20 / 04 / 2024

Van Belediyesi imar protokolünü feshetti!

Van Belediyesi imar protokolünü feshetti!

Van'da meydana gelen depremlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında imzalanan 'yeni imar planı' protokolünün, belediye tarafından feshedildiği bildirildi



   Van Belediyesi Başkanı Vekili Sabri Abi, belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısında, kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerden sonra şehrin yeniden yapılandırılması çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 8 Şubat 2012'de yeni imar planı protokolü imzalandığını anımsattı. 

     Protokol ile ilave-revizyon imar planı sürecinin başlatıldığını anlatan Abi, protokol sonrasında bakanlığın jeolojik etütleri hazırlattığını ve imar planlarının yapım işini özel bir firmaya ihale ettiğini söyledi. 

     Başkan Vekili Abi, yaklaşık 15 bin hektar alanı kapsayan planın iki etap halinde hazırlandığını ve 1. etabın bakanlıkça onaylanarak ilan edildiğini bildirerek, planlama süreci boyunca, belediyenin protokol şartlarına bağlı kaldığını ve imar faaliyetlerini tamamen durduğunu ifade etti. 

     Bu sürecin belediye ve vatandaşlar için önemli maddi kayba neden olduğuna dikkati çeken Abi, şöyle konuştu: 

     ''Protokolün 6. maddesinde yer alan, 'İmza tarihi itibarıyla yürürlüğe giren iş bu protokol, protokol konusu imar planlarının ve altlıklarının hazırlanması, onaylanması, askı süreci ve olası itirazların değerlendirilmesi süresince geçerli olup, plana ilişkin itirazların bakanlıkça değerlendirilmesi sonrasında planların kesinleşmesi ile sona erer. Tüm bu çalışmalar 12 aylık süre zarfında tamamlanacaktır' ifadelerinden dolayı bakanlık ile belediyemiz arasında imzalanan protokol 8 Şubat 2013 tarihi itibarıyla hukuken sona ermiştir. 

     Bu nedenle söz konusu plan, protokol süresinde tamamlanmadığı için depremde büyük bir sıkıntı ve mağduriyet yaşayan halkımız, ikinci kez büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalmıştır. Belediye olarak halkımızın mağduriyetine daha çok sebebiyet vermemek için bakanlık ile yaptığımız protokolü yasal haklarımız saklı kalmak üzere sonlandırdığımızın bilinmesini isteriz. 08 Şubat 2013 tarihinde süresi dolmuş bulunan protokol geçerliliğini hukuken yitirmiş bulunmaktadır.'' 

     Abi, daha önce ilan edilen imar planlarının da protokolün feshedilmesinden dolayı geçerliliğini yitirdiğini savunarak, önümüzdeki süreçte 1996 yılında hazırlanan imar planı hükümlerine göre hareket edeceklerini dile getirdi. 

     Toplantıya katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik ise halkın menfaatlerini korumak ve hizmet vermekle yükümlü olan belediyenin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''İlgili bakanlık merkezci yönetiminden ziyade kentte yaşayanların menfaatlerini gözetebilmeliydi. Bu süreç amacına uygun işletilmemiştir'' dedi. 


AA


Geri Dön