25 / 04 / 2024

Vestas: Yılda 2 bin megawattlık rüzgâr santralı kurulmalı

Vestas: Yılda 2 bin megawattlık rüzgâr santralı kurulmalı

Rüzgâr türbini üreticisi Vestas, Türkiye'nin 2023'teki hedefi için yılda 2 bin megawattlık yatırım gerektiğini söyledi



3 AY önce göreve getirilen Vestas Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi, Türkiye'nin yılda 2 bin megawatt'lık rüzgar türbini yatırımı yaparak 2023'teYüksek Planlama Kanunu'nda öngörülen toplam 20 bin megawattlık hedefi yakalaması gerektiğini söyledi. Yasanın bir an önce geçmesi gerektiğini belirten Neyzi, "Yasa tasarısında öngörülen 10 yıllığına 8 eurocentlik alım garantisi bizce uygundur. Zaten şu günlerde DUY'da oluşan fiyat da bu kadar. Nükleerde telaffuz edilen rakamlar bile çok daha yüksek. Bir karar vermek kararsızlıktan daha iyidir" dedi. Danimarkalı Vestas'ın dünyada 3 rüzgar türbininden 1'ini ürettiğini ve Türkiye'yi üs olarak seçtiğini ifade eden Neyzi, "Rüzgar santrallarında maliyetler de giderek ucuzluyor.
Evrim Ergin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkiye'nin rüzgarını gördü, tribün parçası üretmeyi planladı

Dünyanın önde gelen rüzgar tribünü üreticilerinden Vestas'ın, Türkiye ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, Vestas'ın Türkiye'yi yatırım üssü olarak seçtiğini belirterek, "Bu yıl yeni bir atılıma başlıyoruz. Türkiye rüzgarıyla doğal bir lider. Hem Türkiye'de hem bölgede rüzgar enerjisini hızla artırmayı hedefliyoruz. Rüzgar enerjisine sevdalananlar bir santralla yetinmez. Rüzgar bankanızı kurmanızı tavsiye ediyoruz. Havadan para nasıl kazanılır göreceksiniz" dedi. Neyzi, 2009'da Türkiye'de 300 megavat gücünde rüzgar santralı kurulumuna ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.


78 bin megavatlık bekleme
Mehmet Ali Neyzi, 2005'te çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun eksiklikleri olduğunu vurguladı. Rüzgar tribünlerinin kurulacağı alanlar ve bağlantılar nedeni ile lisans konusunda sıkıntı yaşandığını, EPDK'nın ise sorununu çözmek için konuyu TEİAŞ'ye götürdüğünü, TEİAŞ'nin talepleri 7 bin 453 megavat ile sınırladığını belirten Neyzi, "Beklentimiz, rüzgar enrjisi ile ilgili yasanın bir an önce yürürlüğe girmesidir. İki yıldır bekleyen 78 bin megavatlık rüzgar lisanslarının sonuca bağlanmasıdır" dedi.
Türkiye'de üretim olabilir
Vestas'ı teknoloji ve üretim şirketi olduğunu anlatan Mehmet Ali Neyzi, "Türkiye'de üretim yapmayı düşünüyor musunuz" sorusunu şöyle yanıtladı: "Vestas dünyanın dört bir yanında üretim yapan global olduğu kadar yerel bir şirket. 2000'de Türkiye'ye gelerek pazar araştırması yapmış. Biz yeni ekip olarak bu konunun üzerinde duruyoruz. Bazı parçaların Türkiye'den ihraç edilmesi mümkün."
Rüzgar enerjisi büyüyecek
Vestas Kamu İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emmanuelle Raoult ise, 2009'dan sonra rüzgar enerjisinde dev büyüme beklediklerini belirtti. Rüzgarın temiz ve rekabetçi enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Raoult, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rüzgar enerjisi Türkiye'de ciddi istihdam yaratacak bir kaynak. Dünyadaki sera gazı emisyonunun yüzde 25'i elektrik sektöründen geliyor. Fosil yakıtlar alternatif yakıtlarla değiştirildiğinde bu oran azalacak. Rüzgar enerjisi bir çözüm. Şirketler de yatırım yapmak istiyor ancak teşvik ve desteğe ihtiyaç var."

Her üç saatte bir yeni tribün devreye alıyor

VESTAS'ın dünyada 39 bini aşkın türbinle, 63 ülkede ve 5 kıtada rüzgar enerjisi kapasitesinin 1/3'üne sahip olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Neyzi, "Vestas'ın rüzgar türbinlerinin dünya çapında ulaştığı 3 bin MW kapasite Türkiye'de kurulu toplam kapasiteye yakındır. Vestas, dünyada her üç saatte bir yeni türbin devreye almaktadır" diye konuştu. Mehmet Ali Neyzi, Vestas'ın 2015 ciro hedefinin 15 milyar Euro olduğunu da vurgulayarak, "Vestas'ın 2008 yılında 6 milyar Euro'yu aşan cirosu ve 20 bin civarında çalışanı var. Rüzgar enerjisi sektöründe krize rağmen yüzde 20-30 büyümeler sürüyor. Son 25 yılda Vestas'ın tirbün gücü de 100 misli artmıştır. 2009 yılında 7 milyar Euro üzerinde ciro öngörüyoruz. Vestas, 2015 yılında kârlılıkta yüzde 15 artış ve 15 milyar Euro ciroya ulaşmayı öngörüyor" dedi.

5-6 yılda kendini ödüyor 13 yıl kâr sağlıyor

RÜZGAR enerjisinin maliyetli bir yatırım olduğunu da vurgulayan Mehmet Ali Neyzi, "Her bir türbin maliyeti 1 milyon Euro. En azından 5-6 yıllık bir ödeme planı oluyor. Hatta dünyada 10 yıllık banka kredileri örneği de var. Ancak kendini ödedikten sonra kalan 13 yılda hiçbir maliyeti yok. Burada karlılıktan ziyade önemli olan finansman" diye konuştu.

En büyük müşteri Aksa

VESTAS, Türkiye ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, 2007'den önce alınan lisanslarla çalıştıkları şirketlere ilişkin şunları söyledi: "Yaşar Grubu 1984'te rüzgar enerjisine merak salmış. Çeşme'de Altınyunus Oteli yanındaki ilk tirbün 1984'te Vestas'tan gelmiş. En büyük müşterimiz Aksa. Üç yerde 130 megavat'lık güce sahip. Diğer müşterimiz Sanko. Borusan'ın santrali çok yeni. Bandırma'da Akenerji ile çalışıyoruz. Ağaoğlu ile Mut'ta 33 megavat'lık Tefirom'la 15 megavat'lık projelerimiz sürüyor."
Hürriyet

Vestas, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'yı Türkiye'den yönetecek

Türkiye'deki rüzgâr santralı kurulum gücünü 300 MV'a yükseltecek olan Vestas, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve BDT ülkelerini de buradan yönetmeye hazırlanıyor

Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda (BDT) büyüme kararı alan rüzgâr türbin üreticisi Vestas, bu ülkeleri Türkiye'den yönetecek.
Kuruluş, yapacağı işlere bağlı olarak önümüzdeki dönemde Türkiye'de fabrikada kurmayı planlıyor. Türkiye'nin rüzgar bakımından dünyanın en verimli ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Vestas Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, "Türkiye dünyada rüzgârın en bol olduğu ülkelerden biri. Bu potansiyel Türkiye'yi üs seçmemize neden oldu" dedi. Tüm dünyada enerji ihtiyacının gittikçe artığını ve Türkiye'de Vestas'ın rüzgâr santrali kurulumunun 275 Megavat'a (MV) ulaştığını kaydeden Neyzi, "2009 yılında 300 MV gücünde rüzgâr santrali kurulumuna ulaşmayı hedefliyoruz. Çünkü Türkiye'de bu potansiyel var. Türkiye pazarına ilk defa 1984 yılında Yaşar Grubu'nun Çeşme'de kurduğu rüzgâr santrali ile adım attık. Bugün Aksa, Sanko, Borusan, Akenerji ve Güriş firmalarının santrallerinde Vestas ürünleri bulunuyor" dedi.

Enerji açığı yüksek
Türkiye'de enerji açığının çok fazla olduğunu söyleyen Neyzi, 2023 yılında Türkiye'nin 20.000 MV rüzgâr enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini, bunun için yılda 2 bin MV'lik yatırımın şart olduğunu ifade etti. Bu yatırımı yapmak için de her yıl 2 milyar harcanması gerektiğini dile getiren Neyzi, "Yeni yatırım yeni istihdam da demek. Ancak tüm bunların olması için Yenilebilir Enerji Kanunu'nun bir an önce çıkması ve yeni lisansların verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Neyzi sözlerine şöyle devam etti: "Danimarka merkezli Vestas'ın 63 ülkede faaliyeti var. Şu anda Vestas'ın rüzgâr türbinlerinin kapasitesi dünya çapında 38.000 MV'a ulaştı. Bunun  3'te 1'i Vestas'a ait." (Radikal)

Cirosu 7 milyar avroya çıkacak
Rüzgâar türbini alanında küresel pazarda yüzde 28'lik payı olan Vestas'ın geçen yıl 6 milyar avro ciro yaptığını kaydeden Mehmet Ali Neyzi, "2009 yılında 7 milyar avro ciro hedefliyoruz" diye konuştu.
Mehmet Ali Neyzi, 2015 yılı ciro hedeflerini 15 milyar avro olarak açıkladı. Petrolün gelecekte dünyanın enerji ihtiyacına yetmeyeceğini ve bu kapsamda rüzgâr türbinlerinin enerji kaynaklarına alternatif olacağını kaydeden Neyzi, "Türkiye'de çok yaygın kullanılmasa bile, dünyanın birçok ülkesinde rüzgâr enerjisi kullanılıyor. Türkiye rüzgâr bakımından zengin bir ülke. Toplam elektrik enerjisi tüketiminin Türkiye'de en az iki misli rüzgârdan sağlanabilir. Çünkü rüzgar temizdir" dedi.
Radikal

Rüzgâr enerjisi devi Türkiye üzerinden Ortadoğu'ya açılacak 
 
Dünyadaki rüzgâr türbinlerinin üçte birini üreten dünya lideri Vestas, enerji açığını karşılamak için Türkiye'nin rüzgâr enerjisinde her yıl 2 bin MW'ı devreye alınması gerektiği görüşünde. Danimarkalı şirket, 2008 yılı başından itibaren Türkiye'de kendi şirketiyle faaliyet gösteriyor.
 
İlk türbini 1979 üreten şirketin dünyada 39 bini aşkın türbini bulunuyor. Türkiye'deki merkezden Ortadoğu ülkelerine açılmayı planlayan şirket, ağustosta Mehmet Ali Neyzi'yi Türkiye ve Ortadoğu lideri olarak atayarak yapılandırmasını tamamladı. İki yıldır 78 bin MW'lık lisansın sonuca bağlanamadığına işaret eden Vestas Türkiye Başkan Yardımcısı Neyzi, "Türkiye'de enerji açığını karşılamak için çevre dostu rüzgâr enerjisinde her yıl 2 bin MW devreye almasını öneriyoruz. Rüzgâr enerjisinde verimliliğin yüzde 30-40 civarında olduğu düşünülürse bu, yıllık 600-700 MW'lık net enerji üretimi anlamına gelir." dedi.

2008'i 6 milyar 35 milyon Euro gelirle kapatan rüzgâr enerjisi devi, 2009'da 7,2 milyar, 2015'te de 15 milyar dolarlık gelir hedefliyor. 23 fabrikada ürettiği türbinler 63 ülkede ihraç edilerek dünya rüzgâr enerjisi kurulu kapasitesinin üçte birini oluşturuyor. Devlet desteğinin yenilenebilir enerjideki önemine değinen Vestas Kamu İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emmanuelle Raoult da, "Fosil yakıtlar dünyaya zarar veriyor. Doğal hayatı koruyarak gelişmeyi devam ettirecek enerji ihtiyacı, devletlerin en önemli görevi. Bu yüzden rüzgâr enerjisi ülke politikalarında yer almalı." şeklinde konuştu.

DÜNYADA RÜZGÂRDAN 120 BİN MW elektrik

Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacı 40 bin MW. Bunun sadece 433 MW'ını rüzgâr enerjisinden sağlıyor. Dünyadaki örneklere bakıldığında, Amerika 25 bin 120, Almanya 23 bin 903, İspanya 16 bin 740, Çin 12 bin 210 MW. Büyüklüğüne göre rüzgârdan en fazla faydalanan ülke ise Danimarka. Yıllık 3 bin 180 MW üretim yapıyor. Dünyanın toplam üretiminde ise rüzgârdan 120 bin MW'ın üzerinde enerji sağlanıyor.
Serkan ŞAHİN /Zaman


Geri Dön