27 / 04 / 2024

Varyap EURO 2016 alınırsa stad inşaatlarına talip

Varyap EURO 2016 alınırsa stad inşaatlarına talip

Seyrantepe Stadı inşaatında tecrübe kazanan Varyap EURO 2016 alınırsa, yapılacak stat inşaatlarına da talip



Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş Seyrantepe Stadı'ndan kâr etmeseler bile tacrübenin önemli olduğunu söyledi. Nasreddin Hoca'nın, 'Al beşe, sat beşe yine kalır bir şey' lafını hatırlatan Varlıbaş, "Burada kazanacağımız tecrübe ile bundan sonraki statlardan kazanırız" diyor. Varlıbaş'ın verdiği bilgilere göre hedef EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası eğer Türkiye'de olursa İzmir, Antalya, Konya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yapılması planlanan stad inşaatlarına talip olmak. 

YÜZDE 70 TAMAMLANDI
Çırağan Sarayı'nda gazetecilerle bir araya gelen Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, 35'inci yılını kutlamaya hazırlanan Varyap'ın hedeflerini anlattı. Öncelikli olarak Seyrantepe ile ilgili soruları yanıtlayan Süleyman Varlıbaş, Seyrantepe'yi yüzde 24'ler seviyesindeyken devraldıklarını 6 ay gibi bir sürede stadın yüzde 70'ini tamamladıklarını söyledi. Varlıbaş, önümüzdeki günlerde stadın çelik çatısının inşa edilmeye başlanacağını söyledi. Projede şu anda bine yakın kişinin çalıştığını ifade eden Varlıbaş, "Bu işi biz isteyerek almadık. Davet usulüyle ihaleye katıldık. Teknik olarak yapılabilirliğini gördük ve teklif verdik. İhaleyi kazandık. 3 yılda yapılacak işi 1 yılda yapıyoruz. Gerektiği zaman 24 saat çalışıyoruz" diye konuştu. Erdinç Varlıbaş ise yurtdışından da stad yapma teklifleri aldıklarını belirterek, "Abu Dabi'de 50 bin kişilik, Türkmenistan'da ise 60 bin kişilik stadyum inşaatları için teklifler aldık. Yurtdışında projeler yapma konusunda ilgiliyiz" dedi.Varlıbaş, 2011 sonunda yurtdışı müteahhitlik piyasasında olacaklarını bildirdi.
Sabah/Bülent Yoldaş

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Varyap: Seyrantepe Stadı Galatasaraylıların duasıyla ekime yetişecek

Yılan hikayesine dönen Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadyum inşaatını devralan Varyap'ın sahibi Süleyman Varlıbaş, “En büyük destekçimiz Galatasaray taraftarı. Onların duasıyla inşaat sorunsuz ilerliyor, her işimiz rast gidiyor. Stadyumun çatısını 1 ay sonra göreceksiniz” dedi. Varyap, Türkiye, Türkmenistan, Abu Dabi'den de stadyum teklifleri almaya başlamış.


GALATASARAY taraftarlarının heyecanla beklediği Seyrantepe stadyumunda, inşaatın yüzde 70'i tamamlandı. En geç 1 ay içinde çatı montajıyla stadyumun siluetinin tamamen ortaya çıkacağı müjdesini veren Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “En büyük destekçimiz Galatasaray taraftarı. Galatasaraylıların duasıyla inşaat çalışmaları sorunsuz ilerliyor, her işimiz rast gidiyor. Onların duası diğer işlerimizin de rast gitmesine neden oluyor” dedi. Daha önce Trabzonspor yönetiminde de bulunan Süleyman Varlıbaş, “Trabzonspor taraftarları, Galatasaray'ın stadyumunu sizin yapmanıza tepki gösteriyor mu” sorumuza şu yanıtı verdi: “Hiç olumsuz tepki yok. Projeyi beğeniyorlar. Hatta ‘Bize de onun kadar iyi bir stadyum yapın' diyorlar.”

1.500 kişi çalışıyor
Türkiye'nin en büyük yeşil bina konseptine sahip Ataşehir'deki Meridian projesi ve Avrupa'nın en büyüğü olacak İstanbul Adliye Sarayı'nın inşasını da yürüten Varyap İnşaat, TOKİ'nin ihale ettiği Seyrantepe projesini ekim ayına yetiştirmeyi planlıyor. 1.500 kişiyle, normalin 3 katı hızla inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Süleyman Varlıbaş, “Bir kişinin 3 günde yapacağı işi, 3 kişi ile bir günde tamamlıyoruz. Normalde 3 yılda tamamlanacak projeyi biz 1 yıla sığdırıyoruz. Örneğin beton dökülürken 24 saat çalışılıyor. Alt yüklenici firmaların yaptığı işler getirilip Seyrantepe'de monte ediliyor. Projenin yüzde 70'i tamamlandı. Devraldığımızda yüzde 24'ü tamamlanmıştı” dedi.

TOKİ'de paramız kalmaz
TOKİ bir kamu kurumu olduğu için Seyrantepe projesine bir devlet işi olarak baktıklarını vurgulayan Varlıbaş, alacağı paranın ikinci planda olduğunu, işi bir prestij projesi olarak gördüğünü söyledi. Varlıbaş, “Buradan zarar etmeden çıkacağımızı düşünüyoruz. Sonuçta biz taahhüt ettiğimiz işi yapıyoruz. Arkasında devlet var. TOKİ'de paramız kalmaz. Bundan sonraki stadyum projelerinden para kazanacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yurtdışından teklif
Avrupa'da bile eşi benzeri olmayan, çok dikkat çeken bir proje yürüttüklerini belirten Varlıbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka projelerin önünü açacak. Türkiye'den ve yurtdışından stad teklif alıyoruz. Abu Dabi ve Türkmenistan'dan teklif aldık. Değerlendireceğiz. Bizim hedefimiz 2011 yılında yurtdışında da projeler yapmaktı. Futbol dünyasında bu stad bir referans noktası olacak. Ayrıca Katar, BAE, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Rusya'dan gelen teklifler var. Değerlendireceğiz.”

2 milyar TL portföye ulaştı GYO olup halka açılacak

PORTFÖY büyüklüklerinin 2 milyar TL'ye ulaştığını ve bu yıl yüzde 20 büyüme beklediklerini belirten Erdinç Varlıbaş, “Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma çalışmalarımız var. 2010 yılında tamamlayacağız ve piyasa şartalarına göre hareket ederek, takip eden yıllarda halka açılıma planımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

Karadeniz'in doğasına vurgunum oraya HES yapmam

TRABZONLU olduğu için Karadeniz'de HES yapmak için pekçok işbirliği teklifi aldıklarını söyleyen Süleyman Varlıbaş, “Orada hiçbir enerji projesine girmem. O bölgenin doğasının tahrip olasını istemem. Karadeniz'in doğasına vurgunum. Babam yurtdışındayken Karadeniz doğasını gösteren bir videoyu sabahtan akşama kadar izlerdi. Oraya âşık. Asla doğasına zarar verecek bir işe girmeyiz. Hele de Meridian gibi çevreci bir konut projesinden sonra” dedi.

Enerji ve turizme giriyor

VARYAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, 35'inci yılı kutladıkları 2010'da pekçok projenin açılışını yapacaklarını belirterek şunları söyledi: “Mayısta Trabzon'da alışveriş merkezi, ekimde Galatasaray'ın stadyumunu ve aralıkta da İstanbul Adliye Sarayı'nı açacağız. 1 milyon metrekareyi aşan devam eden projeler arasında Ankara'daki Danıştay binası, Tekirdağ Cezaevi de var. Gayrimenkuldeki tecrübelerimizi bundan sonra başka alanlara da taşıyacağız. Batı Ataşehir'deki Varyap Meridian projesinde bir otel var. Afyon ve Bodrum'da da otel projelerimiz bulunuyor. Ayrıca enerji sektörüne de giriyoruz. Rüzgar enerjisinde 2 lisans başvurumuz var. Jeotermal ve HES'te de 2011'de atılımlarımız olacak. “

Tribünler çok dik Cimbom burada alsa maç kaybetmez

PROJEYİ devraldıktan sonra bazı düzeltme ve iyileştirmeler yaptıklarını belirten Varyap İnşaat Genel Müdürü ve Süleyman Varlıbaş'ın oğlu Erdinç Varlıbaş ise “Öncelikle tribünleri çok dik yaptık. Böylece taraftar sahaya çok fazla hakim olacak. Cim Bom'un burada maç kaybetmesi çok zor. Biz bu projeyi devraldıktan sonra dünyada önde gelen bütün stadları gezdik. Bu hepsinden daha üstün bir stadyum. Taraftarın beklediğine değecek” dedi.

İşçilerin özverisi yüreğimi sızlatıyor

SEYRANTEPE stadının inşaatında çalışan işçilerin de büyük bir özveri ve gayretle çalıştığına değinen Süleyman Varlıbaş, “Her türlü uluslararası inşaat normlarına riayet eden bir firmayız. Fakat inşaat zor iş. Yüksek risk altında çalışan işçilerin özverisini gördükçe yüreğim sızlıyor. Soğuk havalarda dışarıda ekmek mücadelesi veriyorlar. Onların her hakkını gözetiyoruz” dedi.

Açılır kapanır tavan büyük maliyet getirir dünyada tercih eden yok

BAŞLANGIÇ projesinde tavanın açılır-kapanır olarak planlandığını hatırlatan Süleyman Varlıbaş, şu açıklamayı getirdi: “Bizim devraldığımız anlaşmada açılır-kapanır tavan uygulaması yok. Dünyada da bu tür tavanların işletme maliyeti yüksek ve çimlere zarar veriyor. Pek tercih edilmiyor. Bin tonun üzerindeki ağırlığa sahip tavan, kulüpler için ağır bir yük. Bunun hem yapımı hem de kullanılması büyük maliyet. Futbolun doğası da zaten açık havada oynanması. Ama kulüp isterse bu tavanı daha sonra yaptırabilir. Ona imkan tanıyan bir proje yapıyoruz.”
Hürriyet/Demet CENGİZ BİLGİN


Varyap'ta yeni hedef enerji ve turizm

Bu yıl enerji sektöründe de iş yapmayı planladıklarını belirten Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Rüzgâr, su, güneş ve termal enerji alanlarında değişik bölgelerde yatırımı hedefliyoruz. İlgi alanımıza giren özelleştirmelere katılmak ve turizm sektörüne girmek de planlarımız arasında var” dedi

Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş'ın da katılımıyla yapılan toplantıda grubun 2010 yılı stratejileri hakkında bilgi verildi.

Süleyman Varlıbaş, holdingin inşaat, taahhüt ve gayrimenkul şirketi olan VARYAP'ın, Seyrantepe Spor Komleksi'ni 29 Ekim 2010 tarihinde, Avrupa Yakası Adalet Sarayı binasını yine bu yılın aralık ayında tamamlayacağını ifade etti.

Bugün yaklaşık 2 milyar TL'lik portföye ulaştıklarını belirten Süleyman Varlıbaş, “Her zaman daha iyisini ve mükemmelini yapma gayreti içerisinde geleceğe adım atıyoruz” diye konuştu.

Grubun, gayrimenkul tarafında yapımı devam eden projeler arasında yer alan Varlıbaş AVM Atapark Trabzon'u mayıs ayında, Varyap Meridian'ı ise 2011 yılında tamamlamayı planladıklarını belirten Süleyman Varlıbaş, konuşmasına şöyle devam etti: “2010 yılını yüzde 20 büyümeyle bitirmeyi hedefliyoruz. Genel ekonomik gidişatı olumlu buluyoruz ve tedbirli bir iyimserlik içerisinde yatırımlarımıza devam ediyoruz.”

Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş da holdingin hedefleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurma çalışmalarını bu yıl içinde tamamlayacağız. Takip eden yıllarda halka açılma planımızı gerçekleştireceğiz. Varyap olarak uluslararası piyasalarda olmayı hedefliyoruz. Özellikle müteahhitlik alanında Katar, BAE, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Rusya'dan gelen teklifleri değerlendiriyoruz.” 

Projelerinde, çevre ve sakinleri için, binaların oluşturduğu negatif etkileri elimine edecek tasarımlara odaklı çalıştıklarını ifade eden Erdinç Varlıbaş, “Buna en yiyi örnek Varyap Meridian. Varyap Meridian, Türkiye'de yapı standartlarını yukarı çeken, yeşil bir proje” dedi.

‘Seyrantepe'nin yüzde 70'i bitti'
Süleyman Varlıbaş, devam eden projelerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Çağlayan Adliye Sarayı, Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olacak. Seyrantepe Stadı ise şu anda yüzde 70 oranında tamamlandı. Stadın çelik çatısı da önümüzdeki günlerde inşaa edilecek. Projede şu anda bin kişi çalışıyor. Üç yılda yapılabilecek işi biz bir yılda yapıyoruz. Gerektiği zaman 24 saat çalışırız.” Bu yıl 35. yılını dolduran Varlıbaş Holding olarak 20 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Varlıbaş, “Uzmanlık, teknik bilgi, yenilikçi olmanın yanı sıra, etik değerlere bağlılık, ilkeli ve şeffaf çalışma prensiplerini, başarının omurgası olarak görürüz. Biz, 35 yıldır bu prensipler çerçevesinde çalışıyoruz, böyle çalışmaya devam edeceğiz. Başarımızın sırrı, burada. Çalışanlarımızın her biri bizim için ailenin bir ferdi kadar önemli” dedi.
Eylem Türk/Milliyet


Seyrantepe ekimde tamam

Galatasaray, yeni stadına ekim ayında kavuşuyor. Seyrantepe'deki stadyumu inşa eden Varyap'ın başkanı Süleyman Varlıbaş, projenin tam gaz ilerlediğini, en geç bir ay içinde çatısının montajıyla stadyumun silüetinin tamamen ortaya çıkacağını söyledi.

Varlıbaş. “En büyük destekçimiz Galatasaray taraftarı. Onların duasıyla inşaat çalışmalarımız sorunsuz ilerliyor. Onların duası diğer işlerimizin de rast gitmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

YÜZDE 24'TEN 70'E ULAŞTI

Süleyman Varlıbaş, stadı devraldıklarında Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) verdiği rakama göre stadın yüzde 24'ünün tamamlanmış olduğunu, şu anda yüzde 70'e ulaştıklarını söyledi. “Zaten yolu oradan geçenler inşaatın hızına şaşırıyor. Bir aksilik yaşanmazsa planlanan süremizin bile öncesinde stadı teslim edeceğiz. Ama ekim ayında açılış yapılır” diyen Süleyman Varlıbaş, Seyrantepe projesinde 1500 kişiyle normalin üç katı hızla inşaatın sürdüğünü belirtti.

İŞÇİ ÖZVERİLİ ÇALIŞIYOR

“Bir kişinin üç günde yapacağı işi, üç kişi ile bir günde tamamlıyoruz. Normalde üç yılda bitecek projeyi bir yıla sığdırıyoruz. Stadların inşa süresi aslında üç yıldır” diyen Süleyman Varlıbaş, işçilerin büyük bir özveri ve gayretle çalıştığını söyledi.

TOKİ bir kamu kurumu olduğu için Seyrantepe projesine bir devlet işi olarak baktıklarını vurgulayan Varlıbaş, bunu bir prestij projesi şeklinde gördüklerini belirterek “Para ikinci planda” dedi.

'BAŞKA STATLAR DA YAPARIZ'

Avrupa'da benzeri olmayan bir proje yürüttüklerini belirten Süleyman Varlıbaş, bu projeyle çok dikkat çektiklerini söyledi. Varlıbaş şöyle konuştu: “Hem Türkiye'den hem de yurtdışından stat teklifleri alıyoruz. Bu proje başka projelerin önünü açacak. Abu Dabi ve Türkmenistan'dan teklif aldık, değerlendireceğiz. Zaten hedefimiz 2011'de yurtdışında projeler yapmaktı. Stadyum projeleri bizim için iyi bir alternatif olacak. Çünkü şu an dünyada yapılan en ileri stadyum bu. Herkesin gözü bu stadyumda. Herkes her zaman en yeniyi, en son teknolojiyi konuşur. Bu stat futbol dünyasında bir referans olacak.”
Posta


Seyrantepe erken bitecek yurtdışından teklif yağıyor

Galatasaray'ın Seyrantepe Stadı bir yıllık süreden de önce bitirilerek teslim edilecek. Varyap İnşaat şirketi önümüzdeki ay tribünlerin üzerini kaplayan çatının montesiyle kaba inşaatı bitiriyor. Stadı bin 500 işçiyle rekor hızla inşa eden Varyap'ın patronu Varlıbaş, yurtdışından çok sayıda Seyrantepe benzeri stat yapma teklifleri aldıklarını açıkladı.

Galatasaray futbol takımının maçlarını oynayacağı İstanbul Seyrantepe Stadı, bir yıllık teslim tarihinden önce tamamlanacak. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ihalesiyle yüzde 24'ü tamamlanmış stadı devralan Varyap İnşaat, stadın yüzde 70'ini bitirdi. Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, belirlenen 1 yıllık tarihten de önce stadı teslim aşamasına geleceklerini açıkladı. 500 işçiyle 3 yılda yapılacak işi bin 500 işçiyle 1 yılda yaptıklarını belirten Varlıbaş, tribünlerin tamamının üstünü kapatacak çatının önümüzdeki ay montesiyle kaba inşaatın tamamlanmış olacağını kaydetti. Çatıların üzerine yerleşeceği Eyfel benzeri dört kulenin her birini ayrı bir iş makinesiyle inşa ettiklerini hatırlatan Varlıbaş, bu sayede işlerin planlanandan hızlı ilerlediğini söyledi. Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş ise Seyrantepe'nin kendilerine referans olduğunu ve iki dış ülkeden daha biri 60 bin, diğeri 65 bin kişilik 2 stat yapma teklifi aldıklarını açıkladı. Teklifin sahipleri Almanya ve Orta Asya ülkeleri. Varyap'a gelen uluslararası teklifleri bu yıl değerlendireceklerini belirten Erdinç Varlıbaş, "İki somut stat teklifi aldık. Bunun dışında müteahhitlik alanında Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Rusya'dan gelen teklifleri değerlendiriyoruz. Varyap Holding olarak 2010 yılı itibarıyla bu ülkelerde aktif olmayı hedefliyoruz." dedi.

35. yılını kutlayan Varyap, 1 milyon metrekare inşaat alanında 2 milyar liralık değere sahip projeleri yürütüyor. Varyap İnşaat bu yıl Seyrantepe Arena Stadı'nı 29 Ekim'de, Avrupa'nın en büyük adalet sarayı İstanbul Adalet Sarayı'nı bu yılın aralık ayında, Trabzon Belediye Sarayı'nı önümüzdeki mayıs ayında ve  Ankara  Danıştay Başkanlığı binası ile Tekirdağ Cezaevi Kampüsü'nü 2012'de teslim edecek. Trabzon Varlıbaş AVM mayısta, Meridian binası 2011'de bitirilecek
Zaman/İbrahim Balta


Galatasaray Stadı Varyap'a yurtdışı kapısını da araladı

Galatasaray'ın Seyrantepe Stadı'nı yapan Varyap, yurtdışına açılıyor. Türkmenistan ve Abu Dabi'den stad yapma teklifi alan şirket, 50 ve 60 bin kişilik iki ayrı stat için görüşmeler yapıyor

VARYAP İnşaat, gözünü yurtdışına dikti. Mimar Eren Talu'nun meslek ve özel hayatında büyük bir yara açan stad, Varyap'a uğurlu geldi. Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, 'Stadı bizim yaptığımız duyulduktan sonra yurtdışından teklifler almaya başladık. Şu anda en ciddi teklif Türkmenistan ve Abu Dabi'den geldi. Türkmenistan'daki stat 50, diğeri 60 bin kişi kapasiteli, görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma sağlanırsa stad yapmaya devam edeceğiz' dedi. Normal koşullarda 3 yılda bitirilmesi gereken stadı iyi bir planlamayla söz verdikleri tarihten çok önce 29 Ekim 2010'da teslim edeceklerini belirten Süleyman Varlıbaş, 'Stadın yapımında bin kişi çalışıyor. Yakında çelik çatının inşaatına başlayacağız' dedi. Şirketin 35 yılda 2 milyar dolarlık portföye ulaştığını ifade eden Varlıbaş, 'İstanbul Çağlayan'daki Adliye Sarayı yıl içinde bitecek. Ayrıca Trabzon'da bir alışveriş merkezi projemiz, Tekirdağ'da cezaevi kompleksi ve Ankara'da Danıştay binasının yapımını da sürdürüyoruz' dedi

KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLAYACAĞIZ
Grup, kısa bir süre önce Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu GAP İnşaat'la birlikte kentsel dönüşümde yer almak üzere çalışma başlattı. Şirketin Genel Müdürü Erdinç Varlıbaş şunları söyledi: Özellikle müteahhitlik alanında Katar, BAE, Suudi Arabistan, Umman, Libya ve Rusya'dan gelen teklifler var ve bunları değerlendiriyoruz. Bu yıl yaklaşık yüzde 20'lik bir büyümeye ulaşacağız. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı çalışmalarını bu yıl tamamlayacağız ve takip eden yıllarda halka açılıma planımızı gerçekleştireceğiz.

İKİNCİ HEDEF ENERJİ
VARYAP'IN bu yıl hazırlıklarını sürdürdüğü bir başka konu ise enerji. Bu alanda bir süredir çalışmalar yaptıklarını söyleyen Süleyman Varlıbaş, '2010 yılı içerisinde enerji sektöründe de faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Rüzgar, su, güneş ve termal enerji ile değişik bölgelerde enerji sektörüne yatırım yapmayı planlıyoruz. Buna ek olarak, ilgi alanımıza giren özelleştirmelere katılmak da hedeflerimiz arasında' dedi. Varlıbaş, inşaat projelerinde de enerjinin tasarruflu kullanılacağı projelere imza atacaklarını belirterek 'Bundan sonra gerçekleştireceğimiz gayrimenkul projelerinde, dışarıdan enerjiye ihtiyaç duymadan, kendi enerjisiyle ısıtma- soğutma ihtiyacını karşılayabilen tasarımlara odaklanacağız' şeklinde konuştu.
Akşam/Esin Gedik


Geri Dön