16 / 04 / 2024

Vodafone Arena bugün açılıyor!

Vodafone Arena bugün açılıyor!

350 milyon lira maliyetle yapılan Vodafone Arena bugün 17.00’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından açılacak. Yapımı 3 yılda tamamlanan stat konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek.



Beklenen gün geldi çattı. Beşiktaş’ın 3 yılda yapımını tamamladığı, 350 milyon lira harcama yaptığı Vodafone Arena bugün açılıyor. Yeni stadının açılışını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu yapacak. Yönetim 15.30’da stada gelecek, 16.30’da tören alanına geçilecek. Erdoğan ve Davutoğlu’nun gelişi ile 17.00’de başlayacak törende, şehitlerimize saygı için kutlama yapılmayacak.


41 BİN 903 KİŞİ MAÇ İZLEYECEK


Santra vuruşunu Erdoğan yapacak ve Birol Can’ın bestelediği Vodafone Arena açılış marşı çalınacak. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalar yapacak. 41 bin 903 kapasiteli Türkiye’nin ilk akıllı stadına isim sponsoru olan İngiliz firması Vodafone, teknolojik alt yapı için 10 milyon dolar yatırım yaptı. Dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağıyla donatılan statta, interaktif ekranlar da yer alacak.


SOĞUK VE SICAK FARKETMEZ


Maçların dışında stat konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek. Vodafone Arena’da deniz seviyesinin 3.5 metre altında olan zeminde hibrit çim kullanılırken, çimlerin zarar görmemesi için alttan ısıtma ve soğutmanın yanı sıra özel bir drenaj sistemi hayata geçirildi. Tribünler C90 görüş açısına sahip olacak. Kale arkası sahaya 7.95 metre, taç çizgileri ise 6.15 metre uzakta olacak. 787 kamerayla güvenlik de en üst düzeyde olacak.


8 FUTBOLCU  TARİHE GEÇECEK


Beşiktaş’ta Vodafone Arena, 8 futbolcu için ayrı bir anlam taşıyacak. Yıkılan İnönü Stadı’nda da çimlere basan Quaresma, İsmail, Serdar, Necip, Oğuzhan, Olcay, Veli ve Mustafa, Vodafone Arena’da oynayarak, her iki statta forma giyerek tarihe adlarını yazdıracaklar.


80 karede Vodafone Arena'nın inşaat süreci!


Star



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Beşiktaş’ın 350 milyon TL’ye mal olan stadı Vodafone Arena bugün açılıyor. 17.00’deki açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. ‘Saray’dan onaylı bin kişi, muhteşem stadın açılışını tribünden izleyebilecek.

 

Açılışa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Eski Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile Schuster başta olmak üzere Beşiktaş’ın eski teknik direktörleri, futbolcuları ve yöneticileri de katılacak. Açılışa alınmayacak Çarşı taraftar grubunun bir organizasyon yapmasından çekiniliyor.


Sözcü



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Vodafona Arena'nın resmi açılış töreni bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşecek.

    

16.30’da başlayacak törene, aralarında bakanlar, siyasetçiler, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulunun yanı sıra kulüp başkanlarının da olduğu yaklaşık 3 bin davetli katılacak.

 

BEŞİKTAŞ’IN yeni mabedi Vodafone Arena’nın protokol açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla yapılacak. Haziran 2013’te yıkılan BJK İnönü Stadı’nın yerine inşa edilen ve 3 yıla yakın sürede yapımı tamamlanan stat, böylece resmen hizmete girmiş olacak. 

 

SAAT 16.30’da başlayacak olan törene aralarında siyasi liderler, bakanlar, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu, diğer kulüp başkanları ile Beşiktaş Divan Kurulu üyeleri, eski başkanlar, yöneticiler ve kulüpte emeği geçmiş isimlerin de olduğu yaklaşık 3 bin davetli katılacak.

 

BAŞKAN Fikret Orman’ın konuşmasıyla başlayacak olan açılış töreninde ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajlarını iletecek. Stadın video gösteriminin yapılmasının ardından Vodafone Arena gezilecek. Tören, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erecek. 


Vatan




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bugün Beşiktaşlılar için büyük gün. Yuvaya dönüyorlar. 60’larını sürenler için Mithatpaşa Stadı, daha genç olanlar için İnönü Stadı ve bundan sonra anılacak adıyla Vodafone Arena yeniden açılıyor.


2013’te stat yıkılıp inşaat başladığında yeniden bir ad karmaşası yaşandı. Taraftar arasında ‘kartal yuvası’ olarak anılan stadın adı ne olacaktı? İnönü olarak mı kalacaktı, değişecek miydi? Bazı Beşiktaşlılar eski kaptan, efsanevi Beşiktaşlı Şeref Bey’in adını önerdiler. Galatasaraylılar statlarına kurucuları Ali Sami Yen’in, Fenerbahçeliler eski başkanları Şükrü Saracoğlu’nun adını vermişken en doğrusu bu değil miydi?


Ama dönem değişmişti. Artık ne siyaset ne de vefa belirliyordu adları. Sıra kapitalizme geleli çok olmuştu. Yeni stadın kulağına Vodafone Arena’nın adı okundu bu kez.


BJK Başkanı Fikret Orman’ın ilk açılış törenini “O olmasa stadı açamazdık” dediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet protokolüne yapıyor. Has Beşiktaşlılar bu ‘şükran’dan da ‘resmi açılış’tan da hoşnut değiller ama bu da stadın ilk siyasi tecrübesi değil. İlk kazmadan bugüne iktidarların elinde salınıp duruyor stat. Harcında demir ve çimento kadar siyasi manevralar da var. Değişip duran adı bunun en büyük göstergesi...


 


İki kere temel atıldı


Yıl 1936, dünyanın gözü Berlin’de. Hitler’in bir gövde gösterisine dönüştürdüğü Olimpiyat oyunları, devasa stadın içinden çıkıp dünyayı etkiliyor. O sırada İstanbul’da spor karşılaşmaları ya Taksim Kışlası’nın içine sıkışmış sahada ya da Çırağan’daki Şeref Stadı’nda yapılıyor. Bu yeni ülkenin şanına yaraşır bir stat arayışı bugünlerde gündeme geliyor. Seçilen yer, bir zamanlar Dolmabahçe Sarayı’nın ahırlarının bulunduğu alan.  Ankara  19 Mayıs Stadyumu’nu tasarlayan mimar Paolo Vietti Violi projeyi çiziyor; ona Türkiye’den mimar, Fazıl Aysu ve Şinasi Şahingiray eşlik ediyorlar. Proje iddialı, stadın arkasına tenis kortları, iki tribünün birleştiği noktalara ise üzerinde heykellerin yer aldığı kuleler planlanıyor.


Ve temel 1940’ın 19 Mayıs’ında atılıyor. Ne var ki dünya savaşla çalkalanıyor, haliyle ekonomi de... Ta ki 1943’e kadar. Yine bir 19 Mayıs’ta bir kez daha temel atılıyor.


Dönem, Milli Şef dönemi. Banknotların üzerinde olduğu gibi pek çok yapının üzerinde de onun adı var. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nun açılışında “Türkiye’yi idare edenler; stadyumu en kıymetli mektep gibi her yerde kurmaya çalışacaklardır. Türkiye’nin istikbalini idare edecek olan genç nesil açık havada, açık meydanlarda yetişecektir” cümlelerini sarf eden İnönü’nün adı; bu ikinci temel atma töreninde İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından yapıya veriliyor: “Milli Şefimiz Büyük İnönü memleket müdafaasının sportif bir gençlikle daha mükemmel yapılabileceğine, gençliğin bu statta kabiliyetlerini daha müsait şartlarla ispat edeceğine emindir. Sizlere müjdeliyorum ki, Milli Şefimizden yapılacak bu şehir stadımıza ‘İnönü Stadyumu’ ismi verilmesine müsaade verilmesini şehir namına rica ettim. Milli Şefimiz Büyük İnönü’nün bu ricayı kabul buyurmaları dolayısıyla stada ‘İnönü Stadyumu’ ismi veriyorum. Hayırlı olmasını dilerim.”


İlk gol Seba'nındı


İnşaat başlıyor, ancak ortada bir sorun var. Stadın arkasındaki gazhane, 1914 yılında bir Fransız şirketine 50 yıllığına kiralanmış. Şirket alanı boşaltmıyor. Bir tribünü tamamlanamamış stat, buna rağmen 19 Mayıs 1947’de açılıyor. İlk maç ise altı ay sonra, 23 Kasım’da oynanıyor. İsveç’in AIK takımıyla oynayan Beşiktaş’ın ve İnönü Stadı’nın ilk golünü –bundan 67 yıl sonra bu stattan uğurlanacağını bilmeyen- Süleyman Seba atıyor. Maç sonucu: Beşiktaş 2 - AIK 3.Gazhanenin istimlak edilip stadın tamamlanması ise 1963 yılını buluyor. Böylece eski açık, kapalı, numaralı ve saha seviyesinin altında ancak futbolcuların ayaklarının görülebildiği duhuliyenin yanına yeni açık tribünü de ekleniyor.


Statta yeni olan sadece açık tribün değil. Tek parti rejimi sona ermiş, iktidarı Demokrat Parti devralmış. İsmet İnönü’nün resimleri banknotlardan, devlet dairelerinden kaldırılıyor. Stadın adında durur mu? Önce 1951 yılında İstanbul Belediye Meclisi’nde bir teklif kabul ediliyor: Yaşayan siyaset adamlarının adlarının sokak, meydan, spor sahası, okul ve benzeri alanlardan kaldırılacak.


Tam da o günlerde Mithat Paşa gündemde. Kanuni Esasi’yi hazırlayan, daha sonra Sultan Abdülaziz’in öldürülmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan, sürgüne gönderildiği Taif’te öldürülen sadrazam Mithat Paşa... Gündemde olmasının nedeni ise ‘hürriyet kahramanı’ ilan edilerek iade-i itibara uğraması ve mezarının Taif’ten geri getirilmesi.


İstanbul Belediye Meclisi üyesi Saim Nuri Uray Meclis’e şöyle sesleniyor: “Hepinizin bildiği gibi Mithat Paşa hürriyet şehidi ve hürriyet kahramanıdır. Şehir stadımızın Dolmabahçe Sarayı karşısında bulunması, Türk gençlerine her spor karşılaşmasında Mithat Paşa’yı ve onun mücadelesini hatırlatacak, hürriyet idealinin bekçileri olan gençlere istibdatla hürriyetin mukayesesi imkânlarını verebilecektir. Mithat Paşa’nın kemiklerinin İstanbul’a doğru yol aldığı şu dakikalarda stadyuma verilecek Mithat Paşa ismi İstanbullu hemşerilerinin büyük ölüye bir hürmet nişanesi olacaktır. Stadyumun isminin Mithat Paşa Stadyumu olarak değiştirilmesini teklif ediyorum.”


Macar maçı efsanesi


Stat, bugün hâlâ anlatılan tarihi maçlara sahne olur. Bunlardan biri de 1956’da oynanan Türkiye-Macaristan maçı. Aylardan şubat, sert bir kış, sahada 70 cm kar. Macar takımı önce İzmir’e, sonra Ankara’ya götürülüyor. Bu oyalamalara rağmen kar bir türlü kalkmıyor. Hatta Milliyet gazetesi sahayı temizleme kampanyası açıyor, birçok okur gönüllü oluyor. 15 günün sonunda oynanıyor maç. Sonuç: 3-1. Dünyanın en iyi takımlarından birini Türkiye’nin yenebildiğine kimse inanamıyor. Avrupa basını bile! Skor ulaştığında olsa olsa Macaristan yenmiştir deyip haberi verip sonra Türkiye lehine düzeltiyorlar.


Zeminde kar engeli, 1968’de yine kendini gösteriyor. Bu kez Ajax Fenerbahçe ile karşılaşacakken balçık zemin maçı erteletiyor. Cruyff’un da aralarında bulunduğu takım İstanbul sokaklarında dolaşıp duruyor, hatta bir de trafik kazasına karışıyorlar. 1950 ve 60’larda çocuk olanların hâlâ Mithatpaşa olarak andıkları stat, eski adına İnönü’nün ölümünden sonra dönüyor. 1972’de CHP Genel Başkanlığı’nı İnönü’den alan Bülent Ecevit, sağ siyasetin önündeki en büyük engel. Adalet Partisi’ne yakın duran Tercüman gazetesi, Ecevit’in elini zayıflatmak için 1974’te vefat eden İnönü’yü öne çıkarmaya başlıyor. İlk günden itibaren sporun olduğu kadar siyasetin de sahasına dönüşen stat sürülüyor öne. Ve İstanbul İl Meclisi’nin 14 Ocak 1974 tarihli kararıyla stadın adı kulağına bir kez daha söyleniyor: İnönü.


Parkede basketbol


24 yıl sonra bir değişiklik değilse de eklenti geliyor. Stadın ilk golünü atan Süleyman Seba, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı sıfatıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığı sözleşmeyle burayı 49 yıllığına kiralıyor ve stadın adı BJK İnönü Stadı’na dönüşüyor. (2010-11’de Fi-Yapı İnönü Stadı tabelasını da görecektir). İnönü Stadı yalnızca futbol maçlarına değil; boks, binicilik ve basketbolda karşılaşmalarına da ev sahipliği yapıyor. Kırkpınar yağlı güreşlerini de görüyor, sahaya parke döşenmesiyle basketbol şampiyonasını da.


Burada yapılan İstanbul’daki ilk stadyum konserinde Bryan Adams sahnededir. Ardından Guns N’ Roses, Metallica, Michael Jackson, Scorpions, Madonna, Tina Turner, Sting, Elton John, Rihanna ve Iron Maiden statta konser veriyorlar.


2004 yılında stat büyük bir tadilattan geçiyor, kapasitesi arttırılıyor. Ama yeterli değil BJK, 2013 yılında yepyeni bir stat inşası için karar alıyor. Son maç 11 Mayıs’ta Gençlerbirliği ile oynanıyor. Stat tamamen dolmuş, binlerce taraftar da dışarıda. Yarım yüzyıl önce rakip takım taraftarlarının birlikte maç seyredebildiği statta, artık sadece Beşiktaş taraftarının olması dahi huzuru sağlayamıyor. Dışarıda kalanlarla onları dağıtmaya çalışan polis arasında arbede çıkıyor. Sıkılan biber gazının dumanı tribünde açılmış “Çocukluğum, kavgalarım, hüzünlerim, sevinçlerim, hoşçakal gözüm, hoşçakal” pankartına kadar ulaşıyor. Bir daha İnönü Stadı olarak anılmayacak stadın son golünü ise Filip Holosko atıyor.


O dumanın bir süre daha stat çevresinde gezineceğini henüz kimse bilmiyor. Mayıs ayının sonunda Gezi direnişi başladığında stat çevresi savaş alanına dönüyor. İnönü Stadı’nın yıkımı için gelen iş makinesini ele geçiren Çarşı grubu, makineyle TOMA kovalayıp tarihe geçiyor.


Gelin görün ki gün geliyor, “Çarşı masum değildi” diyen BJK Başkanı, o günkü protestoların hedefinde olan Cumhurbaşkanı’na teşekkür ederek açıyor stadı. Yine aynı soru: Stat kimindir? Taraftarın mı, kulübün mü, siyasi iktidarın mı, parayı verenin mi?


Cevabı Yunus Emre versin:


“Mal sahibi mülk sahibi,


Hani bunun ilk sahibi,


Mal da yalan mülk de yalan ,


Var gel biraz da sen oyalan.”




Cumhuriyet


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı



Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında yarın yeni stadı Vodafone Arena'da oynayacağı Bursaspor maçıyla bin 66 gün sonra Dolmabahçe'ye dönecek.


Süper Lig'de 11 Mayıs 2013'te oynanan ve 3-0 kazanılan Gençlerbirliği karşılaşmasıyla BJK İnönü Stadı'na veda eden siyah-beyazlılar, Bursaspor müsabakasıyla Dolmabahçe'de taraftarının huzuruna çıkacak.


Vodafone Arena'yla 2,5 sezonu aşkın süre sonra evine dönecek Beşiktaş, yeni stadının yapımı sırasında iç saha mücadeleleri için 6 farklı yerde oynamak durumunda kaldı.


Siyah-beyazlılara söz konusu dönemde ev sahipliği yapan statlar Atatürk Olimpiyat, Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Fatih Terim, Osmanlı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yusuf Ziya Öniş oldu.


En çok iç saha maçı Atatürk Olimpiyat'ta

Beşiktaş'ın iç saha maçları için en çok Atatürk Olimpiyat Stadı'nı tercih etti.


İkitelli'deki statta 39 karşılaşmaya çıkan siyah-beyazlı ekip, son dönemde müsabakalarını oynadığı Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda ise 13 kez ev sahipliği yaptı.


Beşiktaş, Ankara'daki Osmanlı Stadı'nda 8, Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda 4, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yusuf Ziya Öniş statlarında ise birer iç saha maçı oynadı.



AA




Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Vodafone Arena'nın protokol açılışı bugün yapılacak. Açılışa Cumhurbaşkanı ReceP Tayyip Erdoğan ile birlikte siyaset dünyasının önemli isimleri katılacak. 


Beşiktaşlı olduğu bilinen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Bülent Arınç'ın da açılışa geleceği öğrenildi. Açılış ile ilgili en dikkat çeken unsur ise taraftarların stada alınmayacak olması. Türk Telekom Arena'nın açılışında G.Saray taraftarları dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı protesto etmişti. 


ARENA YA YILDIZ YAĞACAK 


Yarınki Bursaspor maçıyla gerçekleştirilecek taraftarlı açılışa ise Nouma, Amokachi, Gutive, Emst gibi Beşiktaş'a emek vermiş birçok yıldız katılacak. Takımın eski hocalan Slaven Bilic, Bemd Schuster, Gordon Milne, Del Bosque gibi isimler de statta olacak. Açılışın ağır isimlerinden biri de Beşiktaş'a 100. yılda şampiyonluğunu getiren Mircea Lucescu. 




Özgür Düşünce



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dolmabahçe'de tarihi gün... Beşiktaşlılar özlemle beklediği sevgilisine sonunda kavuşuyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı Vodafone Arena'da 3 bin kişilik davetli grubu da yer alacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu da açılışı onurlandıracak.


BEŞİKTAŞ'IN gururu Vodafone Arena Stadı bugün görkemli bir törenle futbola 'Merhaba' diyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 17.00'de başlayacak açılış töreninde kurdeleyi kesecek. Erdoğan, stadın santrasında sembolik olarak başlama vuruşunu da yapacak. Divan kurulu üyeleri, sicil kurulu üyeleri ve çok sayıda özel davetlinin yer alacağı açılış devlet protokolüne göre yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Ankara'dan davet edilen çok sayıda devlet adamının açılışa katılacağı öğrenildi. Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de davetliler arasında.  


BAŞKANLAR DA ÇAĞRILDI


Açılışa Beşiktaş Başkanı Fikret Orman 17 Süper Lig kulübünün başkanlarını da davet etti. Ancak G.Saray Başkanı Dursun Özbek ve F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra İsviçre'de bulunan Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta da bu önemli günde bulunamayacak. Beşiktaş'ın çağırdığı eski teknik direktörlerden Slaven Bilic ve Lucescu maçları olduğu için gelemiyor. Ancak Del Bosque, Milic, Mustafa Denizli, Ertuğrul Sağlam, Rıza Çalımbay, Samet Aybaba gibi eski hocalar ve camianın sembol isimleri de bu açılışa katılacaklarını bildirdiler.  


FUTBOLCULAR KAMPTA 


Beşiktaş takımından oyuncular ve teknik ekipten kimse açılışta yer almayacak. Başkan Fikret Orman bir gün sonra maçı olan takımın, bu açılışa katılmayacağını bildirdi. Orman bu konuya şöyle açıklık getirdi:  "Futbol takımının açılışı, taraftarla ve maçla olur. Onlar açılışı Bursaspor maçıyla yapacaklar. O yüzden bu açılışta olmayacaklar. Konsantrasyonunu ve motivasyonunu buna göre ayarlasınlar." 


ARENA'DA İLK İDMAN


BEŞİKTAŞ, Bursaspor maçının dünkü idmanını Vodafone Arena'da yaptı. Takımın stada alışması için yapılan çalışma kondisyon ve taktik ağırlıklı geçti. Çift kale ve şut çalışmasıyla idman sona erdi. Çalışmayı Başkan Fikret Orman ve İkinci Başkan A.Nur Çebi'nin yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ve Schuster de izledi. Beşiktaş bugün son idmanını 17.00'de yapıp, kampa girecek.


HEYKELİMİ İSTEMEM


BAŞKAN Fikret Orman, Lig TV'ye verdiği röportajda yaşarken heykelinin dikilmesi gerektiği önerisine itiraz etti. Orman, "Ben böyle bir şey istemem. İstersem farklı şeyler söylenir" dedi. Bunu hak edip etmediğine ise Orman, "Buna Beşiktaşlılar karar verir. Mütevazı olmak güzel bir şey ama fazla tevazuyu da doğru bulmuyorum. Gerçekten önemli çalışmalar yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz" yorumu yaptı.


15.30'da girilecek!


DİVAN üyeleri Arena'ya 15.30'da alınacak. 16.30'da tören alanına geçilecek ve 17.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu stada gelecek. Orman ve Erdoğan'ın açılış konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı ve davetliler stadı gezip hatıra fotoğrafı çektirecek.


İDO'DA EK SEFER


İSTANBUL Deniz Otobüsleri, Beşiktaş'ın Arena'daki açılış maçı olan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşması öncesi ve sonrasında ek seferler düzenleyecek. Yarın oynanacak ve saat 20.00'de başlayacak maça İstanbul dışından gelecek Beşiktaşlı taraftarlar için İDO'nun müsabaka öncesi ve sonrasında düzenleyeceği ek seferlerle hizmet vereceği bildirildi. 


EKSİ 3,5 METREDE MAÇ


İşte Arena'yı farklı kılan o özellikler: 


1-Haziran 2013'te yıkılan tarihi İnönü Stadı'nın yerine yaklaşık 3 yılda tamamlanabildi. 

2-İlk resmi futbol maçı yarın oynanacak. 

3-Stadın maliyeti 350 milyon TL'yi buldu. 

4-Vodafone, stadın isim sponsorluğu için Beşiktaş'a yıllık 10 milyon dolar ödeyecek. 

5-Statta son teknoloji dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağları var. 

6-Futbol maçlarının dışında stat bir turizm, eğlence merkezi olarak da kullanılacak. 

7-Müze, Kartal Yuvası ve moda merkezi de aynı yapının içinde taraftara hizmet veriyor. 

8-Türkiye'de ilk kez maçlar deniz seviyesinden tam 3.5 metre daha aşağıda oynanacak. 

9-Türkiye'de bir statta ilk kez hibrit çim uygulaması Vodafone Arena ile hayata geçiyor. 10-Alttan ısıtma ve soğutma sistemi ve drenaj sistemi var, bu sistem çimleri koruyacak. 

11-Tribünler C90 görüş açısına sahip. Her noktadan sahanın tamamı görülebiliyor. 

12-Açılır kapanır koltukların bulunduğu tribünlerin 1. katı %26, 2. katı %38 eğime sahip. 

13-Kale arkası tribün ile saha arası mesafe 7.95 metre, taç çizgisiyle ise 6.15 metre. 

14-İtalyan firmasının uzmanlığında yapılan ses sistemi kale arkası skorbordun yanında toplanacak ve 184 desibel ses kayba uğramayacak. 

15-Statta çeşitli açıları gören 787 özel güvenlik kamera ve yüz tanıma sistemi var. Güvenlik odasında da 14 kişi görev yapacak. 

16-Stadın kapasitesi 41 bin 903 olarak planlandı, tribünlere 42 bin koltuk montajlandı. 

17-147 loca toplam bin 847 kişi kapasiteli. 

18-Statta locaların arka bölümlerinde ayrıca VIP ve yemek alanları, kafeteryalar bulunuyor.


Zemini hibrit çim


Hibrit çim, diğer çimlerin kopup, dağılmasını engelleme özelliğine sahip. 


Tarihi dış görünüm


Vodafone Arena'nın dışındaki çalışmalar bir müddet daha devam edecek. 


Localar ve güvenlik


Son derece lüks localar, 3'er yıllık kiralandı. Güvenlik sistemi sayesinde suç işleyenler hemen tespit edilebilecek.


Akşam


Geri Dön