10 / 05 / 2024

Votorantim Cimentos Sivas'a yatırım yapacak!

Votorantim Cimentos Sivas'a yatırım yapacak!

DÜNYA çimento üretiminde 8'inci olan Brezilyalı Votorantim Cimentos yönetimi, 2015-2018 dönemindeki 1.6 milyar Euro'luk 7 ayrı yatırım için adres belirleme aşamasında Sivas''ı da listeye aldı.



DÜNYA çimento üretiminde 8'inci olan Brezilyalı Votorantim Cimentos yönetimi, 2015-2018 dönemindeki 1.6 milyar Euro'luk 7 ayrı yatırım için adres belirleme aşamasında Sivas'ı da listeye aldı.


Grup 5 yatırımı Brezilya'da, birini Bolivya'da yapmayı kararlaştırırken, Sivas'ı Fas'la karşılaştırdı:


- Bu yatırımı Fas'a yaparsak, finansal açıdan geri dönüşler daha kısa sürede olacak.

Türkiye'nin üstünlükleri masaya konuldu:


- Türkiye'de 3 milyon ton çimento üretim kapasitemiz var. Türkiye'nin geleceğine güvenimiz tam. Ayrıca, ülkenin insan kaynağı konusunda da önemli üstünlüğü var.

Son sözü Votorantim Cimentos'un global CEO'su Walter Dissinger söyledi:


- Yatırımda sadece finansal geri dönüşe bakmak doğru olmaz. O ülkedeki insan kaynağı da bizim için çok önemlidir. Önceliği Sivas'a verelim. Türkiye'ye bir yatırımı daha gündemde tutalım.

Votorantim Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO'su Mustafa Şefik Tüzün, bu kararı anlatırken, şu mesajı verdi:


- Votorantim, Türkiye'deki potansiyeli görüyor. Sivas'a 140 milyon Euro'luk bu yatırım, Türkiye'deki varlığımızı güçlendirmeye dönük kararlılığın en önemli göstergelerinden biri.

Şu ayrıntının altını çizdi:


- Sivas, grubun son planları içinde Amerika kıtası dışındaki en büyük yatırımı olacak.Yatırım kararında seçim ortamından etkilenmenin söz konusu olmadığını vurguladı:


- Bu, "agresif" değil "akıllı" yatırım olacak. Sivas fabrikamızda yenileme ve kapasite artırma yatırımına ihtiyaç vardı. 0.6 milyon ton olan kapasite 1.8 milyon tona çıkacak.

İhtiyacı şu veriyle ortaya koydu:


- Sivas'daki mevcut iki üretim hattının verimliliği, yeni yapılacak tek hattın 3'te 1'i düzeyinde. Votorantim Çimento Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Üyesi Çağan Alpas, maliyete değindi:


- Sivas, Türkiye'nin ilk çimento fabrikalarından. Bakım ve enerji maliyeti günün koşulları için yüksek.


Yeni fabrikanın çevreye etki açısından Sivas'a ne kazandıracağını sordum, Tüzün

yanıtladı:

- Çevreye salınan toz miktarı 5'te 1 azalacak. Haziranda temeli atılacak yatırım için teşvikten yararlandıklarını kaydetti:


- Örneğin, ithal edeceğimiz ve Türkiye'de üretilmeyen makine-ekipman için KDVgümrük vergisi muafiyeti uygulanacak. Kapasite artırımıyla Türkiye pazarındaki paylarının nasıl değişeceği ayrıntısına girdik:


- Şu anda pazar payımız yüzde 5 dolayında. Sıralama değil, mevcut payla etkin olmak bizim için daha önemli. Hem, büyümeyen, küçülmeye mahkum olur. Votorantim Türkiye'nin dünyadaki yerini merak ettik, Çin ve İspanya'ya baktı:


- Bağlı olduğumuz Votorantim Cimentos Avrupa, Afrika ve Asya bölge merkezinin bulunduğu İspanya'da yıllık çimento tüketimi 56 milyondan 9 milyon tona düştü.Votorantim, İspanya'da fabrika da kapattı. Grubun İspanya'daki üretimi 1 milyon ton dolayında. Yani, bizim 3'te 1'imiz düzeyinde. Grubun Çin'deki üretimi de Türkiye'den daha az. Votorantim'in sandığa gitmemize 10 gün kala açıkladığı bu yatırım, havayı geren seçim ortamında Sivas'a ve ülkemize moral verecek...


Fabrika alımı da gündeme gelebilir

TÜRKİYE'ye 2012'de giren, 4 çimento, 2 öğütme, 2 agrega ve beton tesisleri bulunan Votorantim Çimento Sanayi ve Ticaret CEO'su Mustafa Şefik Tüzün'e grubun global CEO'sunun açıkladığı ikinci yatırımı sorduk: 


- Henüz kesin değil. CEO'muz Dissinger, Türkiye'ye güven ve inancını ortaya koydu. O yatırım gündeme geldiğinde mevcut fabrikalardan birinin alımı da söz konusu olabilir.


Hürriyet / Vahap Munyar 


Geri Dön