29 / 03 / 2024

Varlık yönetim şirketleri Emlak Vergisi’ne talip!

Varlık yönetim şirketleri Emlak Vergisi’ne talip!

Bankaların 27 milyar liralık batık kredisini 3.3 milyara alan varlık yönetim şirketleri, 2.9 milyar lirayı tahsil etti. Hilmi Güvenal, “Tahsilattaki uzmanlığımız ile faturalara ve Emlak Vergisi’ne de talibiz” dedi.



Bankaların 27 milyar liralık batık kredisini 3.3 milyara alan varlık yönetim şirketleri, 2.9 milyar lirayı tahsil etti. Hilmi Güvenal, “Tahsilattaki uzmanlığımız ile faturalara ve Emlak Vergisi’ne de talibiz” dedi.


2008 yılından bu yana bankalardan, 2 milyon borçluya ait 27 milyar liralık batığı 3.3 milyar liraya satın alan varlık yönetim şirketleri, bu süreçte 500 bin kişiden 2.9 milyar lira tahsilat yaptı. Bankalarda şu anda 54 milyar lira tutarında batık kredi var. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanvekili Hilmi Güvenal, sistemdeki batığın üçte birinin kendilerinde olduğuna dikkat çekerek, "Bankalar tahsil edemedikleri kredileri bize indirimli olarak satıyor. Biz olaya 7-10 yıl vadeli bir perspektifte bakıyoruz. Zamanla teorik olarak birileri bu borçlardan kurtulmak isteyecektir" dedi.


EN KÖTÜ BATIĞI ALIYORUZ


Ticari ve KOBİ kredilerinde ipotek ile teminatların bulunduğunu fakat kendilerine gelene kadar bankaların bunları nakde çevirmiş olduğunu ifade eden Güvenal, "Bize teminatsız olarak geliyor. Borçtan kurtulma ihtiyacı doğarsa ödüyor. Tekrar iş hayatına girmek isteyebilir çünkü" diye konuştu.


25 MİLYON İCRA DOSYASI


Tahsilat konusundaki uzmanlıkları ile ödenmemiş faturalara da talip olduklarına dikkat çeken Hilmi Güvenal, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Türkiye'de 25 milyon icra dosyası var. Bunların 3 milyonu kredi kartı, telefon, elektrik, doğalgaz ile ilgili. Ticari olarak Emlak Vergisi'ni de toplamaya talibiz. Fakat mevcut lisansımız buna izin vermiyor."


HARVARD'DA DERS OLDU


Özellikle kurumsal kredilerin tahsilinde yapıcı davrandıklarını ve işine devam etmek isteyenlere kolaylık sağladıklarını vurgulayan Güvenal, müşteri merkezli tahsilat konusunda Harvard Business School'da ders olarak okutulduklarına dikkat çekti. Temel prensiplerinin "Müşteriye iyi davran ve takip et" olduğunun altını çizen Güvenal, "Çalışanlara da borçlulara da iyi davrandık. Sektör yüzde 35 masrafla çalışıyor. Kâr umudumuz var" dedi. Güvenal bankalardan bu yıl şu ana kadar 4 milyar lira civarında kredi aldıklarını, rakamın yıl sonuna kadar 6 milyara ulaşabileceğini söyledi.


KAMU BANKALARI BATIK KREDİLERİ SATMIYOR


Kamu bankalarının batık kredi satışı yapamadıklarını belirten Güvenal, "Kamu bankalarının yöneticileri zimmet endişesiyle satış yapmıyor. Ayrıca, kamunun bireysel kredide batığı çok düşük. Kurumsalda teminat var. Kamu da satış yapsaydı, bu yıl hacim ikiye katlanırdı" dedi


Milliyet/Uzmanpara


Geri Dön