28 / 03 / 2024

Vakıf Katılım Mayıs ayı içerisinde 9 yeni şube açacak!

Vakıf Katılım Mayıs ayı içerisinde 9 yeni şube açacak!

Altyapı çalışmalarını tamamlayan Vakıf Katılım, şubeleşme ve büyüme süreci için düğmeye bastı. Bu ay 9 yeni şube açacak olan banka 2018’de 100 şubeye çıkarak ,sektörde liderliği hedefliyor



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Şubat 2016'da açılışını gerçekleştirdiği ve "pastayı bölüşmeye değil, sektörü büyütmeye geldik" sloganı ile yola çıkan Vakıf Katılım, İstanbul'u, 2 trilyon dolarlık İslami finans sektörünün merkezi yapmayı hedefleri arasına koydu. Altyapı çalışmalarını tamamlayan banka hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine girerken, yıl sonuna kadar 30 şube ve 500 çalışana ulaşacak. 3 yılın sonunda 100 şube ve bin 200 çalışanla hizmet vermeyi planlayan Vakıf Katılım, 2018 yılında katılım bankacılığı sektöründe yüzde 10 paya ulaşmayı, 2023'te ise sektör liderliğini hedefliyor. Şu an merkez şube ve 120 çalışanla faaliyetlerini sürdüren Vakıf Katılım, bu ay 9 yeni şube açacak. Vakıf Katılım'ın hedeflerinin anlatıldığı basın toplantısında konuşan Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, açılışından bu yana Vakıf Katılım'a büyük bir ilgi olduğunu söyledi. Oran, "Şu anda müracaat etmiş 84 bin personel, bin 500'ün üzerinde kredi talebi var" dedi. Mevcut pazardan pay almak için yola çıkmadıklarının altını çizen Oran, "İslami finansın şu anda merkezi Müslüman olmayan Londra. Biz Körfez'den hatta HSBC'den daha fazla nasıl pay alırız diye yola çıktık" diye konuştu.


2023 HEDEFİ LİDERLİK

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ise, Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak faizsiz bankacılık için cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığını söyledi. 2023'te sektör liderliğini hedeflediklerini kaydeden Göktaş, KOBİ segmentinde aktif olacaklarını kaydetti. Göktaş Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Bank Asya ile ilgilenmediklerini bildirdi.


VAKIFBANK HİSSELERİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

Ana ortakları olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün (VGM), Vakıfbank'taki yüzde 58 hissenin Hazine'ye satılmasının sermaye açısından kendilerini güçlendireceğinin altını çizen Öztürk Oran, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki yüzde 58 hissesinin Hazine'ye devri için bir çalışma başlatıldı. Hazine'nin bu hisseleri ne şekilde alacağını bilmiyoruz. Yüzde 58 hisse devredildiği, Hazine'nin bu hisselerin bedelinin ne kadarını peşin ödeyeceği, ödemenin nasıl olacağı belirsiz. Fakat, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sağlayacağı bu kaynakla, sermayesi en güçlü katılım bankası olacağız" dedi. Sermayesi 2.5 milyar TL olan Vakıfbank'ta, VGM'nin yüzde 58.45 payı bulunuyor. Piyasa değeri 3.8 milyar dolar olan Vakıfbank'ta, VGM'nin payının değeri ise 2.2 milyar dolar.


KATILIM BANKALARINA YENİ BAŞKAN GELİYOR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 15. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak. Yönetim Kurulu'nun da yeniden şekilleneceği genel kurulda, başkanlığa halen yönetim kurulu üyesi olan Albara Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi'nin seçilmesi bekleniyor. Mevcut başkan olan Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik'in ise görevine yönetim kurulu üyesi olarak devam etmesi bekleniyor. Son bir yıl içerisinde kamunun iki banka ile sektöre girdiği katılım bankacılığı, bankacılık sisteminde yüzde 5.5 civarında paya sahip bulunuyor.



Sabah







Bu haber Dünya'de şöyle yer aldı:



Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, kârlarını vakıf eserlerinin ihyası için kullanacaklarını söyleyerek, “Kârımızı çoğalttıkça vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek” dedi.




Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, bankanın karlarını vakıf eserlerinin ihya etme ve gelecek nesillere aktarmak için kullanacaklarını belirterek, “Bu amaç için kar etmemiz şart” diye konuştu. Şu ana kadar umduklarından çok daha yoğun bir ilgi gördüklerini ve 84 bin kişinin iş için, 1500 firmanın da kredi almak için başvuruda bulunduğunu kaydeden Oran, “Bu ilginin birçok sebebi var. Ancak en önemli sebebi halkımızın vakıfl ara olan bakışı. O nedenle biz de katılım bankacılığına vakıfl arın paylaşım kültürünü katarak sektörde yeni bir açılıma öncülük etmek istiyoruz. Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Katılım bankacılığının özüne uygun işlerle, kâr-zarar ortaklığına odaklanacağız. Böylece kârımızı çoğalttıkça ana hissedarımız Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek” dedi.


Banka ile bağımızı koparmak istiyoruz 


Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ile birlikte bankanın kuruluş çalışmalarını ve yakın dönem hedefl erini paylaşan Oran, Vakıfb ank ile aralarında herhangi bir hissedarlık ilişkisi bulunmadığını, sadece muhabirlik hizmetleri aldıklarının altını çizdi. Vakıfb ank’ın Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait yüzde 58 hissesinin Hazine’ye aktarılması konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Oran şu bilgileri verdi: “Hazine’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu yüzde 58 hisse için ne değer biçeceği, ödemeyi nasıl yapacağı belli değil. O çalışmalar sürüyor. Biz bu sürecin dışındayız. Vakıfbank’tan Vakıfl ar Genel Müdürlüğü’ne ait hisselerin Hazine yerine Vakıf Katılım’a devredilmesi gibi bir durum ise söz konusu değil. Vakıfb ank çok güçlü bir marka ve iyi yönetilen bir banka. Ama biz Vakıfbank ile olan bağımızı koparmak istiyoruz.” 


Hisse devri tamamlandıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıf Katılım’a ne kadar kaynak aktaracağının da belli olmadığını vurgulayan Oran şöyle devam etti: “Ancak hisselerin Hazine’ye devrinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bize yapacağı kaynak aktarımı ile Vakıf Katılım’ın sektörün en güçlü kamu bankası olacağını öngörüyoruz. Katılım bankacılığı bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahip. Bu katılım bankacılığının önünde ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret ediyor. Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek.”


İslamofobi bize fırsat yaratıyor 


Katılım bankacılığının gelişmesi için bugün koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyen Öztürk Oran, “Her şeyden önce siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor” dedi. Sektörün global büyüklüğünün 2 trilyon dolara ulaştığını hatırlatan Oran, “Katılım bankacılığı, İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri. Biz de İstanbul’u katılım bankacılığının merkezi yapmak için çalışacağız ” dedi.


3 yılda 100 şube ve 1200 çalışan hedefi


Vakıf Katılım’ın yakın dönem hedefl erini İkram Göktaş şöyle paylaştı: “Kuruluş çalışmalarımızı tamamladık. Artık hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine giriyoruz. Bu çerçevede yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu ay içerisinde 10 şubeye çıkacağız. İlk şubelerimizi İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da açacağız. Sonrasında da kısa sürede Türkiye geneline yayılmayı hedefl iyoruz. Bu kapsamda 3 yılın sonunda müşterilerimize 100 şube ve 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz. Öncelikli amacımız sektörü büyütmek; hem yurtiçi hem de yurtdışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak. Böylece sektördeki pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10’a çıkmasını ve 2023’te sektör liderliğini bize getirecek seviyeye ulaşmasını bekliyoruz.” Göktaş, iki sukuk şirketi kurmak için BDDK’ya başvurduklarını da söyledi.


Dünya





Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, toplumun vakıflara olan bakışından dolayı çok yoğun ilgiyle karşılaştıklarını belirterek, “Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Kârımızı çoğalttıkça ecdat yadigârı vakıf eserlerimizi ihya ederek fakir, fukaranın yüzünü daha fazla yardımla güldüreceğiz” dedi.


GEÇTİĞİMİZ şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, şu ana kadar umduklarından çok daha yoğun bir ilgi gördüklerini söyledi. Halen Mecidiyeköy’deki merkez şubesinde faaliyet yürüten Vakıf Katılım’a 84 bin kişinin iş için ve 1500 firmanın da kredi almak için başvuruda bulunduğunu kaydeden Oran, “Bu ilginin birçok sebebi var. Ancak en önemli sebebi halkımızın vakıflara olan bakışı. O nedenle biz de katılım bankacılığına vakıfların paylaşım kültürünü katarak sektörde yeni bir açılım yapmak istiyoruz. Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz. Katılım bankacılığının özüne uygun işlerle, kâr-zarar ortaklığına odaklanacağız. Böylece kârımızı çoğalttıkça ana hissedarımız Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaraya daha fazla yardım ederek yüzünü güldüreceğiz” dedi.


BAĞI KOPARACAĞIZ


Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ile birlikte bankanın kuruluş çalışmalarını ve yakın dönem hedeflerini paylaşan Oran, Vakıfbank ile aralarında herhangi bir hissedarlık ilişkisi bulunmadığını, sadece muhabirlik hizmetleri aldıklarının altını çizdi. Vakıfbank’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yüzde 58 hissesinin Hazine’ye aktarılması konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Oran şu bilgileri verdi: “Hazine’nin bu yüzde 58 hisse için ne değer biçeceği, ödemeyi nasıl yapacağı belli değil. O çalışmalar sürüyor. Biz bu sürecin dışındayız. Vakıfbank’tan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait hisselerin Hazine yerine Vakıf Katılım’a devredilmesi söz konusu değil. Vakıfbank çok güçlü bir banka ama biz Vakıfbank ile olan bağımızı koparmak istiyoruz.” Hisse devri tamamlandıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıf Katılım’a ne kadar kaynak aktaracağının da belli olmadığını vurgulayan Oran şöyle devam etti: “Ancak hisselerin Hazine’ye devrinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bize yapacağı kaynak aktarımı ile Vakıf Katılım’ın sektörün en güçlü kamu bankası olacağını öngörüyoruz. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek.”


2023’TE SEKTÖR LİDERLİĞİ


ŞUBAT ayında Mecidiyeköy’deki merkez şubesinde 120 çalışanla faaliyete başlayan Vakıf Katılım’ın yakın dönem hedeflerini İkram Göktaş şöyle paylaştı: “Hızlı bir büyüme sürecine giriyoruz. Yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da şube açacağız. 3 yılın sonunda 100 şube ve 1200 çalışana ulaşmıp, pazar payımı yüzde 10’a çıkarmayı ve 2023’te de sektör liderliğini hedefliyoruz.” 


İSLAMOFOBİ BİZE  FIRSAT YARATIYOR


KATILIM bankacılığının gelişmesi için bugün koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyen Öztürk Oran, “Her şeyden önce ikinci kamu katılım bankasının açıldığını ve üçüncüsünün yolda olduğunu düşündüğümüzde siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor” dedi. Katılım bankacılığı sektörünün global büyüklüğünün 2 trilyon dolara ulaştığını hatırlatan Oran, “Çalışma modeli ‘İslami Finans’ olmasına rağmen sektörün merkezi Müslüman olmayan bir ülkede, İngiltere’nin başkenti Londra’da. Katılım bankacılığı, İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri. Biz de İstanbul’u katılım bankacılığının merkezi yapmak için çalışacağız. İstanbul’un İslami finans denice akla ilk gelen merkezlerden biri olması için elimizden gelen katkıyı yapacağız ” diye konuştu.


BANK ASYA İLE İLGİLENMİYORUZ


ÖZTÜRK Oran halen TMSF bünyesindeki sektörün bir diğer katılım bankası Bank Asya’nın tasfiyesi durumunda ilgilenip ilgilenmeyecekleri yönündeki soruya şu cevabı verdi: “Bank Asya’nın tasfiyesi süreciyle ilgilenmiyoruz. Bizim kuruluş aşamamızda bazı çevrelerde Bank Asya’nın alınması konusu gündeme geldi. O dönemde de ilgilenmedik. Biz ne şubeleriyle, ne sistem altayıpısyla, hiçbir şeyiyle ilgilenmiyoruz. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gayrimenkullerinde şube açmak istiyoruz.”


Hürriyet


Geri Dön