26 / 04 / 2024

Uzmanlar uyardı: Taksim Meydanı için acele edilmemeli!

Uzmanlar uyardı: Taksim Meydanı için acele edilmemeli!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçtiğimiz günlerde Taksim Meydanı tasarımı için üç projeyi halk oylamasına sunmuştu. Çok tartışılan oylama için uzmanlar, Taksim Meydanı projesi için acele edilmemesi gerektiğini söylüyor.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bakırköy Meydanı, Salacak kıyıları ve Taksim Meydanı’nda uygulanacak projelerin halk tarafından belirlenmesi için oylama başlatmıştı.  BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; başlatılan oylama tartışma yarattı. Hazırlanan projeler bir kısım tarafından eleştirirken bir kısım tarafından da olumlu bulunuyor.

Uzmanlar ise Taksim Meydanı için acele edilmemesi gerektiğini düşünüyor. Konuya ilişkin olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Köymen, İBB’nin meydanlara ilişkin açtığı yarışmaları ‘olumlu’ bulduğunu belirterek "Yaşanan süreçte ardı ardına açılan bu yarışmalar nedeniyle konuların sağlıklı olarak ele alınamadığını da belirtmek isteriz” dedi. Köymen, meydanların toplumun tüm talep ve şikâyetlerini dile getirdiği alanlar olduğunu anımsattı. Köymen ek olarak Taksim Meydanı'nın hafızasının yok edilme riskinin bulunduğunun altını çizdi.

Köymen’e göre, Taksim Meydanı’na ilişkin proje, ‘aceleye’ ve ‘oldu bitti’ye getirilememeli. Köymen, bunu şu sözlerle dile getirdi: “Gezi Direnişi ve ödenen bedeller ortada. Bugün artık Taksim Meydanı’nın tüm bu buluşma ve gösterilerin yasaklandığı bir meydan olduğunu unutmayalım. Taksim Meydanı’nın, İstanbul halkı için, ‘aceleye’ ve bir ‘oldu bitti’ye getirilemeyecek kadar değerli ve önemli bir meydan olduğu unutulmamalı. Henüz geç olmadan, tüm bu sorunları hep birlikte değerlendirmek için; meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, etkin, şeffaf ve kapsayıcı bir diyalog sürecinin zeminini oluşturmanın önemini bir kere daha anlaşılmıştır. Taksim Meydanı’nın meydan kimliğiyle tüm yurttaşlarımızın kullanımına açılması birincil önceliğimiz olmalıdır.”

Yetersizlikler söz konusu 

ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Güven Arif Sargın’a göre de yarışma son derece önemli ancak süreç yönetiminde kimi ‘yetersizlikler’ söz konusu.

Prof. Dr. Sargın projeyle ilgili “Yapısal olarak kendi içine kapalı olan bu sistem, kente ve mimarlığa dair tahayyül ve tasarruflarımıza da ciddi anlamda ipotek koydu. Unuttuğumuz sosyal-demokrat belediyeciliğin kimi niteliklerini yeniden görmeye başladık” şeklinde konuştu.

Gezi Parkı'nın son zamanlarda siyasi tartışmalara zemin hazırladığını hatırlatan Prof. Dr. Sargın, “Meydan yarışması sıradan bir mekânsal dönüşümü değil, Türkiye halklarının demokratik hak ve kazanımlarının mekânda tecellisine karşılık geliyor” dedi ve ekledi: “Tüm demokratik mücadelemizin temsiliyeti neredeyse Taksim Meydanı’nda yankılanıyor ve bu nedenle de Türkiye meselesi konumunda. İtirazın şiddeti yarışma sonuçlarında yükseliyor gibi görünse de alt-metinde dillendirilen ve özellikle çağdaş Türkiye tarihinin en demokratik sivil kalkışması olarak tarihe ve belleklerimize nakşedilen Taksim Meydanı’nın mimari yarışma ile yeniden biçimlendirilmesi sürecinde takip edilen süreç yönetimin yetersizliğinden dem vuran tartışmalara da kulak kabartmak iyi olabilir. Tüm bileşenlerin katıldığı cömert demokratik süreçlerin örgütlenmesinin; yarışmaların örgütlenme sürecinde kimi bileşenlerin süreç dış bırakılmamasının; mimari yarışmalar süreç yönetiminin profesyonelce ve fakat profesyonel bazı grupların etkin olmadığı bir biçimde yürütülmesi gerektiğini lisan-ı münasip bir biçimde söylüyor” 

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim'de başlıyor!

Taksim Meydanı projesine Heykeltraş Mehmet Aksoy'dan itiraz!


Geri Dön