07 / 05 / 2024

Yabancı `krize' yabancı kalmadı!

Yabancı `krize' yabancı kalmadı!

Yabancı yatırımcılar krize rağmen Türkiye'ye ilgi duyuyor.



Dünyanın sayılı gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden REAG'ın Avrupa Stratjik Danışmanı Silvio de Michieli Vitturi, yabancı yatırımcıların krize rağmen Türkiye'ye ilgi duyduklarını ancak nasıl ve hangi sektöre yatırım yapacaklanını bilmediklerini vurguluyor.

American Appraisal, 1896'da temelleri atılan tam bağımsız gayrimenkul değerlemesi ve danışmanlık hizmeti veren en büyük holding. 18 ülkede hizmet veren 30'un üzerinde ofisi ve binin üzerinde çalışanı bulunan American Appraisal Holding'in yıllık 120 milyon Euro'nun üzerinde ciro rakamına imza atıyor.

Real Estate Advisory Group (REAG) ise American Appraisal Group'un bir kolu olarak gayrimenkul sektöründe ihtisaslasmis, profesyonel ve bagimsiz gayrimenkul yatirim danismanligi hizmetleri veren aynı bir şirket olarak faaliyet yürütüyor.

1992'den beri bağımsız danışmanlık ve değerleme hizmeti veren REAG'ın tüm Avrupa'da 15 ülkede ofisi ve 400'ün üzerinde çalışanı yer alıyor. REAG yıllık ortalama 34 milyon Euro civarında bir ciro gerçekleştiriyor.

REAG, Türkiye'de ilk ofisini 15 Mart 2008 tarihinde açtı. REAG'ın Türkiye'deki yeni ofisi, şirketin Avrupa operasyonunun merkezi olan Milano'ya bağlı olarak çalışacak. REGA'ın Türkiye ofisinin başında Beşir Kemal Ustaoğlu bulunuyor. Ustaoğlu, daha önce Goldaş'ın Amerika'daki faaliyetlerinden sorumluydu. Ustaoğlu, REAG'ın Türkiye'de, değerleme, fizibilite çalışmaları, teknik danışmanlık, hakediş kontrollüğü ve danışmanlığı, otel ve konoklama tesisi danışmanlığı, çevresel risk ölçümü danışmanlığı, akaryakıt dağıtım danışmanlığı ve gayrimenkul araştırma ve raporlama hizmetleri...gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vereceğini belirtiyor.

Kriz döneminde geldi

REAG'ın Avrupa Stratjik Danışmanı Silvio de Michieli Vitturi geçtiğimiz hafta kısa bir ziyaret için İstanbul'daydı. Biz de bu süre zarfında Vitturi ile görüşme şansı bulduk.

Türkiye'de özellikle akaryakıt dağıtım söktürü ile turizm yatırımı konusunda danışmanlık hizmetleri verdiklerini belirten Vitturi, "Burdan şunun altını çizmek istiyoruz. Biz şu an yanan global krize rağmen Türkiye'ye geldik. Buda Türkiye'ye olan inancımızın bir göstergesi olarak yorumlanmalı" şeklinde açıklamada bulunuyor.

Yabancı yatırımcılarının kriz ile birlikte Türkiye'ye ilgi duyduklarını ancak nasıl ve hangi sektöre yatırım yapacaklanını bilmediklerini vurgulayan Vitturi, "Biz onlara Türkiye'de özellikle turizm, ofis ve akaryakıt dağıtım alanlarının önünün açık olduğu bu konularda yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz" diyor.

Outlet tarzı AVM'ler öne çıkacak

Türkiye'de son dönemde açılan alışveriş merkezleri ile bu semkörün bur doyuma ulaştına da dikkat ceken REAG'ın Avrupa Stratjik Danışmanı Silvio de Michieli Vitturi, bu konuda şu öngörülerde bulunuyor:

"Bana göre artık bundan sonra outlet tarzı vede sadece belli ürünlerin satıldığı alışveriş merkezleri(AVM) öne çıkacak. Örneğin; sadece elekronik ürünler satan alışveriş merkezleri veya çocuk ürünleri satan alışveriş merkezleri...gibi olanlar ayakta kalma şansı bulabilirler"

Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön