24 / 04 / 2024

Uzmanlar İstanbul depremi hakkında kritik uyarılarda bulundu!

Uzmanlar İstanbul depremi hakkında kritik uyarılarda bulundu!

Marmara Denizi Silivri açıklarında bu sabah 4,7 şiddetinde deprem meydana geldi. İstanbul'da hissedilen depremin ardından İstanbul'daki deprem tehlikesinin olduğu bölgeler merak edilmeye başladı. İşte İstanbul'da deprem riskinin olduğu bölgeler...



İstanbul için kritik deprem uyarısı yapıldı. Deprem uzmanı yaptığı son uyarılarda birçok ilin deprem tehlikesinde çok önemli değişikliklerin olduğunu ifade etti. İstanbul ve Ankara'nın birçok ilçesinde deprem tehlikesinin arttığını ifade edildi. Marmare Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından deprem uzmanı İstanbul için kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar İstanbul depremi hakkında kritik uyarılarda bulundu!

İşte deprem uzmanının kritik uyarıları...

Sabah'ta yer alan habere göre; Gazi Üniversitesi Ddeprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, yeni 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre İstanbul'da tehlikeli alanların Marmara denizine kıyısı olan ilçeler olduğunu belirtti. 

Özmen, "Marmara denizine en yakın olan noktaları Silivri'den başlayıp Tuzla'ya kadar olan bütün yerlerde, eski harita ile kıyasladığımızda deprem tehlikesinin çok yükseldiğini görüyoruz" diye konuştu.

Özmen, "Marmara denizine en yakın olan noktaları Silivri'den başlayıp Tuzla'ya kadar olan bütün yerlerde, eski harita ile kıyasladığımızda deprem tehlikesinin çok yükseldiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Bülent Özmen, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' ile Türkiye için radikal değişikliklerin meydana geldiğini söyledi. Yeni harita ile birlikte özellikle İstanbul için '1'inci derece, 2'inci derece, 3'üncü derece' diye bahsedilen bölgelerin kalktığını ifade eden Özmen, yeni haritanın mevcut ve yapılacak binaları yakından ilgilendirdiğini ifade etti. 

'BU DEĞİŞİKLİK HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR'

Özmen, mevcut binaların ve güçlendirme yapılması gereken binaların tespitinin de yine bu haritalara göre yapılacağını ifade ederek, "Kentsel dönüşüm çalışmaları şu ara çok gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da bir eylem planı açıkladı. Kentsel dönüşüm altında belirlenen riskli binalar da artık yine bu haritaya göre belirlenecek. Dolayısı ile mevcut ve yeni yapılacak binaları da ilgilendirdiği için bu değişiklikler hepimizi ilgilendiriyor" diye konuştu. 

'İSTANBUL'DA OLDUKÇA ÖNEMLİ'

İstanbul için yeni haritada tehlikeli alanların Marmara denizine kıyısı olan ilçeler olduğunu belirten Özmen, "Marmara denizine en yakın olan noktaları Silivri'den başlayıp Tuzla'ya kadar olan bütün yerlerde eski harita ile kıyasladığımızda deprem tehlikesinin çok yükseldiğini görüyoruz.

Bu, İstanbul'da beklenen deprem açısından oldukça önemli. İki haritayı kıyasladığımızda yine Büyükçekmece bölgesi eski haritada ikinci derece deprem bölgesi içerisinde. Buradaki binalar 0.3 G'lik yer ivmesine dayanacak şekilde yapılıyordu. Eskiden bu harita ile birlikte olası bir depremde olması beklenen maksimum ivme değerinde yüzde 70'e yakın artış oldu" ifadelerini kullandı. 

MARMARA DENİZİNE YAKIN YERLERDE DEPREM TEHLİKESİ ARTTI!

Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde deprem tehlikesi arttı. Eski haritaya göre İstanbul'un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu ilçeleri birinci derece deprem bölgesi altında olduğu için yer ivmesi değeri 0,40 g olarak alınmakta ve bu değerin ilçe sınırları içinde her yerde aynı olduğu kabul edilmekteydi.

Ama artık her mahallenin veya binanın deprem tehlike parametresi faya uzaklığına ve zemin sınıfına bağlı olarak değişebiliyor. Bu ilçelerin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde beklenen maksimum yer ivmesi değerlerinde önemli artışların olduğu görülüyor. Bu artış yüzde 50 ile en fazla Adalar'da meydana gelmiştir.


"YÜZDE 70 İLE EN FAZLA BÜYÜKÇEKMECE İLÇESİNDE ARTIŞ VAR"

Özmen, eski haritada ikinci derece deprem bölgesinde gösterilen Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Silivri, Şile, Şişli ve Ümraniye'nin Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yer ivmesi değerlerinde önemli artışların görüldüğünü ifade ederek, "Bu artış yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece'de meydana gelmiştir. Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Fatih, Güngören'in Marmara Denizi'ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 35-45 oranında, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Silivri, Şişli ve Ümraniye'de yüzde 15-30 oranında, Beykoz ve Şile'de ise yüzde 5 oranında artışlara neden olduğu görülmüştür" dedi. 

Özmen, eski haritada üçüncü derece deprem bölgesinde gösterilen Eyüp ve Sarıyer ilçelerinin ise yer ivmesi değerlerinde önemli artışlar olduğunun görüldüğünü söyledi ve bu artışın Eyüp ilçesi için yüzde 80'i, Sarıyer ilçesi için de yüzde 50'yi bulduğunu belirtti. 

Kentsel dönüşüm yeni deprem haritasına göre yapılacak!
 


Geri Dön