29 / 03 / 2024

Vebitcoin soruşturmasında yeni gelişme!

Vebitcoin soruşturmasında yeni gelişme!

Kripto para borsasında dolandırma haberleriyle gündeme gelen Vebitcoin soruşturmasında yeni detaylar ortaya çıktı. Hesabı bloke edilen bir müşterinin Vebitcoin'in CEO'su İlker Baş tarafından tehdit edildiği öğrenildi. 



Vebitcoin'e yönelik yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı. Milliyet'te yer alan habere göre; yaklaşık olarak 1 ay önce 16 milyon liralık hesabı bloke edilen bir müşteri avukatıyla birlikte Vebitcoin CEO'sunun evine giden bir mağdur şirketin CEO'su İlker Baş tarafından tehdit edilerek içeri alınmadı. 

Soruşturma dahilinde sadece Diyarbakır'da 300'den fazla kişi, toplam 200 milyon lira dolandırıldıklarını öne sürerek suç duyurusunda bulundu. 

Kripto para platformu Vebitcoin'in 23 Nisan'da faliyetlerini durdurması üzerine üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tüm finansal işlemlerini bloke konuldu. Soruşturma kapsamında şirketin CEO'su İlker Baş, eşi Güliz Baş ve 3 çalışanı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındı. Şüpheliler adliyedeki işlemlerinin ardından çıkartıldıkları mahkemede tutuklandı. 

Vebitcoin soruşturmasında yeni gelişme!

'TEHDİTLERLE MÜVEKKİLİMİN ŞİRKETE GİRİŞİ ENGELLENDİ'  

Soruşturma öncesinde hesabına bloke konulması nedeniyle müvekkiliyle Muğla'daki Vebitcoin merkezine gittiklerini aktaran Avukat Veysi Alphan, şirketin CEO'su İlker Baş tarafından tehdit edilerek içeri alınmadıklarını belirtti. Aynı gün Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Alphan, şunları söyledi: 

"Vebitcoin firmasıyla ilgili olarak müvekkillerimizin büromuza başvurması üzerine 8 Mart'ta hesaplarının dondurulduğunu öğrendik. 15 Mart'tan itibaren de tüm hesaplarına bloke konuldu.Biz bunun üzerine söz konusu firmayla diyalog çabası içinde olduk, müvekkilim kaç kere şirketinin yetkilisi İlker Baş'a ulaşmak istemiş ancak belli bir süre sonra ne telefonlarına geri dönüş olmuş ne de kendisi ulaşabilmiş. Bunun üzerine biz 29 Mart sabahı Vebitcoin firmasına konuşmak için müvekkilimle beraber gittik. Görüntülerde de görüldüğü gibi söz konusu firma yetkilisi CEO'su tarafından şirket içine dahi alınmadan polis çağırıldı, polis çağırılmadan görüntü ve ses kayıtlarında da var, tehditlerle müvekkilimin söz konusu şirkete girişi engellendi. Gerekli şikayetleri yaptık. Yaklaşık 16 milyon lira civarında hiçbir sebep olmadan, hiçbir yasal gerekçe olmadan söz konusu şirket tarafından el konuldu ve hesabına ulaşımına kısıtlama getirildi. Aynı gün biz Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk."

Vebitcoin soruşturmasında yeni gelişme!

'İHTİYATİ HACİZ KARARI ALINDI'  

Vebitcoin firmasının 23 Nisan'da faaliyetlerini durdurduğuna dair yaptığı açıklama sonrası şirket hakkında hem icra takibi başlattıklarını hem de Diyarbakır'da ihtiyati haciz kararı aldıklarını söyleyen Alphan, "Fakat geçen süreç içinde savcılık kanalıyla herhangi bir sonuç alınamadı.Bunun üzerine Vebitcoin firmasının 23 Nisan'da faaliyetlerini durdurduğuna dair yapmış olduğu açıklama sonrasında biz 26 Nisan günü söz konusu şirket hakkında hem icra takibi başlattık hem de bugün tarihi itibari ile Diyarbakır'da ihtiyati haciz kararı aldık. Yasal süreci bu şekilde işletiyoruz ve devam ediyor" diye konuştu.

'DİYARBAKIR'DA 300 KİŞİ 200 MİLYON LİRA DOLANDIRILMIŞ'  

Mağdur avukatlarından Esra Çevik, 23 Nisan tarihinden itibaren Diyarbakır'dan kendilerine ulaşan ve toplam 200 milyon lira dolandırıldıklarını söyleyen mağdurlara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"23 Nisan akşamı İlker Baş'ın CEO'su olduğu Vebitcoin sitesinde faaliyetin durdurduğuna ilişkin açıklama yapılınca, bize ulaşan yüzlerce kişi oldu. Herkes farklı mağduriyetler içinde, kişi başı 1000, 800 bin gibi, yalnızca Diyarbakır'da 300'ün üzerinde bana ulaşan kişi var.

Hukuki yol için de 30'un üzerinde kişiyle irtibat kurduk. Sadece Diyarbakır'dan bize ulaşan mağdurların hesabı yapıldığında 200 milyon lira üzerinde mağduriyet söz konusu. Bu mağduriyetlerin nasıl giderileceğine ilişkin insanlar çok ümitsizler.Herkesten duyduğumuz şey şu, 'Nasılsa kasalar boşaltıldı, nasılsa üzerine kayıtlı hiçbir şey yok' şeklinde. İnsanlar hem paralarını kaybettiler hem dava yolu çok pahalı, çünkü kaybettiği tutarlar üzerinden harç ödeyecekler hem de tünelin ucunda hiçbir ışık göremiyorlar, açıkçası en acı durum bu. İnsanlar şunu soruyorlar, İlker Baş neden kaçmadı? Zaten bizim savcılığa sunduğumuz dosya ekinde yer alan yurt dışı hesap hareketlerini gösterir görüntüler var, sadece 20 Nisan ile 23 Nisan arasında milyarlık bir boşaltma söz konusu.

 Vebitcoin soruşturmasında yeni gelişme!

Daha sonra 23 Nisan'da kasa tamamen boşalınca kendisi gidip teslim oluyor. Ayda 1,5 milyon kazandığını söyleyen, eğlence görüntüleri her yerde paylaşılan bir kişinin nasıl olur da üzerine kayıtlı hiçbir şeyi olmaz.Aleni şekilde, gözümün içine baka baka 'ben sizi dolandırdım ve elinizden hiçbir şey gelmiyor' diyor. Ancak kanuni çerçevede elimizden gelen ne varsa yapmayı denedik, denemeye devam edeceğiz."

'GÖZALTINA ALINANA KADAR ŞİRKETİN İÇİNİ BOŞALTMAYA DEVAM ETMİŞ' 

Vebitcoin CEO'su İlker Baş'ın gözaltına alınmadan birkaç saat öncesine kadar şirketin içini boşaltmaya devam ettiğini söyleyen Çevik, sadece 20 Nisan ile 23 Nisan arasında milyarlık bir boşaltma işleminin yapıldığını söylerek şu açıklamalarda bulundu: 

"Mağdurlar tarafında bana ulaştırılan yurt dışına para aktarım sistemi var. Bu, sitenin yalnızca son bir hafta içinde binlerce işlem yaptığına ilişkin kanıt teşkil ediyor.Burada bizim tespit ettiğimiz binlerce işlem içinde yalnızca bir tane XRP dediğimiz altcoinin transferleri görünüyor. Transfer işlemini yapan Vebitcoin, burada isim gayet açık. Yapılan işlemlerden bir örnek, 23 Nisan tarihinde yani gözaltına alınmadan birkaç saat önce saat 12.39’da ise Binance'ye 51 bin XRP transferi yapılmış, devam ettiğimizde 22 Nisan, 21 Nisan tarihlerinde bu şekilde işlemler devam ediyor ve milyon doların üzerinde bir XRP aktarımı yalnızca son bir haftalık işlem hacmini gösteriyor. Tarihlere baktığımızda gözaltına alınmadan birkaç saat öncesine kadar kasayı boşaltmaya devam etmiş.Dolayısıyla yapılan son işlerin de tespit edilerek gerek MASAK tarafından gerek savcılık tarafından daha etkin bir soruşturma yapılmasını ümit ediyoruz ve umarım mağduriyetimizi giderme şansımız olur" 

VeBitcoin CEO'su İlker Baş'ın vergi oyunu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön