19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Dere yataklarında yıkım 1.5 yıl içinde

Veysel Eroğlu: Dere yataklarında yıkım 1.5 yıl içinde

Başbakan Tayyip Erdoğan sel felaketinden etkilenenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için İstanbul Valiliği'ne 5 milyon TL gönderilmesini istedi



Erdoğan daha önce de 2 milyon TL gönderilmesi talimatını vermişti. Öte yandan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların 1-1.5 yılda yıkılabileceğini, ancak diğer yerlerin zaman alacağını belirtti. "Meteoroloji verileri dikkate alınarak taşkın risk haritaları güncellenecek'' diyen Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, ilgili birimlerin bu yılki toplam bütçesinin 200-250 milyon TL olduğunu bu rakam 300-400 milyon TL olursa daha hızlı çalışabileceklerini belirtti. Çatalca'da yaşanan sel felaketinde kaybolan ve 7 gündür haber alınamayan 65 yaşındaki Gülseren Dursun'un cesedi bulundu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dere yataklarında en erken yıkım 1 yılda

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye genelindeki dere yataklarının temizlenmesi ve selle mücadele için harekete geçtiklerini bildirdi

Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların yıkılmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1.5 yılda yıkılabilir" dedi.
Eroğlu, dün İstanbul ve Trakya'daki sel felaketinin ardından hazırlanan ve gelecek yıl başlatılacak "Taşkın Koruma Seferberliği" çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Sellere karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilip radarlı önlem alınacağını kaydeden Eroğlu, son 20 yılda yaşanan 369 taşkında 500 bin hektar toprağın su altında kaldığını, yaklaşık 2 milyar dolar zarar meydana geldiğini ve 448 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.
2010'u taşkınla mücadele yılı ilan ettiklerini belirten Eroğlu, dereleri süratli şekilde ıslah edebileceklerini, ancak en büyük problemin işgaller olduğunu dile getirdi. "Dere yataklarını mutlaka güzel mesire alanları haline getirmeliyiz" diyen Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin soruya "Çalışmalar sürüyor. Bir takvim halinde bunu hazırlayacağız. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1.5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır" yanıtını verdi.
Eroğlu, taşkın koruma seferberliği bütçesine ilişkin soru üzerine de "İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL, bu rakam 400-500 milyon TL olursa daha hızlı çalışabiliriz" dedi.

Valilik emrine 5 milyon TL Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da sel felaketinden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için  İstanbul Valiliği emrine 5 milyon TL gönderilmesi talimatı verdi.
Erdoğan daha önce de 2 milyon TL gönderilmesi talimatı vermişti.
Çatalca'daki selde kaybolan 65 yaşındaki Gülseren Dursun'un cesedi bulundu. Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, cesede  dün  Büyükçekmece Gölü  yakınlarında  ulaşıldığını söyledi.
Milliyet

Dere yataklarındaki yapılar yıkılacak!

Hükümetin önümüzdeki yıl taşkınlarla ilgili seferberlik başlatacağını duyuran Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, en kısa zamanda dere yataklarındaki yapıların yıkılacağını söyledi. DSİ Genel Müdürlüğü'nde "Taşkınlarla Mücadele Seferberliği"yle ilgili bilgiler veren Bakan Eroğlu, Türkiye'deki tüm dere yataklarının ıslahının 400 milyon TL'lik bir bütçe gerektirdiğini ifade etti. Eroğlu, Türkiye'de bugüne kadar taşkınlarda 448 kişinin öldüğünü hatırlatarak, zarar gören alanın yaklaşık 500 bin hektar ve maddi olarak zararın ise 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

ÖNCE İSTİMLAK YAPILACAK
Çevre Bakanı, "Hazırlıklara başladık. 2010 yılını tamamen taşkınlara ayıracağız. Derelerdeki imar ve kadastro durumunu gözden geçireceğiz. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde derelerin ıslah ve bakımı Su ve Kanalizasyon idareleri tarafından, belediye sınırları haricinde ise DSİ tarafından yapılacak" diye konuştu. Tapulu olan yerlerde istimlak yapılması gerektiğini hatırlatan Eroğlu, "Çalışmalar sürüyor. Bir tarih vermek için çalışmaların bitmesi gerekir. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1.5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ
"İstanbul'da yaşanan sel felaketinin sebepleri arasında belediyelerin ihmali var mı?" şeklindeki soru üzerine Eroğlu, Silivri'de yaşanan olayı örnek göstererek şöyle konuştu: "Derelerde geçmiş yıllarda Mimar Sinan'ın yaptırdığı 4 gözlü köprüsü varmış. 2 köprü iptal edilerek yüksek binalara müsaade edilmiş. Bir önceki belediyenin yaptığı çok büyük hatadır."
Türkiye

Selin ardından acil yıkım kararı

Sel vurdu, Çevre ve Orman Bakanlığı 2010 yılını 'Taşkınla Mücadelede Seferberlik Yılı' ilan etti. Eroğlu: Dere yataklarındaki binalar bir-bir buçuk yılda yıkılabilir

Çevre ve Orman Bakanlığı, İstanbul ve Tekirdğ'da 37 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından 2010 yılını `Taşkınla Mücadelede Seferberlik Yılı' ilan etti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların bir-bir buçuk yılda yıkılabileceğini söyledi.
Eroğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, `Taşkın Koruma Seferberliği' hakkında bilgi verirken, "Devlet Su İşleri (DSİ) koruma çalışmaları yapıyor, yapmaya devam edecek. Bu kapsamda 2010 yılını taşkınla mücadele yılı ilan ettik" diye konuştu. "Ancak, tüm tedbirleri aldığımızı söyleyemeyiz" diyen Bakan Eroğlu, seferberlik kapsamında yapılacakları şöyle sıraladı:
"Taşkınla mücadelenin en önemli yollarından biri ağaçlandırma. Bu konuda hızla çalışmalara başlanacak. Ayrıca, derelerdeki imar ve kadastro durumu gözden geçirilecek. Meteoroloji verileri dikkate alınarak taşkın risk haritaları güncellenecek. Büyükşehir sınırları içinde dere ıslahı ve bakımı konularında su ve kanalizasyon işletmeleri, diğer yerlerde belediyeler ve DSİ yetkilendirilecek. Meteoroloji ve DSİ tarafından mevcut erken uyarı sistemleri geliştirilecek. İzmir, Muğla, Antalya, Samsun, Trabzon ve Adana'ya altı yeni radar kurulacak. Türkiye'nin çeşitli yerlerine 200 otomatik gözlem istasyonu açılacak."
Taşkın koruma seferberliğine ilişkin bütçenin ne kadar olduğuna ilişkin soru üzerine Eroğlu, bu konuda hazırlıklar yapıldığını söyledi. Eroğlu, "İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL, bu rakam 300-400 milyon TL olursa daha hızlı çalışabiliriz" dedi.
Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin bir soru üzerine, bazı yapıların kaldırılmasının zaman alabileceğini söyledi. Tapulu olan yerlerde istimlak yapılması gerektiğini anımsatan Eroğlu, "Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar bir-bir buçuk yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır" diye konuştu.

`Tahmin, çıkmayabilir'
Bir gazetecinin, "30 kişi öldükten sonra mı seferberlik ilan edilmeliydi? Meteoroloji, günlerce uyardı" sorusuna Eroğlu, "Meteoroloji her zaman uyarıyor. Ama bu bir tahmin. Yağışın şiddeti tam tahmin edilemeyebilir. Nitekim  Ankara  için bir uyarı yaptık, ancak gerçekleşmedi" yanıtını verdi.
Radikal


Geri Dön