19 / 04 / 2024

Whirlpool ile 'kriz molası'

Whirlpool ile 'kriz molası'

Vestel ve Whirlpool küresel kriz nedeniyle 1 yıldır süren ortaklık görüşmelerini askıya aldı.



Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Bu dönemde herkes krize karşı gardını alıyor. Ama görüşmeler krizden sonra yeniden başlar. Ortada hiçbir anlaşmazlık yok" dedi.

KÜRESEL kriz Vestel ve ABD'li Whirlpool'un ortaklık kurma girişimlerini de etkiledi. Görüşmeleri sadece kriz nedeniyle askıya aldıklarını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Bu dönemde herkes krize karşı gardını alıyor. Ama görüşmeler krizden sonra yeniden başlar diye düşünüyorum. Zaten Whirlpool ile iş ilişkilerimiz de sürüyor. Ortada hiçbir anlaşmazlık yok" dedi.

Sırt çevirmeyiz

Vestel'in önüne çıkan her türlü fırsatı değerlendireceğine dikkat çeken Zorlu, "Dünyada şirket hisselerinin büyük ölçüde düştüğü bu dönemde yeni alımlar ve birleşmeler söz konusu olabilir mi"sorusuna da şöyle yanıt verdi: "Şu an görüştüğümüz somut bir firma yok. Ama önümüze çıkan hiçbir fırsata sırt çevirmeyiz. Yani bizim açımızdan bu gibi gelişmeler konusunda herşey mümkün."

Sermayem yüksek

Whirlpool ile görüşmelerin ardından Vestel Elektronik ve iştiraki Vestel Beyaz Eşya'nın hisseleri yüzde 4 civarında düştü. Açıklamanın ardından Vestel Elektronik hissesi yüzde 3.75 kayıpla 0.77 YTL, Vestel Beyaz Eşya hissesi ise yüzde 4.46 kayıpla 1.07 YTL'den işlem görüyordu. Aynı saat itibariyle İMKB Ulusal 100 endeksi yüzde 3.07 düşüşteydi. Zorlu, Whirlpool ile görüşmeleri askıya alma kararının Vestel hisselerinin bundan sonra nasıl etkileneceği sorusuna şu şekilde cevap verdi: "Vestel'de işletme sermayesi piyasa değerinin çok üzerinde. Varlıklarımızı dahil etmesek bile bu böyle. Krizden etkilenmemek mümkün değil. Ama biz yine de krizden diğerlerinden çok daha az etkilendiğimizi düşünüyoruz. Zaten mevsimsel olarak satışların arttığı bir aydayız. Bir de krizle birlikte Avrupa'ya yakın olmanın avantajını yaşıyoruz."

İhracata yaradı

Kriz döneminde Avrupalı firmaların stok tutmak istememesi nedeniyle alım taleplerinin Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydığının da altını çizen Zorlu şöyle devam etti: "Uzakdoğu'nun Avrupa'ya 2.5 ayda gönderdiği siparişi biz 1 haftada ellerine ulaştırabiliyoruz. Bu nedenle son dönemlerde daha önce Uzakdoğu'dan alan Avrupalı firmaların bize döndüğünü görüyoruz. İhracat tüm bu etkiler ile devam ediyor. İç pazar için de 9-10-11'inci aylar oldukça iyi gitti. Bunun aynı şekilde sürmesini bekliyoruz."

Yüzde 73'üne sahip

Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya'nın İMKB'nin dünkü bülteninde yer alan ortak açıklamalarında, "Taraflar, şartlar iyileşinceye kadar görüşmelere ara verilmesi konusunda mutabık kaldı. Ancak taraflar, ortaklığın arkasındaki stratejik sebeplerin hálá geçerli olduğuna inanmaktadırlar" denildi. Vestel Elektronik, beyaz eşya sektöründe, yaklaşık yüzde 73 hissesine sahip olduğu Vestel Beyaz Eşya ile faaliyet gösteriyor.

Görüşmeler 1 yıl önce başladı

Vestel ile Whirlpool'un ilişkisi 2005 yılı sonunda Vestel'in Whirlpool ürünlerini mağazalarında satarak Türk tüketicisiyle buluşturmasıyla başladı.

Bu ilişkiler Vestel Elektronik ile Whirlpool Europe'un geçtiğimiz yıl Ekim ayında ortak bir şirket kurma girişimiyle yeni bir boyut kazandı.

Vestel, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ'de sahip olduğu hisselerin tamamını yüzde 50 ortaklıkla kurulacak şirkete devredecekti.

Vestel bu yıl Haziran ayında Rusya'daki yüzde 100 iştiraki Vestel CIS'ı da bu ortaklık anlaşmasına dahil etti. Rusya'daki bu fabrika Whirlpool için de üretim yapıyordu.

Vestel ve Whirlpool kürsel kriz nedeniyle görüşmeleri bir süre askıya alma kararını açıkladı. Ancak, ortak şirket görüşmelerine ara verilse de iki firmanın üretim ve dağıtım konusundaki işbirliği kriz döneminde de sürecek.

Cirosu 19 milyar dolar

BEYAZ eşya ve ev ürünleri konusunda 1911 'den bu yana faaliyet gösteren Whirlpool dünyanın en büyük üreticisi konumunda. 170 ülkede faaliyet gösteren ve Avrupa 'nın en çok satan beyaz eşya ve ev ürünleri markası olan Whirlpool, geçtiğimiz yıl Amerika 'da satın aldığı Maytag Corp ile bünyesinde bulunan marka sayısını 12 'ye çıkarmıştı. Whirlpool, 2007 yılını 19 milyar 408 milyon dolar ciro ile kapatmıştı.

Hürriyet

Geri Dön