25 / 04 / 2024

Veli Çilsal: 14 euroya ucuz oda pahalıya patlayacak!

Veli Çilsal: 14 euroya ucuz oda pahalıya patlayacak!

Milliyet gazetesi köşe yazarı Songül Hatısaru bugün ki köşe yazısında Anı Tur sahibi ile yaptığı röportajı '14 euroya ucuz oda pahalıya patlayacak' başlığıyla ele alıyor. İşte o röportaj;



Anı Tur'un sahibi Veli Çilsal 30 yıllık deneyimine otel işletmeciliğini de ekledi. Bu işte büyümeyi planlıyor ama mantar gibi otel açılan İstanbul'a mesafeli. Çünkü her açılan otelle fiyatların ve kalitelin düştüğü görüşünde...Taksim'de oda fiyatlarının 74 euro'ya kadar gerilediğini belirten Veli Çilsal, "Birilerinin başı derde girecek bu yatırımlardan. Tedbir almak gerek" diyor. 


Farkında mısınız son yıllarda seyahat eden insan sayısının ne kadar arttığının. Dil bilmeyen, Türkiye'yi doğru düzgün gezmemiş insanlar çoluk çocuk yurtdışında. Çok değil bundan 10 yıl önce ders kitaplarında gördüğümüz Michelangelo'nun muhteşem Davut'un Heykeli'ni Floransa'da, Leonardo Da Vinci'nin Monalisa tablosunu Paris'e gidip görenler diye sorulsa herhalde hiç azımsanmayacak bir çoğunluk el kaldırır. Artık sohbetlerde enteresan bir seyahatinizi, yediğiniz bir yemeği, gördüğünüz bir mekanı anlatmıyorsanız demode muamelesi yapıyorlar size. 


Bu güzel trendin müsebbibi seyahat acentaları. Antalya, Bodrum, Kapadokya, Barcelona, Küba, Los Angeles... Her yere tur koyuyorlar. En hafifinden insanlar Yenibosna'dan, Taksim'den bu turların otobüsleriyle 99 euro gibi fiyatlarla hafta sonlarında Abant'a gider gibi Yunanistan'a gidiyor. Selanik, Kavala geziyor, Atatürk'ün evini görüp dönüyor. 


Emekliler sürekli arıyor.Sadece yurtdışı değil tabii. Başta Kapadokya, Antalya, Safranbolu Amasra, Eskişehir Odunpazarı, Batı Karadeniz, GAP, Doğu Anadolu, Karadeniz, Ege Akdeniz turları olmak üzere yurtiçi tatil de onlardan sorulur oldu. Kültür turları da. Eskiden yılda bir, bilemediniz iki kez seyahat eden Türk insanı bu sayede yollarda. Hele emekliliğini almış insanlar tur şirketlerinde belli isimleri rutin aralıklarla arar olmuşlar. Yakınlarda 'cazip bir turunuz' var mı ana soru. Bu tur operatörlerinden birisi de Anı Tur. 30'ncu yularını kutluyorlar bu yıl. Bugüne kadar on binlerce insanı yurtdışına götürmüşler. Şirketin Yönetim Kumlu Başkanı Veli Çilsal, babasının yanında çocuk yaşta Arap yarımadasını dolaşarak girmiş sektöre. Anı Tur Yönetim Kumlu Başkanı Veli Çilsal, sağ kolum dediği kızı Hilal Çilsal ile yan yana odalarda çalışıyor. Baba kız sorularımı cevapladı. 


OTEL İŞLETMEK, TURDAN ZOR 

¦ Otel işine girdiniz, Aurum ismini kullanıyorsunuz. Nedir anlamı? 

Yunan mitolojisinden geliyor, altın, ışıldayan anlamına geliyor. Bütün otellerimiz deniz kenarı ve altın gibi kumsalları, sahilleri olduğu için o çağrışımı yapmak istedik. Geçen yıl Didim'de, Aurum markası ile 350 oda 1050 yatak kapasitesi bulunan 5 yıldızlı bir tesis açtık. Bu yıl mayıs ayında Didim Aurum Club Marmara hotel, Didim Aurum Moon Hotel ve Kuşadası Aurum Signature Hotel'in açılışını yapacağız. Bunun için yaklaşık 90 milyon dolar gibi bir bütçe ayırdık. 2023'e kadar '25 otele ulaşmayı hedefliyoruz. 


¦ Tur operatörlüğü ile otelcilik biraz farklı işler. Masanın öbür yanına geçtiniz. 

Hangisi daha zor? 

Turizm konaklama, ulaştırma ve pazarlama denen üç saç ayağından oluşur. Biz pazarlama noktasmdaydık, şimdi konaklama evresini de kapsadık. 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Son bir yıldır otelcilikle tanıştık. Otel işi daha zor gibi sanki. İşletmesi daha zor. Çok dikkatli olmak zorundasınız işletirken. 

¦ İstanbul'da otel düşünüyor musunuz? 

İstanbul'da çok otel var. Doğru lokasyonu bulmak gerekiyor. Otel yatırımını o noktada yapmak gerekiyor. Sıkıntı İstanbul'da şu; bir merci yok ki, bir yatırımcı gitsin, 'nerede yaparsam daha iyi olur, nasıl bir gelir elde ederim, kapasite kaldırır mı?' diye bilgi alsın. Şu an benim bildiğim 30 - 40 tane açılacak otel var inşaat halinde olan. Herkes İstanbul'da otel yapma peşinde, bu nereye kadar gidecek böyle. Kimse de dur demiyor buna. Ama birilerinin başı derde girecek bu yatırımlardan. 

'Yaşa da gör şeklinde' olmaması için tedbir almak gerekiyor. Bu kadar gelen turist yok. Bu kadar ihtiyaç yok. Ama herkes mantar gibi otel açıyor her tarafta. Yatırımcılara Allah kolaylık versin. Şimdi fiyatlara yansıyor bu, aşağı çekiyor. Kaliteyi düşürüyor, rekabet ortamını bozuyor. Doğru bir yatırım stratejisi, pazarlama stratejisi değil. Bir dönem tekstil sektöründe böyleydi. Herkes tekstil fabrikası ve atölyeleri açardı. Şimdi durumları ortada. Bugünlerde de herkes bir otel yatınım içine girdi. Nerede arazi bulursa oraya otel yapmaya çalışıyor. Bu çok yanlış. Taksim civarında ve birçok yerlerde inanılmaz ucuz 14,15 euro'lara kalmıyor. Böyle rakamlar duyuyorum. Bunu yapacağına gitsin Londra'da yatırım yapsın. Gitsin Berlin, Amsterdam, Paris'te yapsın. Biraz görmek, düşünmek lazım. Yatırımcı da görmüyor. Kim nerede, ne yapıyor bilmiyor. Doğru düzgün bilgi alacağı yerde yok. 


¦ Online satış platformlarının kullanım oranı çok düşük... 

Azımsanmayacak kadar hızlı büyüyor. Online olarak geçen sene yaptığımız rezervasyon adedi ile bu yıl yaptığımız rezervasyon adedi arasında iki kat artış var. 


¦ En çok nereyi görmek istiyor Türk insanı? 

Okulların tatil olmasıyla kayak turizmi, yurtdışı turları, öğrencilere yönelik turlara ilgi var. Sömestre tatilinin kış mevsimine denk gelmesi en çok Kartalkaya, Uludağ bölgesine rağbeti artıyor. Eıciyes ve Erzurum gibi bölgelere ciddi rezervasyon alıyoruz. Paris, Roma, Dubai en çok istenen şehirler. Paris turları Disneyland'ı da kapsadığı için sömestre tatillerinde özellikle en çok istenen lokasyon. Romantik Roma da her zaman talep görüyor. Orta Avrupa, Benelux, ispanya turları çok isteniyor. Kış dönemlerinde Phuket, Dubai tabii çok revaçta. Kültür turlarında GAP, Karadeniz, Ege-Akdeniz, Likya, Kapadokya, Batum-Tiflis, Safranbolu, Assos-Ayvalık-Bozcaada, Kuşadası çok isteniyor. 


¦ Neden seyehat etmeye ilgi böyle çok arttı son dönemlerde? 

İnsanların refah düzeyi çok arttı. Refah düzeyi arttıkça gezen insan sayısı artıyor. 10 yıl önceye göre gezen insan sayısı çok arttı. Son 10 yılda gezenlerin sayısı, son 75 yılda gezenlerin sayısının toplamından fazla neredeyse. 5 katı büyüme var. Özellikle görgü bilginizi artırmaya yönelik geziyorsanız gezi noktalarını belirlemek zor. Bu maliyetli de aynı zamanda. Turizm şirketleri bu noktada gerçekten önemli. Yurtiçi, yurtdışı gezilerde bir de erken rezervasyon fırsatını kullanıyorsanız hakikaten çok uygun koşullarda gezebiliyorsunuz. Bizim hazırladığımız turlar uygun fiyatlarda, rehberler eşliğinde bilinçli  bir şekilde gezip görme imkanı sağlıyor. 30 yıllık deneyimimiz var. Bu 30 yılda aynı yerlere binlerce gezi düzenledik. 

Uygun fiyata en iyi otelleri, restoranları biliyoruz. Yurt içinde katılma imkanı sunduğumuz pek çok farklı tur var. Kapadokya turuna katılarak enfes doğal oluşumları ve gizemli yer altı şehirlerini görebilir, Karadeniz turuna katılarak yeşile doyabilirsiniz. Safranbolu turuna katılarak masalsı bir şehirde zaman yolculuğu yapabilir, Likya turuna çıkarak maviyle yeşilin kucaklaştığı yerlerde denize ve güneşe doyabilirsiniz. 


¦ Haziranda seçim var bu durum satışları etkiliyor mu? 

Şu anda öyle bir hava yok. Seçimleri kanıksadık diye düşünüyorum. Bu yıl ki satışlanmızla ilgili olarak rezervasyonlarda en ulak bir düşüş yok. Seçimlerden sonra çıkacak fotoğrafla ilgili bir etkilenme olabilir. 



ASLAN YAVRUSUNU VEYA KÖPEKBALIĞI BESLEMEK DE MÜMKÜN! 

¦ Siz kişiye özel turlar da yapıyorsunuz. 

Bugüne kadar gelen en ilginç istek neydi? 

Aslan yavrusunu emzirme! Böyle yerler var mı diye soran var. Tayland'da yaşayan tanrıçayı görmek istiyorlar. Adrenalin turları, Bulgaristan'da bir yer var sizi helikopterle çıkarıyorlar, iri yarı bir Bulgar sizi kucağına alıyor birlikte atlıyorsunuz paraşütle. Bu istek ilk geldiğinde önce kendim denedim. Bir sakıncası, tehlikesi var mı diye... Denedim ama atlamadım, cesaret edemedim. Vazgeçtim. Köpekbalıklarını besleme isteği var sonra. Güney Afrika'da köpekbalığı beslemeyi denedim. Dalgıç kıyafetiyle sizi kafese alıyorlar, sallandırıyorlar, kafesin içinden besliyorsunuz. Onu da denedim ama korktum yapamadım doğrusu. Tekneden uzaktan besledim. Fikir düzeyinde yapabilirim gibi geldi. Ancak gerçekleşme anı farklı, geri adım attım! Yeniden evlenmek isteyenler oluyor. Evli çiftler belirli yıllardan sonra yeniden evlenmek istiyorlar, dünyanın belli yerlerinde bunun için seremoniler yapıyoruz. Balayına yeniden çıkmak isteyenler Ağrı Dağı'nın tepesinde evlenmek isteyenler... Biz, turlarımızda yaş gruplarına göre turlar da yapıyoruz. Yaşıtlarıyla seyahat etmeye başladı bazı insanlar. Her yaş grubundan bu yönde istekler geliyor. Gençler, 45 yaş üstü. Aynı dili konuşan, aynı deneyimlerden zevk alan orta yaş grubu baş başa olmak istiyor mesela. Daha ileri yaş grubundan insanlar, gençler. Bunlar da paket program şeklinde yapılıyor. Çocukların olmadığı orta yaş üstü gruplar yapıyoruz mesela... 20 - 30 yaş arasındaki kesime hareketli bir tur verirken; disko, eğlence, beach partiler... Orta yaşa mesela Yedigöller bölgesinde doğa ile iç içe, özel bir program yapıp, termal otelde organizasyon düzenleyebiliyoruz. 



¦ En ucuz yurtdışı turunuz? 

Selanik turları. Abant'a gider gibi gidiliyor. 

Otobüslerle gidip bir gece, iki gece kalıp dönüyorsunuz. Selanik'e giderken yolda Kavala'yı görüyor, iskeçe, Kavala, Gümülcine'yi görüp, Atatürk'ün evini geziyor. Bir gece kalıp dönüyor. 99 euro ödüyor. 

Sadece Ataşehir'deki merkez binamızda 200 kişi çalışıyor. Acentalar, satış bürolarıyla birlikte toplamda çalışan sayımız 3 bini buluyor


 ERKEN REZERVASYON ORANI YÜZDE 60 

¦ Erken rezervasyon satışları ne durumda? 

Türk insanı eskiden dert yanardı. Yabancılar daha ucuza tatil yapıyor ülkemizde diye. 

Yabancılarda erken rezervasyon kültürü çok yaygın. 

Aylar önceden planlarlar tatillerini. Bizde de bu kültür oturdu artık. Erken rezervasyondan yararlanma alışkanlığı ciddi şekilde arttı. Geçen yıla kıyasladığımızda erken rezervasyonlarda iki kat artış var. Geçen yıl toplam satışlar içindeki yeri yüzde 60'ları buldu... 

¦ Promosyonlarınız var mı bu aralar? 

Garanti Bankası ile işbirliği yaptık. Yurtiçi rezervasyonlarda Bonus kart ile ödeme yapıldığında, erken rezervasyon indirimine ilave bir yüzde 5 indirim daha yapıyoruz. 

Bu önemli bir promosyon ve çok sevildi. Erken rezervasyonları artırdığını gördük bu imkanın. Bunun dışında tabii yurtdışı turlarda yeşil pasaportlara özel indirim yapmaya çalışıyoruz. 

Onlar çok hızlı karar verip turlara katılabiliyorlar. 7 gece kal, 6 gece öde gibi programlarımız var. Onları uyguluyoruz promosyon olarak. 


Milliyet


Geri Dön