29 / 03 / 2024

Vergi artışının iptali için Danıştay'a dava açıldı!

 Vergi artışının iptali için Danıştay'a dava açıldı!

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile akaryakıt ve alkollü içkilerin vergilerinde artış öngören Bakanlar Kurulu karan mahkemelik oldu.



Avukat Sedat Vural, vergi artışının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açtı. Geçen hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, akaryakıtın, tapu harçlarının ve alkollü içkilerin vergisinde artırım yapan "Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oranı ve Tutarları ile Tapu Harçlarının Belirlenmesi Hakkında Karar" Danıştay'a taşındı. Hükümetin aldığı kararla uygulanan vergi artırımı hakkında dava açan Avukat Sedat Vural, emeldi hukukçu olarak, yaşamının her alanının ÖTV gibi ekstra vergiler ile vergilendirilmesini, yaşam hakkına olduğu kadar çağdaş devlet, uluslararası hukuk ve Anayasal yapılanmaya da aykın bulduğunu belirtti. Devlet harcamalarının getirdiği mali yükümlülüklerin tamamen çalışan, işsiz ve emekli yurttaşlara yansıtılmasının hukuken ve vicdanen haklı bulmadığını belirten Vural, dava dilekçesinde, "Maaşıma ortalama yıllık en fazla yüzde 6 zam yapılırken, akaryakıt ve alkole bir defada yüzde 20 zam yapılması, hem devlete güven ve sosyal hukuk devletine hem de 4760 sayılı ÖTV kanununa aykırıdır" dedi.


Danıştay'ın daha önce verdiği kararlara ve Anayasa'nın 73. maddesine atıfta bulunulan KUsul ve koşullar, belirsiz biçimde tamamıyla Bakanlar Kurulu'na bırakılmıştır. Böylece, mü¬kellefe keyfi müdahalelere karşı uygun bir yasal koruma olanağı da sağlanmamış, verilen yetkinin kapsam ve kullanma koşullan yasada yeterli açıklıkta belirlenmemiş" denildi.


ANKA


Geri Dön