20 / 04 / 2024

Van'da depremin izleri kentsel dönüşümle silindi!

Van'da depremin izleri kentsel dönüşümle silindi!

Van'da 2 yıl önce meydana gelen deprem sonrasında başlatılan kentsel dönüşüm programı kapsamında, güvensiz binaların yıkılıp, depreme dayanıklı binalar inşa edildi.



Van Büyükşehir Belediyesi tarafından depremin 7’nci yıl dönümü nedeniyle ’Deprem Çalıştayı’ düzenledi. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, toplantının açılış konuşmasını yaptı.

Van da depremin izleri kentsel dönüşümle silindi!

Milliyet'te yer alan habere göre, toplum olarak depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini belirten Yalçın, “Büyükşehir belediyesi olarak depremden sonra jeolojik çalışmalara ağırlık verdik. Sonrasında ise depreme dayanıklı binalar yapmak için öncelikle kentsel dönüşüm projeleri yaptık. Kent meydanı bunlardan bir tanesidir. Bunun dışında başka projelerimiz de var. Özellikle Akköprü Mahalllesi’nde kentsel dönüşümde riskli alanlar var. İnşallah buraya da depreme dayanıklı binalar yapıldığı zaman biz de görevimizi yapmış olacağız” açıklamasında bulundu.

Van depreminden sonra krizi fırsata dönüştürmek için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Yalçın, “Ama o günkü yöneticiler bunu akıl edemediler belki. Şuanda hala çok sayıda kaçak yapı mevcut. Ama bununla beraber kaçak yapıları ortadan kaldırmak için çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise  “Bu depremlerde bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 kişi enkazdan sağ olarak kurtarılmış ve 2 bin 337 konut yıkılmıştır. Depremin hemen ardından Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümet üyelerimiz ve 80 milyon vatandaşımızın maddi ve manevi desteğiyle deprem yaraları hızlıca sarılmıştır. Depremin oluşumu önlenemeyeceğine göre, insan için tek çare can kayıplarını ve hasarı azaltabilecek önlemler alınmasıdır” DEDİ.
Türkiye’de son 32 yılda 240 bin depremin meydana geldiğini ifade eden Kazankaya, “Doğal afetlerde yıkım olduktan sonra değil, yıkım olmadan önce önlem alınması gerekir. Kentsel dönüşüm programı kapsamında, güvensiz binaların yıkılması ve devletimizin de imkanlarını kullanarak, depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır" dedi.

Deprem çalıştayının ilk oturumunda konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Suvat Parin, YYÜ İnşaat Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mucit Tapan, Van’da kentsel dönüşümün sosyolojik imkanları, yeni deprem yönetmeliği ve kentsel dönüşüm konularında önemli bilgiler verirken, 2’inci oturumda ise İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ferhat Özçep, kentsel yapılaşma sürecinde zemin-deprem etkileşimi konularını değerlendirdi.


Geri Dön