19 / 03 / 2024

Vergi barışında nakdi olmayanlar ne yapacak?

Vergi barışında nakdi olmayanlar ne yapacak?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık bugün köşesinde "Maliye'ye mi bankaya mı borçlanmalı" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Vergi barışında süre sona yaklaşıyor. Peki, barışma niyetinde olmasına rağmen barışın bedeli olan vergiyi ödemek için kasasında-bankasında nakdi olmayanlar ne yapacak? En uygunu Maliye ile anlaşıp taksitle ödeyecek.


ESNAF, avukat, doktor gibi şahsen Gelir Vergisi (GV) ödeyen mükellefler için de, şirket olarak Kurumlar Vergisi (KV) ödeyen mükellefler için de vergi barışına başvuru süresi azaldı. Geçmiş beş yıl inceleme riskini kaldırmak için Maliye ile el sıkışmanın süresi bu ayın sonunda (31 Ekim) doluyor. Temmuz ayından itibaren gündemde olan Vergi Barışı için hemen her işletme konuyu kendisi açısından değerlendirmiştir. Vergi Barışına başvurulduğunda ne kadar vergi ödenecek, bunun hesabı yapılmıştır.


Peki, barışma niyetinde olmasına rağmen barışın bedeli olan vergiyi ödemek için kasasında-bankasında nakiti olmayanlar ne yapacak?


Sorunun cevabı belli.Taksitler için Maliye’nin uyguladığı katsayı oldukça uygun.(İki ayda bir ödeme yapılıyor; yani 6 Taksit-12 ay: 1.045, 9 Taksit-18 ay:1.083, 12 taksit-24 ay: 1.105, 18 taksit-36 ay: 1.150)


Herhangi bir işletmenin matrah artırımı sonucu 10 bin lira ödeyeceğini varsayalım. Tablodan da anlaşılacağı üzere; vergi barışından kaynaklı ödenecek 10 bin lira vergi, bir yılda ödendiğinde her bir taksit 1.742 lira yapmakta (İki ayda bir ödemeli, 6 taksit toplamda: 10.450 lira). Aynı 10 bin lirayı bankadan kredi alıp Maliye’ye peşin



ödenmek istendiğinde, bankaya ödenecek toplam geri ödeme ise yaklaşık 10.930 lira yapmakta. (2 ayda bir ödemeli aylık yüzde 1.24 faizle kullanılan ticari kredi ile hesaplanmıştır.) Dolayısıyla bankaya borçlanmayıp Maliye’ye borçlanıldığında 480 lira daha az para cepten çıkmış oluyor.


10 bin lira üç yıla yayılarak Maliye’ye ödenmek istendiğinde ise her bir taksit 639 lirayapmakta (İki ayda bir ödemeli, 18 taksit toplamda: 11.500 lira). Aynı 10 bin lira, bankadan kredi alınıp Maliye’ye peşin ödenmek istendiğinde, bankaya ödenecek toplam geri ödeme ise 12.653 lira yapmakta. Maliye’ye borçlanma ile bankaya borçlanmanın finansman maliyeti arasında bu kez 1.153 lira fark oluşuyor. (Bankadan alınacak kredi için komisyon ve dosya masrafları gibi kalemler dikkate alınmamıştır.


Kredi alınabilecek bankalar arasında faiz oranlarında küçük farklılıklar olsa da, Maliye’ye borçlanma sonucu oluşan maliyet her durumda bankaya borçlanmadan daha avantajlı olmakta.)


Peşin ödeme için son tarih 30 Kasım 2016: Matrah artırımı sonucu ödenecek verginin, tek seferde ödenmesinin tercih edilmesi durumunda, 30 Kasım’a kadar ödemenin yapılması gerekiyor. Taksitle ödemede de ilk taksit için son gün 30 Kasım. Taksitler aksarsa barış bozulmuyor: Vergi Barışı (Matrah artırımı) taksitleri süresinde ödenmediğinde barış bozulmuyor ancak barışın maliyeti artıyor. Normalde vergiler zamanında ödenmediğinde aylık gecikme zammı oranı 1.40 iken, Vergi Barışı taksitlerinin (6, 9, 12 veya 18 taksit) gecikmesi durumunda aylık 2.80 gibi fahiş bir finansman yükü ile karşılaşılıyor.


BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINDA BARIŞ BOZULABİLİR

6736 Sayılı Yasa’da (Vergi Barışı) yalnızca matrah artırımı konusu yok. Geçmişte ödeme süresi içerisinde ödenmemiş (kesinleşmiş) vergi ve cezalar için bu borçların yeniden yapılandırılması (gecikme zammı, gecikme faizi yerine daha düşük Yİ-ÜFE oranından) konusu da var. Yapılandırmadan yararlanacaklar için taksitlendirilen borçların aksaması durumunda anlaşma bozulabiliyor. (Yapılandırmada peşin ödeyenler için de yüzde 50 indirim imkanı olduğunu da ayrıca belirtelim.) İlk iki taksitin kesinlikle süresinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca her takvim yılında da en fazla iki taksit aksatılabiliyor. Aksatılabilecek bu iki taksitin de en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (gecikme zammı da hesaplanarak) ödenmesi gerekiyor. Aksi durumda yapılandırma bozuluyor ve gecikme zammı ve faizine (aylık 1,40) göre oldukça uygun belirlenmiş oranların yurtiçi üretici (Yİ-ÜFE) geçerliliği kalmıyor.


BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINDA BARIŞ BOZULABİLİR

6736 Sayılı Yasa’da (Vergi Barışı) yalnızca matrah artırımı konusu yok. Geçmişte ödeme süresi içerisinde ödenmemiş (kesinleşmiş) vergi ve cezalar için bu borçların yeniden yapılandırılması (gecikme zammı, gecikme faizi yerine daha düşük Yİ-ÜFE oranından) konusu da var. Yapılandırmadan yararlanacaklar için taksitlendirilen borçların aksaması durumunda anlaşma bozulabiliyor. (Yapılandırmada peşin ödeyenler için de yüzde 50 indirim imkanı olduğunu da ayrıca belirtelim.)


İlk iki taksitin kesinlikle süresinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca her takvim yılında da en fazla iki taksit aksatılabiliyor. Aksatılabilecek bu iki taksitin de en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar (gecikme zammı da hesaplanarak) ödenmesi gerekiyor.


Aksi durumda yapılandırma bozuluyor ve gecikme zammı ve faizine (aylık 1,40) göre oldukça uygun belirlenmiş oranların yurtiçi üretici (Yİ-ÜFE) geçerliliği kalmıyor.



Hürriyet 


Geri Dön