24 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Mikro HES projelerine izin yok!

Veysel Eroğlu: Mikro HES projelerine izin yok!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidro elektrik santrallerine (HES) yönelik izinler konusunda planlı çalışma yaptıklarını söyledi. Eroğlu, çok sayıda mini HES projesini geri çevirdiklerini dile getirdi.



Çok sayıda mini HES projesini geri çevirdiklerini dile getiren Eroğlu, “Özellikle mikro HES’ler yasada olmasına karşın, sağladığı yarar tartışılır. Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değmediği için izin vermiyoruz” dedi.Eroğlu, TBMM’deki sohbetinde, HES’ler konusunda takındıkları tavır nedeniyle hükümete ve bakanlığına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Her HES başvurusuna olumlu yanıt verdiklerine ilişkin yaratılan algının yanlış olduğunu savunan Eroğlu, şunları söyledi: “HES’lerle ilgili öyle oturup kafamıza göre iş yapmıyoruz. Biz oturup bir planlama yapıyoruz. Sonra ilana çıkıyoruz, bir ay boyunca DSİ’nin internet sitesinde itirazlar için kalıyor. Sonrasında firmaların projelerine bakıyoruz, uygunsa tasdik edip EPDK’ya gönderiyoruz. ÇED konusu da bu aşamada sürece dahil oluyor. Yani aslında her talebe onay vermiyoruz. Reddetiğimiz çok sayıda başvuru var. Örneğin, mikro HES’lere onay vermiyoruz. Hatta bu yüzden beni mahkemeye bile verdiler. Bu durumda olan 500-600 civarındaki projeyi reddettik.”


CİBUTİ’YE DOSTLUK BARAJI


Eroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Cibuti’yi ziyaret sırasında, Cibuti Cumhurbaşkanı’nın baraj yapımı konusunda yardım istediğini dile getirerek, yapılan çalışmaları anlattı. Barajın ihaleye çıkma aşamasına geldiğini belirten Eroğlu, “Bunun üzerine hemen harekete geçtik. Cibuti’ye içme suyu, sulama ve taşkın koruma amaçlı bir baraj yapılmasını kararlaştırdık. Bu konuda tecrübeliyiz. Yakında ihale açılacak. İhaleye Türk firmalarının girmesini istiyoruz. 30-40 milyon lira bir maliyeti olacak. Barajın adına da ‘dostluk barajı’ demeyi düşünüyoruz” dedi.




Hürriyet


Geri Dön