24 / 04 / 2024

Vergi borcu yapılandırmasında başvuru süresi uzatıldı!

Vergi borcu yapılandırmasında başvuru süresi uzatıldı!

Başbakan Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin başvuruların 25 Kasım'a kadar uzatıldığını bildirdi.



Başbakan Binali Yıldırım, vergi alacaklarının yeniden yapılandırılma süresinin 31 Ekim tarihinden 25 Kasım tarihine uzatıldığını açıkladı.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin başvuruların devam ettiğini, şu ana kadar 40.5 milyar TL için başvuru yapıldığını belirterek, bu kapsamda 1.2 milyar TL'lik bir tahsilat gerçekleştirildiğini söyledi.


Ağbal, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda 2017 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın sunumunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ilgili, "Şimdiye kadar 40.5 milyar TL yapılandırma yaptık. 1.2 milyar TL tahsilat gerçekleşti ve başvurular sürüyor" dedi.


Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamada, başvuru süresi 31 Ekim'de sona erecek olan düzenlemede tarihin 25 Kasım'a uzatıldığını söyledi.


Ağbal daha önce, bu düzenleme ile yapılandırılabilecek toplam borç tutarının Maliye Bakanlığı için 90 milyar TL, SGK için 67 mlyr TL olduğunu açıklamıştı.


Hürriyet


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında 4 milyon 618 bin başvuru olduğunu açıklarken, “Yeniden yapılandırılan alacak tutarı 40.5 milyar TL. Önümüzdeki günlerde bana göre çok daha yukarılara gidecek.


Bugüne kadar 1.2 milyar liralık da tahsilat yapıldı” diye konuştu. Ağbal, varlık barışıyla ilgili olarak da Bankalar Birliği ile yasanın uygulanmasına ilişkin görüşmelerin sürdürüldüğünü kaydetti. Yapılandırmaya başvuru tarihi de 31 Ekim’den 25 Kasım’a kadar uzatıldı. 


5 milyar dolar özelleştirme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2017 bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Ağbal’ın verdiği bilgilere göre yeni bütçede yapısal reformlar; yargı, eğitim, reel ekonomide dönüşüm ve kamu yönetimi olmak üzere dört temel eksende yoğunlaşacak. Bu kapsamda verimlilik rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek reformlarla 2023, 2053 ve 2071 Türkiye’si şekillendirilecek.

Ağbal, 2002-2015 yıllarında gerçekleştirilen özelleştirme gelirinin 58.8 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl ise 21 Ekim itibarıyla 3.3 milyar dolar tutarında özelleştirme geliri elde edilmiş olup yıl sonuna kadar toplam gelirin 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2017 için ise 13 milyar TL tutarında gelir elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.


Ağbal, ihracata bütçeden yapılan desteklerin yanısıra vergi sisteminde de ihracatı destekleyen pek çok unsur bulunduğunu ifade ederek, “Bu kapsamda ihracatta uyguladığımız KDV iade sistemi ile 2016 ve 2017 için ihracatçılarımıza sırasıyla 26.8 ve 30.1 milyar TL KDV iadesi yapılacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Yeni yılda Fatih Projesi için 1 milyar liralık kaynak ayrıldı.


Milliyet


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Milyonlarca kişinin kamuya olan borçları için getirilen yapılandırma imkanı büyük ilgi görürken, Başbakan Binali Yıldırım müjdeyi verdi. Başbakan Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin başvuruların 25 Kasım'a kadar uzatıldığını bildirdi.


BİR İLKE İMZA ATILDI

Yapılandırmada ana paranın tahsilinden vazgeçilmiyor. Ancak gecikme faizi ve cezası silinip, bunun yerine enflasyona (Yİ-ÜFE) göre güncelleme yapıldığı için, ödenmesi gereken toplam tutar düşüyor. Ayrıca peşin ödemeyi tercih edenlere ekstra indirim yapılıyor. İlk kez bu yapılandırma yasasında sağlanan imkan ile peşin ödemeyi tercih edenler, enflasyon tutarının da yarısını ödüyor. İsteyene taksit seçeneği de var. 6, 9, 12, 18 taksitten biri tercih ediliyor ve 2 ayda bir ödeme yapılıyor.


VERGİ CEZASI SİLİNİYOR

Yapılandırma yasası ile vergi cezası olanlara da önemli fırsat tanınıyor. Dava açma süresi geçmemiş ya da vergi mahkemesinde dava açılmış ama henüz sonuçlanmamış mükellef için cazip bir imkan sağlanıyor. Buna göre; vergi ceza ihbarnamesi alan mükellef; dava açmazsa ya da açılmış davayı geri çekerse, kesilmiş olan bütün cezaları silinecek ve vergi aslının da sadece yüzde 50'sini ödeyecek. Kişi, yarısı silinen vergi borcunun kalan yüzde 50'sini ve hesaplanan enflasyon tutarını, 18 taksitte, 36 ay vadeyle ödeme imkanına da sahip olacak.


Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlere "Gücü olan peşin ödesin" tavsiyesinde bulunmuştuu. Bu yapılandırmanın öncekilerden daha fazla avantaj sağladığını belirten Ertürk, "Başvurular, ilgi düzeyinin iyi olduğunu gösteriyor. Biz, kanun kapsamına giren tüm mükelleflerin bu avantajdan yararlanmasını bekliyoruz. Kesinleşmiş borçları olanlar bir an önce başvursun, yapılandırmanın avantajlarından yararlansın" demişti.


Vatan 


Geri Dön