20 / 04 / 2024

Van Dağ Apartmanı davasından karar çıktı!

Van Dağ Apartmanı davasından karar çıktı!

Van Depremi sırasında Erciş’te 45 kişiye mezar olan Dağ Apartmanı davasından karar çıktı. Dağ Apartmanı’nı yapan 2 müteahhit ile mühendisin hapis cezaları para cezasına çevrildi, günlüğü 20 liradan toplam 60 bin lira ceza verildi.



Dağ Apartmanı’nı yapan 2 müteahhit ile mühendisin hapis cezaları para cezasına çevrildi, günlüğü 20 liradan toplam 60 bin lira ceza verildi. Suçlular Dağ Apartmanı'nda ölen kişi başına yaklaşık 1400 TL ceza ödeyecek. Vicdanlar sarsıldı, ölenlerin yakınları bu kez adalet enkazı altında kaldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise 17 Ağustos 1999 depremi için yapılan başvuruda Türkiye’yi yaşam hakkını ihlal etme suçundan sekiz vatandaşın başvurusu sonucu 128 bin euro (Yaklaşık 410 bin TL) tazminata mahkum etmişti.   


Yeni Yüzyıl Gazetesi’nden Kenan Butakın’ın haberine göre, Van Depremi sırasında Erciş’te yıkılan ve 45 kişiye mezar olan Dağ Apartmanı davasında müteahhitleri ve inşaat mühendisine verilen 10’ar yıl hapis cezası 8 yıla indirilerek, günlüğü 20 TL para cezasına çevrildi.


TÜRKİYE 17 AĞUSTOS İÇİN TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKUM EDİLDİ

Van’da, 23 Ekim 2011’de 604 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 şiddetindeki depremde yıkılan binaların sorumluları hakkında teker teker davalar açılmaya başladı. Bu davalardan biri de Erciş’te 45 kişiye mezar olan 7 katlı Dağ Apartmanı’nda yakınları bulunanların açtığı dava. Büyük çoğunluğu asker, polis ve öğretmen ailelerinin oturduğu Dağ Apartmanı’nda, binanın müteahhidi İrfan Dağ’ın eşi ve iki kızı da hayatını kaybetti.


ÖNCE İNDİRİM GELDİ

Geçtiğimiz hafta Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, yıkılan Dağ Apartmanı’nın müteahhitlerinden İrfan Dağ ve Celal Yıldız ile İnşaat Mühendisi Murat Kazancı, taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, kararda ilk olarak tutuksuz sanıkların tutum ve davranışları, gelecekleri üzerindeki olası etkileri ve geçmişleri gibi hafifletici nedenlerden dolayı sanıkların cezalarını, 8 yıl 4 ay hapis cezasına indirdi. Mahkeme, hemen ardından da Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 50’inci maddesine göre, cezaları para cezalarına çevirdi. Buna göre mahkeme heyeti, sanıkların ekonomik ve diğer şahsi hallerini de göz önüne alarak 3 bin 40 günü, günlüğü 20 TL’den para cezasına çevirdi. Böylece sanıklar, toplamda 60 bin 800 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Mahkeme heyeti 24 taksit ile ödenecek para cezasından birinin dahi süresinde ödenmemesi halinde geri kalan kısmının tamamının tahsil edilmesine ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrilmesine de hükmetti.


'TEMYİZ EDECEĞİZ'

Mağdur ailelerinin avukatlarından Suat Çakan, bir ihmal sonucu 45 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesini, “Hukuka aykırı” diye değerlendirdi. Çakan, “Bu nedenle kararı Yargıtay’a taşıyacağız” diye konuştu.


AİHM KARARI NEYDİ?

Mehmet Özel, Ali Kılıç, İsmail Erdoğan, Salim Çakır, Betül Akan, Menekşe Kılıç, Güher Erdoğan ve Şehriban Yüce Strasbourg mahkemesine yaptığı başvuruda yıkılan binalarının inşaatından sorumlu şirketin kötü ve eksik malzeme kullandığını iddia etmişti. Bu suçlama üzerine Türk makamları bu şirketin 3 ortağıyla birlikte, 2 teknik uzman hakkında dava açmıştı. Davalıların çoğu zaman aşımından dolayı beraat ederken, sadece 2 kişi hakkında hüküm verilmişti. Soruşturma izni verilmediği için, binalara gerekli izinleri veren memurların yargılanamamıştı. Türkiye’de iç yargı yolları tükendiği için AİHM’e giden vatandaşlar AİHM’deki hukuk mücadelesi sonucu 128 bin euro tazminat almaya hak kazandılar.


 

Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Van'da 4 yıl önce meydana gelen depremde yıkılan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği Dağ apartmanının iki müteahhidi ile mühendisi 8 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı. 


Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Aralık 2015'te görülen karar duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklar Murat Kazanci, İrfan Dağ, Cahit Aslanbay ve Yakup Çağrı ile avukatlar hazır bulundu. 


Duruşmada söz alan müşteki avukatları, tüm sanıkların cezalandırılmasını talep etti.


Sanıklardan inşaat mühendisi Murat Kazanci, savunmasında, binayla ilgili 4 katı içeren bir proje hazırladığını daha sonra farklı projelerle binanın 8 kata kadar çıkarıldığını belirterek, projelerin birbirini tutmaması nedeniyle binaya ek yük getirdiğini ileri sürdü.


Müteahhit İrfan Dağ da binada bir kusurunun bulunmadığını öne sürerek, beraatini talep etti. 


- Hapis, para cezasına çevrildi

Diğer sanıklar ve avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.


Mahkeme heyeti, sanıklardan İrfan Dağ, Celal Yıldız ve Murat Kazanci'yı "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 8 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı.


Sanıkların kişilikleri, sosyal ve ekonomik durumları ve suçun işlenmesindeki özellikleri dikkate alan mahkeme heyeti, cezayı her sanık için 3 bin 40 gün para cezasına dönüştürdü.


Sanıkların ekonomik ve diğer özelliklerini göz önünde bulunduran heyet, günlüğü 20 liradan hesaplanarak 60 bin 800 lira adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.


Mahkeme heyeti, binada inşaat işçisi olarak çalıştığı iddia edilen sanıklardan Cahit Aslanbay'ı da 18 bin 200 lira para cezasına çarptırdı.


Kararda, Kazanci'nin 1 yıl 6 ay inşaat mühendisliği yapması da yasaklandı. 


Mağdur ailelerinin avukatlarından Suat Çakan, 45 kişinin hayatını kaybettiği binanın yıkılmasından sorumlu tutulan sanıklara verilen cezanın vicdanen doğru olmadığını söyledi. 


Kararı temyiz edeceklerini ifade eden Çakan, "Gerekçeli karar elimize ulaştığında bizde dilekçemizi hazırlayarak süreci başlatacağız" dedi. 


AA


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Van'da 4 yıl önce meydana gelen depremden etkilenerek Erciş İlçesi'nde yıkılan ve 45 kişiye mezar olan 'Dağ Apartmanı'nın 2 müteahhitine ve mühendisine 8'er yıl 4'er ay hapis cezası verildi.


Bu ceza, 60 bin 800 lira para cezasına çevrildi. Bina sahibi İrfan Dağ, binada kendilerinin de oturduğunu ve ailesinden 5 kişi ile ortaklarını bu depremde kaybettiğini, bu nedenle davadan beraat beklediklerini söyledi.


Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde merkez üssü Tabanlı Mahallesi olan Richter ölçeğine göre, 7.2 büyüklüğünde ilk deprem, en büyük zararı Van'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olan Erciş ilçesine verdi. Büyük bir büyük yıkıma neden olan depremde, ilçedenin yaklaşık 3'te 2'lik bölümü zarar gördü. 601 kişinin öldüğü Erciş İlçesi'nde yaralar sarılamaya çalışılırken, 45 kişiye mezar olan Dağ Apartmanı ile ilgili Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandı.


Dağ Apartmanı müteahhitlerinden İrfan Dağ ve Celal Yıldız ile İnşaat Mühendisi Murat Kazancı, hakkında 'Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden Olma' suçundan Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava geçen hafta karara bağlandı. Mahkeme, apartmanın müteahhitlerinden Dağ, Yıldız ile inşaat mühendisi Kazancı'ya 10'ar yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların tutum ve davranışlarını da göz önünde bulundurararak hafifletici nedenlerden dolayı bu cezayı 8 yıl 4 ay hapis cezasına, ardından günlüğü 20 TL'den toplam 60 bin 800 TL adli para cezasına çevrildi.


Yıkılan apartmanda eşi, 2 kızı, 2 yeğeni ve ortaklarını da kaybeden müteahhit İrfan Dağ, konuşmak istemediğini ancak bu davadan berat beklediklerini söyledi. Ailesini kaybettiğini belirten Dağ, "Binada ailemle birlikte biz de oturuyorduk. Şans eseri deprem günü binada olmadığım için hayattayım. Bu üzücü olaydan dolayı büyük bir mağduriyet yaşamaktayım. Keşke böyle bir olay hiç yaşanmasaydı" dedi.


Habertürk


Geri Dön