25 / 04 / 2024

Van için korkutan deprem uyarısı! Binalarda tarama yapılmalı!

Van için korkutan deprem uyarısı! Binalarda tarama yapılmalı!

YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, Van depremiyle ilgili konuştu. Köse, "Bu bölge aslında deprem açısından riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" dedi.



Türkiye'de Ege ve Akdeniz'de yaşanan depremler vatandaşları tedirgin etti. Depremler, birçok kişi tarafından araştırılırken, en çok uzmanların deprem yorumları merak ediliyor. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, 15 Aralık'ta Erçiş ilçesi ve Ağrı'da da hissedilen Van'ın Tuşpa ilçesinde meydana gelen, 12 evde hasara sebep olan 4.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu. Sabah'ta yer alan habere göre; Köse, "Bu bölge aslında deprem açısından riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" diye konuştu.

"HALEN ÇOK TEDİRGİNİZ"

Van'da 15 Aralık'ta merkez üssü Tuşba İlçesi'ne bağlı Ermişler Mahallesi olan 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 9,2 kilometre derinliğinde olan depremde can kaybı yaşanmazken, merkez üssüne 1 kilometre uzaklıkta yer alan Karaağaç Mahallesi'nde bazı evlerin duvarlarında oluşan çatlaklar vatandaşları korkuttu. 

Vatandaşlardan Sevdin Selek depremde büyük panik yaşadıklarına vurgu yaparak, "Merkez üssü bize 1 kilometre uzaklıktaki Ermişler Mahallesi'ydi fakat biz çok etkilendik. Bizim mahallede yaklaşık 12 evde hasar oluştu. Halen çok tedirginiz" dedi.

Van için korkutan deprem uyarısı! Binalarda tarama yapılmalı!

"NİSAN AYINDA AYNI YERDE AYNI BÖLGEDE 4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ"

Bölgede incelemeler yapan Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, bu bölgenin depremsellik açısından riskli olduğuna ve bölgedeki 4 ve üzeri depremlerin de bunu hissettirdiğine vurgu yaptı. Dr. Köse, "Bu bölgedeki depremlerin geçmişi sadece bu değil. Yine nisan ayında aynı yerde aynı bölgede 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 2016 ve 2015 yıllarında da aynı şekilde depremler meydana geldi. Bizim bulunduğumuz yer en son 4.7'lik depremin meydana geldiği Karaağaç Mahallesi. Bu bölge aslında riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir. Şu an bu mahallede 4.7'lik depremin getirdiği hafif hasarlar var ancak vatandaşlarımız burada tedirginlik yaşıyor" şeklinde konuştu.

'BURADA TARAMA ÇALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR'

Bu bölgede olası 5.5 veya 6 büyüklüğünde yaşanacak depremlerin önemli hasarlar oluşturabileceğine dikkat çeken Dr. Köse, ekiplerin burada tarama çalışması yapması gerektiğini dile getirdi ve şunları kaydetti: 

"Burası aslından Van Gölü'ne göre yüksek bir noktada. Burası aslında 'sağlamdır, dağlık bir bölgedir' gibi bir ön yargı oluşabilir. Fakat buranın zeminini farklılaştıran özellikler var. Zayıf zemin özelliklerinin olduğu yerlerde depremler normalde olduğundan daha yıkıcı özellikler gösterebilmektedir. Dolayısıyla buraların jeolojik etütlerinin bir kez daha gözden geçirilerek, vatandaşlarımızın kaygılarının giderilmesi sevindirici olacaktır. 4.7'lik depremde bu tür küçük hasarların meydana gelmesini aslında normal karşılıyorum. Bu mahalledeki evlerin çoğu kerpiç yapılardır. Genellikle köşelerden veya duvarların orta kısmından ayrılmalar söz konusu. Burada 5.5 veya 6 büyüklüğünde depremlerin meydana gelmesiyle bu evlerin yıkılması söz konusu olabilir. Bu açıdan ele aldığımızda son bir yıl içerisinde ülkemizdeki çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan komisyonlar ve jeoloji mühendisleri odasının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bir fay yasası çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bence devletimizin fay yasasına önemli bir destek sunması gerekiyor"

Van için 'zemin sıvılaşması' uyarısı!

Eskiyen ve yıpranan yapıların envanteri çıkarılmalı, kaçak yapılar yıkılmalı!


Geri Dön