25 / 04 / 2024

Vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?

Vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?

Bir kimsenin, kendi mal varlığı üzerinde yaptığı ölüme bağlı tasarruf şekline vasiyet deniyor. Peki, vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?



Vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?

Vasiyet, bir kimsenin, kendi mal varlığı üzerinde yaptığı ölüme bağlı bir tasarruf şekli olarak karşımıza çıkıyor. Tapu sicilinde uygulama alanı bulunuyor. Vasiyette bulunabilmek için 15 yaşın doldurulması ve temyiz kudretine sahip olunması gerekiyor. Vasiyet sözlü, el yazısı ve resmi şekilde yapılabiliyor. 


Vasiyetname ilgilinin nüfusuna kaydediliyor.  Vasiyet bırakanın ölümünden sonra vasiyetname sulh mahkemesince açılmakta ilgililere tebliğ ediliyor. 


Bir kimse mirasçı olarak alt soyu (çocukları), ana, baba, veya eşinin bulunması halinde, bu kimselerin mirastaki saklı paylarının dışında kalan kısmını vasiyet edebiliyor. Bu mirasçıların hiç biri yoksa mirasın tamamı vasiyet edilebiliyor. Peki, vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?



Muhakkak ki vasiyette bulunan kişi, malvarlığını  belirli yasal sınırlamalar içinde istediği gibi paylaştırabiliyor.  Ama eşinin ve çocuklarının tümüyle miras dışı bırakılması genellikle söz konusu olamıyor. 


Tıpkı Anadoluda bazı kesimlerde kız çocuğuna mal bırakmamak gibi inanışlarda olduğu gibi, ya da erkek çocuklar öncelikli olarak mal dağıtımında haksız paylaştırmaların yapılması gibi.


Hukuk sistemimizde sağ kalan nüfus kütüğünde kayıtlı eş ve çocuklara mirastan belirli oranlarda pay ayrılması öngörülüyor. Bu nedenle Vasiyetnamenin içeriğinde vasiyetçinin isteğini açıkça göstermesi ve yasalara uygun olması zorunluluğu bulunuyor. 



Sözlü vasiyetname şartları!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön