26 / 04 / 2024

Vestas'tan, Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasına yeşil ışık!

Vestas'tan, Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasına yeşil ışık!

Yıllık 10 milyar dolarlık geliriyle dünya çapındaki en büyük rüzgar enerjisi şirketi Vestas, Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasına yeşil ışık yaktı.



Yıllık 10 milyar dolarlık geliriyle dünya çapındaki en büyük rüzgar enerjisi şirketi Vestas, Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasına yeşil ışık yaktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) stratejisine olumlu yaklaştıklarını belirten Vestas Kıdemli Grup Başkanı Johnny Thomsen, diğer ülkelerde yatırımları olduğunu belirterek, “Başka ülkelerle de yaptık, Türkiye’de neden olmasın” dedi.



Dünya çapında 56 bin rüzgar türbini bulanan Vestas’ın, ürün geliştirmeden sorumlu Kıdemli Grup Başkanı Thomsen, Türk gazetecilere çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin kendiler için çok büyük ve önemli bir piyasa olduğunu, Türkiye için önemli planları olduğunu kaydeden Thomsen, “Türkiye yeni planlarını açıkladığından değerlendireceğiz. YEKA gibi ihale sistemleri dünyanın gittiği yön. Hazırız. Diğer ülkelerde de yaptık, Türkiye’de de yaparız. YEKA vari ihaleleri fiyatları aşağı çektiği için bizim de maliyetleri düşürmek adına alt yüklenicilerle ortak çalışıp sinerji yaratmamız gerekiyor. Başka ülkelerle de yaptık, Türkiye’de neden olmasın” dedi.


Lider durumda


“Piyasalara ilk girdiğimiz şöyle oluyor” diyen Thomsen, şöyle devam etti: “İlk önce her şey dışarıdan geliyor. Sonra piyasanın büyüklüğü üretim kabiliyeti gibi şeylerle giderek artıyor. Siparişin ulaşabileceği büyüklüğe göre duruma göre değerlendirilip ileride olabilir yani. Değerlendirilmesi yapılacak.”


Türkiye’ye ihracatlarını da artırmayı planladıklarını kaydeden Thomsen, “Bu senenin ilk yarısında 100 mW satış yaptık. Her sene bunun üzerinde satış hedefliyoruz. 300 mW’a yakın kurulan var ancak bunlar bittiğinde bin 500 mW’a ulaşacağız. Türkiye’de lider konumundayız, umarız böyle devam eder” dedi. 


Yabani geyikler türbinlere komşu


Danimarka’da rüzgar enerjisi çok önemli bir kaynak. Geçmiş yıllarda petrol sıkıntısı nedeniyle otomobillerin sokağa çıkışına sınır getiren Danimarka, şu anda neredeyse enerjisinin tümünü rüzgardan karşılayacak hale gelmiş. Denizler de rüzgar türbinleriyle dolu. Vestas’ın türbinlerinin bulunduğu bölgeler, doğayla iç içe. Bazı bölgelerde, türbinlerin yakınında yabani geyikler görülebiliyor. 


Gazetecilere Vestas fabrikalarını gezdiren yetkililer, Danimarka kanunlarına göre, türbinlerin yakınında oturanlan vatandaşların, türbin hakkının yüzde 20’sini alma hakkı olduğunu belirtti. Alınan güvenlik önlemleri hakkında da bilgi veren yetkililer, türbinlerle 600 metre ve bir kilometre arasında oturanlara devlet tarafından tazminat ödendiğini belirtti. 

Türbinlerin kuşların göç yolunu etkilediği yönündeki eleştiriler sorulan yetkililer, “Hiç ölü kuş bulunmadı. Dünya genelinde istatistiklere bakınca rüzgar türbininden ölme sayısı çok düşük. Kedilerin öldürme sayısı çok daha fazla. Doğal hayatla rüzgar türbine iç içe yaşayabiliyor” diye konuştu.

 

Milliyet


Geri Dön