19 / 04 / 2024

Van'daki ikinci deprem hasarlı konut sayısını artırdı!

Van'daki ikinci deprem hasarlı konut sayısını artırdı!

Van depremi sonrası zorunlu deprem sigortası olan 4 bin 700 konuttan hasar ihbarı alan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), bugüne kadar da sigortalılara toplam 45 milyon TL hasar ödedi



DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurum İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 9 Kasımda meydana gelen ikinci deprem ile birlikte hasar ihbarlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ve toplamda 5 bine ulaşacağını söyledi. İkinci depremin bölgedeki konutlarda hasarı artırdığını ifade eden Utkueri, Hasar oranı değiştiğinden daha önce inceleme yaptığımız konutlardan bazılarını yeniden inceleme ihtiyacı doğdu dedi. Okan Utkueri, tazminatları depremin üzerinden iki hafta geçmeden, 3 Kasım tarihinde ödemeye başladıklarını belirterek, Ancak devam eden depremler nedeniyle çoğu sigortalımızın bölgeden ayrılması, ikinci depremin hasarı artırması ve ek inceleme ihtiyacının doğması gibi nedenlerle ödemelerin büyük kısmını önümüzdeki günlerde yapabileceğiz. Alınan ihbarlara ve hasar tespit çalışmalarına bakarsak 50 ila 80 milyon arasında ödeme yapacağımızı düşünüyoruz. Bugüne kadar da yaklaşık 45 milyon TL hasar ödedik dedi. Utkueri, deprem sonrası DASK olarak yaptıkları çalışmaları da anlatarak, 28 Ekimden itibaren toplam 67 sigorta eksperini bölgeye göndererek, hasar tespit çalışmalarına başladıklarını vurguladı.

Poliçe satışını durdurmadık

Okan Utkueri, DASK olarak depremin vurduğu bölgede poliçe satışını durdurmadıklarına da değinerek, şunları söyledi: Hasarı bulunmayan konutlara zorunlu deprem sigortası düzenlemeye devam ediyoruz. DASK bir kamu kurumu ve zorunlu deprem sigortası da bir sosyal sorumluluk projesi niteliği taşıyor. Deprem karşısında hasarların tazmini için oluşturulan bir tür sosyal dayanışma. Bu nedenle depremin ardından zorunlu deprem sigortasının önemini gören ve konutunda hasar bulunmayan vatandaşlarımızın bir an önce sisteme dahil olmasını istiyoruz. Bölgede yaşanan göç, öncelikle sigortalılarla iletişimimizde güçlük yaratıyor. Konutu inceledikten ve dosyayı oluşturduktan sonra tazminat ödemesi sorun teşkil etmiyor.

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ

SORU: Taşınmaz satışı sırasında kat mülkiyet tapusu olmayanlarda DASK aranmıyor. Acaba kat mülkiyet tapusu olmayanlar, DASK yaptırırlarsa ve deprem sırasında hasar oluşursa sigortadan para alabilirler mi Ş. Engin Keskin

CEVAP: Kaçak ya da Hazine arazisine üzerinde değilse; 27.12.1999 tarihinden önce yapılmış olan tüm binalarda zorunlu deprem sigortası için da hiçbir ruhsat aranmıyor. Ancak bu tarihten sonra yapılmış konutlarda, zorunlu deprem sigortası yaptırabilmesi için inşaat ruhsatı gerekiyor.

Hürriyet


Geri Dön