20 / 04 / 2024

Yabancı konut alıcısı suistimal edilemeyecek!

Yabancı konut alıcısı suistimal edilemeyecek!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yabancılara konut satışında değerleme raporunun zorunlu hale gelmesini değerlendirdi. Sektör temsilcileri, yabancı yatırımcının suistimal edilmesini önleyeceğini, ayrıca vergi ve harç kayıplarının engelleneceğini söylüyor.



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yayımlanan yabancılara konut satışında değerleme raporu zorunlu hale getirildi.  Bu hafta başlayan uygulama kapsamında, yabancı uyruklu kişiler gerek alıcı, gerek satıcı olarak taraf olduğu bütün satış işlemlerinde taşınmazın piyasa değerini gösteren değerleme raporu bulunduracak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, değelerme raporunu zonluluğu ile ilgili görüşlerini paylaşan gayrimenkul sektörü temsilcileri  yabancılara ve yabancıların gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu istenmesinin, hem onlar adına hem de sektör adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Bu sayede yabancılara normal değerinden yüksek meblağlı satış yapılamayacağını ve onların yatırım isteğinin suistimal edilemeyeceğini ifade eden temsilciler,  ayrıca vergi ve harç kaybının da önleneceği söylüyor.

"Üst segmentli alıcıyı da Türkiye'ye çekecek"

Yabancı konut alıcısı suistimal edilemeyecek!

Türkiye'de yabancıya konut satışının yıllık 40 bin adede dayandığını, artık yabancıya İngiltere ve İspanya'nın yarısı kadar satış yapabildiklerini söyleyen Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, tüm olumsuz şartlara rağmen son 2 yılda yakalanan ivme sayesinde 2019'da yabancıya konut satışının 50 binin üzerine çıkabileceğini belirtti. Akbal, "4 Mart'tan itibaren devreye alınan yabancıya konut satışında değerleme raporu şartı yabancı alıcıların güven açısından daha istekli olmalarını sağlayacak. Yabancı konut alıcısının yatırım iştahı suistimal edilemeyecek." diye konuştu.

Değerleme şartının, vergi kayıplarının önlenmesi ve daha üst segment alıcıların çekilmesi açısından oldukça kıymetli bir adım olduğunu söyleyen Akbal, bu ve benzeri adımlarla Türkiye'nin de Avrupa'daki birçok ülke gibi konut başına düşen gelirin yükseltebileceğinin altını çizdi. Akbal, "Yabancıya şu anda ortalama bir konutu 148 bin dolardan satabiliyoruz. Bu rakamı yukarı çekebilmek için güven unsurlarını da artırmak oldukça kıymetli." ifadelerini kullandı.

"Yabancılar için riskler ortadan kalkacak"

Yabancı konut alıcısı suistimal edilemeyecek!

Yabancıların Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri için en az 250 bin dolarlık gayrimenkul almaları gerektiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise gayrimenkulün tapuda beyan edilen değeri ile gerçek değeri arasında fark olmaması için gayrimenkul değeri zorunluluğu getirildiğini düşünüyor. abancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alımında veya satışında değerleme raporunun zorunlu olduğunu söyleyen Yazıcı, şunları söyledi: "Alım ve satımlarda lisanslı değerleme firmalarınca hazırlanmış değerleme raporları ile Türkiye'nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla hazırlanan değerleme raporlarının BDDK resmi sitesinde yer alan gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından hazırlanması gerekiyor. Düzenlemelere göre söz konusu değerleme raporlarının süresi 3 ay geçerli."

Söz konusu uygulama ile daha şeffaf piyasa koşullarında, doğru piyasa değerinde alım-satım yapılacağını ve devletin alım satım işlemlerindeki olası harç kaybının önleneceğini belirten Yazıcı,  devletin harç gelirlerinin artacağını kaydetti. Yatırımcının, yabancı olduğu bir ülkede mülk edinirken yaşayacağı risklerin ortadan kalkacağını söyleyen Yazıcı, "Tarafsız ve bağımsız bir değerleme raporunda, mülkün piyasa değerinin yanı sıra mülkün yasallığı, üzerinde haciz, şerh gibi satılabilirliğine ve değerine etki eden takyidatların olup olmadığı belirtileceği için mülk satın alan yabancı vatandaşların güvenli ve doğru mülkü almaları sağlanacak." açıklamasında bulundu.

"Yüksek fiyatlandırma engellenecek" 

Yabancı konut alıcısı suistimal edilemeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye'deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkarmak için çalışmalara başladığını, bu haritaların anlık olacağını ve düşüş-yükselişleri anında yansıtacağını belirten ERA Türkiye Genel Müdürü Can Özatay, "2022'de geçilmesi hedeflenen bu uygulama öncesi oluşacak vergi kaybını önlemek için de Bakanlık, 2019'da yürürlüğe almayı hedeflediği ara formülle değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor." ifadelerini kullandı.


Geri Dön