20 / 04 / 2024

Vergi indiriminde en fazla bulaşık makinesi satıldı!

Vergi indiriminde en fazla bulaşık makinesi satıldı!

Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimleri beyaz eşya sektörüne ilaç gibi geldi



GFK'nin araştırmasına göre, 2007'den beri adetsel anlamda gerileyen beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, Mart-Haziran 2009 döneminde önceki yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 9'luk büyüme getirdi. En fazla büyüme ise adetsel olarak yüzde 26 ile bulaşık makineleri kategorisinde sağlandı.
Sabah

İlgili haber:

Beyaz eşyaya KDV ve ÖTV indirimleri ilaç gibi geldi!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

KDV ve ÖTV indirimini gören 'A sınıfı' tasarruflu beyaz eşya aldı

KDV ve ÖTV indirimleri, beyaz eşya sektörüne Mart-Haziran 2009'da adetsel olarak yüzde 9, cirosal yüzde 18'lik büyüme getirdi

Küresel krizin etkisiyle daralan sektörlerden beyaz eşya grubuna KDV ve ÖTV indirimleri ilaç gibi geldi. GFK Araştırma Şirketi'nin sektör araştırmasına göre, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırınlardan oluşan ve 2007'den beri adetsel anlamda gerileme yaşayan beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, Mart-Haziran 2009'da bir önceki yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 9, cirosal bazda da yüzde 18'lik cirosal büyüme getirdi.

Bulaşık makinesi ilk sırada
Söz konusu dönemde en fazla büyüme ise yüzde 26 adetsel ve yüzde 40 cirosal olmak üzere henüz doymamış bir pazara sahip olan bulaşık makineleri kategorisinde sağlandı.

Ocak-Şubat 2009 döneminde bir önceki seneye göre yüzde 26.4'lük adetsel bir kayıp yaşayan beyaz eşya sektörü, üretici firmaların ve hükümetin devreye soktukları KDV ve ÖTV kampanyalarıyla Mart'tan itibaren toparlanmaya başladı.

Bu yılın ilk yarısında beyaz eşya sektörü adetsel olarak yüzde 1.2 daralırken, cirosal anlamda yüzde 7.4 büyüdü. Bulaşık makineleri kategorisi ise 2009'un ilk yarı yılında  krizden etkilenmeyerek adetsel ve cirosal büyüme gösteren tek kategori oldu. Buna göre buzdolabı satışları yüzde 2.4, çamaşır makinaları yüzde 3, fırın da 3.5 azalırken, bulaşık makinalarının satış adedi yüzde 4.1 arttı. Bulaşık makinaları cirosal bazda yüzde 16,9 büyüme kaydetti.

Enerji verimliliği öne çıktı
Küresel ısınma, küresel kriz, yetersiz ya da alternatif enerji kaynakları gibi konular gündemde önemli bir yer kazandıkça, tüketiciler de satın alımlarını gerçekleştirme aşamasında su tasarrufu, enerji tasarrufu gibi özelliklere daha fazla dikkat etmeye başladı. Bu kapsamda beyaz eşya sektörü toplamında baskın olan `A' sınıfı daha da büyüyerek geçen yılın Ocak-Haziran döneminde yüzde 65.8 olan adetsel payını, bu yılın aynı döneminde yüzde 69.1'e çıkardı.

Ankastrenin payı arttı
Ankastre de en fazla öne çıkan tercih ise fırın. Buna göre fırınlar 2008 ilk yarı yıla göre payını yaklaşık iki puan artırarak adetsel bazda yüzde 20.7 paya yükseldi. Özellikle yeni mutfak yaptıranların tercihi olarak ön plana çıkan ankastre fırınlar pozitif trendi korumaya devam etti.
Radikal

Beyaz eşyada vergi indirimi bitti fırsat kampanyaları devam ediyor


Resmi vergi indirimi bitti ama beyaz eşyasını yenilemek isteyenler için fırsatlar sürüyor Firmalar bu ay da indirim ve taksit kampanyalarıyla tüketicilerin işini kolaylaştırıyor...

Hükümetin iç talebi canlandırmak için uygulamaya koyduğu vergi indirimleri sona erdi ama, kampanya rüzgarı esmeye devam ediyor. Beyaz eşyada resmi ÖTV indiriminin bitmesine karşın, firmalar düzenledikleri kampanyalarla tüketicilerin ceplerini rahatlatıyor. Tüketici talebini canlı tutmak isteyen firmalar, Ekim ayı boyunca çeşitli fırsatlar sunuyor.

NELER YAPILIYOR?
Kampanyalarda indirim uygulaması ağırlık kazanıyor. Bazı firmalar da eski beyaz eşyasını getirene hatırı sayılır oranda indirim sunuyor. Sektörde hediyeli kampanyalar da göze çarpıyor. İşte bazı firmaların beyaz eşya kampanyaları:

ÖTV VE KDV KADAR İNDİRİM
Bosch Ev Aletleri: Solo beyaz eşyalarda ÖTV ve KDV'nin toplamı kadar indirim kampanyası Ekim'de de sürüyor. Ayrıca Bosch, bu ay ankastre ürünlerde de çeşitli indirim kampanyaları gerçekleştiriyor. Ankastre fırın, ocak ve davlumbazdan oluşan 3'lü set, bin 69 TL'den başlayan fiyatlarla sunuluyor. 3'lü set dışında herhangi 3 ankastre ürün alanlar SGI55E55EU ankastre bulaşık makinesine bin 916 TL yerine 915 TL'ye sahip olabiliyor.

SOLO ÜRÜNLERDE % 26'LIK AVANTAJ
Siemens Ev Aletleri: Solo ürünlerde 'ÖTV ve KDV'nin toplamı oranında indirim' kampanyasını Ekim'de de sürdürüyor. Yüzde 26'lık fiyat avantajı sağladığı kaydedilen kampanya, fiyat listelerinde belirtilen ürünleri kapsıyor. Ayrıca Siemens'ten 7 veya 8 kg kapasiteli çamaşır makinesi alanlara, kurutma makinesi yüzde 50 indirimli sunuluyor. Ankastre ürünlerde de indirimler var.

2 KAPILI NO-FROST BİN 749 TL YERİNE BİN 249 TL
Samsung: Vergi indirimlerinin sona ermesinin ardından Samsung bazı ürünlerde kampanyasına bu ay sonuna kadar devam ediyor. ÖTV+KDV indirimi kampanyası kapsamında bazı ürünlerin fiyatları şöyle: RSA1NTPE gardırop tipi buzdolabı 2 bin 799 TL yerine bin 799 TL, no-frost 2 kapılı RT58EDEW buzdolabı bin 749 TL yerine bin 249 TL.

ESKİ ÜRÜNÜ GETİRENE KOLAYLIK
Beko: Vergi indirimleri sona erdi ama Beko, değiştirme kampanyasıyla tüketicilere fırsatlar sunuyor. Beko'nun Ekim ayı sonuna sonuna kadar sürecek değiştirme kampanyası, tek kapılı, çift kapılı, no-frost ve gardırop tipi buzdolapları, çamaşır, kurutma, bulaşık makineleri ve solo fırınlar için geçerli. Kampanya kapsamında, eski beyaz eşyasını getirenlere Beko buzdolapları 600, çamaşır makineleri de 300 liraya varan indirimlerle sunuluyor. Beko ürünleri alanlara taksit kolaylıkları da sağlanıyor.

3 KAMPANYA BİRDEN...
Vestel: Beyaz eşyada ÖTV indirimi Vestel'de devam ediyor. Ekim boyunca geçerli bu kampanya stoklarla sınırlı. Ayrıca Vestel, enerji tasarrufu kampanyasıyla çok enerji tüketen beyaz eşyasını getirenlere, A enerji sınıfı Vestel ürünlerini 350 liraya varan indirimle sunuyor. Ankastre ürünlerde de hediye kampanyası var. Mutfakları için fırın, ocak, davlumbaz ve bulaşık makinesinden oluşan dörtlü ankastre seti seçen tüm tüketicilere LCD TV hediye ediliyor. Ekim sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında 4 farklı renkte ayrılan ankastre ürünlerinden paket alanlar, seçtikleri pakete göre farklı LCD TV'lerin sahibi olacak. Vestel, uzun taksit imkanları da sunuyor.

EN FAZLA BÜYÜME BULAŞIK MAKİNESİ KATEGORİSİNDE
Beyaz eşya sektörüne vergi indirimleri ilaç gibi geldi. GFK'nın araştırmasına göre; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırınlardan oluşan beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan vergi indirimi, Mart-Haziran 2009 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 9'luk, cirosal bazda da yüzde 18'lik büyüme getirdi. En fazla büyüme yüzde 26 adetsel ve yüzde 40 cirosal olmak üzere bulaşık makineleri kategorisinde sağlandı.
Takvim

İndirimler beyaz eşya sektörünün işine yaradı  

Küresel krizin etkisiyle daralan sektörlerden beyaz eşya grubuna KDV ve ÖTV indirimleri ilaç gibi geldi. GFK Araştırma Şirketi'nin sektör araştırmasına göre, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırınlardan oluşan ve 2007'den beri adetsel anlamda gerileme yaşayan beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, Mart-Haziran 2009 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 9'luk adetsel, cirosal bazda da yüzde 18'lik de cirosal büyüme getirdi. Bu dönemde en fazla büyüme ise yüzde 26 adetsel ve yüzde 40 cirosal olmak üzere henüz doymamış bir pazara sahip olan bulaşık makineleri kategorisinde sağlandı.

Ocak-Şubat 2009 döneminde bir önceki seneye göre yüzde 26.4'lük adetsel bir kayıp yaşayan beyaz eşya sektörü, üretici firmaların ve hükümetin devreye soktukları KDV ve ÖTV kampanyalarıyla Mart'tan itibaren toparlanmaya başladı. Bu yılın Mart-Haziran dönemi sektörün adetsel olarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9 oranında büyümesi sonucunda, büyük beyaz eşya sektörü 2009 ilk yarı yılını sadece yüzde 1.2'lik bir adetsel kayıpla kapatmış oldu.

Bu yılın ilk yarısında beyaz eşya sektörü adetsel olarak yüzde 1.2 oranında daralırken, cirosal anlamda yüzde 7.4 büyüdü.
Yeni Asır


Geri Dön