19 / 04 / 2024

Vergi borcunu gayrimenkulle ödeme süreci uzatılıyor

Vergi borcunu gayrimenkulle ödeme süreci uzatılıyor

Sigorta pirimi hariç vergi borcu olanlara, yeni bir kolaylık daha sağlanıyor.Parası olmayanlar gayrimenkulle borçlarını ödeyebilecek



Vergi de dahil kamu borcu olanlar, (sigorta primi borcu hariç) ödeyecek paraları yoksa; bina, arsa ya da arazileri ile borçlarını kapatabilecekler. Daha önce de uygulanan ve 31 Aralık 2009'da sona eren bu düzenleme, yapılacak bir değişiklikle, 31 Aralık 2014'e kadar yürürlükte olacak.

GETİRİLEN KOLAYLIK
Uygulama, kamu borcu olan belediyeleri de kapsıyor. Onlar da gayrimenkul verip, vergi borcu ya da diğer kamu borçlarını kapatabilecekler.
Uygulamadan yararlanacak olanların, vergi de dahil kamu borçlarını ödemede "çok zor durumda" olup olmadıklarının, vergi denetmenlerince yapılacak bir inceleme ile tespiti gerekiyor.
Yapılacak incelemelerde; finansal analiz teknikleri kullanılmak suretiyle, başvuruda bulunacak mükellefin borçlarını ödemede "çok zor duruma" düşüp düşmedikleri araştırılacak.

ARANAN KOŞULLAR
Borçlara karşılık olmak üzere, Hazine adına satın alınacak gayrimenkullerin;
-  Uygulamadan yararlanacak mükelleflerin mülkiyetinde bulunması,
-  Çok zor durumda olduğu inceleme raporu ile tespit edilen mükelleflerin tüzel kişilik olmaları halinde, tüzel kişiliğin mülkiyetinde ya da ortaklarının mülkiyetinde bulunması,
-  Gayrimenkullerin üzerinde, amme borçları dolayısıyla vergi dairesi tarafından konulanlar hariç olmak üzere, herhangi bir kısıtlamanın bulunmaması,
-  İmar planı geçen bölgeler içinde inşa edilmiş ve kamu hizmetlerinin sunulmasına elverişli bina halinde bulunması ya da bina inşasına elverişli arsa veya 5084 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilecek arazi ve arsa (üzerindeki bina ve müştemilat dahil) olması,
gerekiyor. Ayrıntılar için Maliye Bakanlığı'nın 433 nolu Tahsilat Tebliği'ne bakılmasında da yarar var.

BORCUN KAPATILMASI
Gayrimenkulün değeri, borcun tamamını karşılamıyorsa, belirlenen değer bir orantı dahilinde asıl borç ve faizinden düşülecek.
Gayrimenkulün değeri, borcun tamamından fazlaysa, aradaki fark mükellefe iade edilmeyecek. Daha sonra doğacak borçlardan da mahsup edilmeyecek.
Ancak, bu durumda bulunanlar, verdikleri gayrimenkulün Hazine adına tescilinden önce, ortaklık ilişkisi bulunan veya en az bir ortağı aynı olan mükelleflerin borçlarından indirilmesini talep edebilecekler.
Gayrimenkulün işletmenin aktifinde kayıtlı olması durumunda, ayrıca KDV'de hesaplanacak ve takdir edilen değere ilave edilecek. Gerçek kişilere ait gayrimenkuller, KDV'ye tabi tutulmayacak.

NAKİT ÖDEMEYE DE KOLAYLIK
Borcu olan mükelleflerin, borcunu kapatabileceği gayrimenkulü bulunmayabilir. Nakit ödeme yapacaklara da bir kolaylık sağlanmalı.
2009 sonu itibariyle, birikmiş vergi alacağı (faizi hariç) 28 milyar lira. SSK (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) prim alacakları ve faizleri ile birlikte, toplam alacak 100 milyar lirayı aştı.
Futbol kulüplerinin birikmiş borcu donduruldu ve yıllık yüzde 3 faizle 10 yıl yani 120 ay süre ile taksitlendirildi.
Futbol kulüpleri gibi 10 yıl olmasa bile 2,5-3 yıl yani 30-36 aylık bir vade tanınıp, birikmiş faizleri de enflasyona göre revize etmek suretiyle "ödeme kolaylığı" sağlanması, hem mükellefleri rahatlatır hem de on milyarlarca liralık gelir toplanmasını sağlar.

Şükrü Kızılot/Hürriyet


Geri Dön