28 / 03 / 2024

Yabancılara gayrimenkul satışı geriliyor mu?

Yabancılara gayrimenkul satışı geriliyor mu?

Bu yılın Ocak - Ekim döneminde yabancılara konut satışı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 66 artarak 15 bin 417'ye ulaştı. Emlakchi'den Bilge Özdemir konuyu değerlendirdi.



Yabancılara gayrimenkul satışı geriliyor mu? Emlakchi'den Bilge Özdemir konuyu değerlendirdi. İşte o değerlendirme...



Bu yılın Ocak-Ekim döneminde yabancılara konut satışı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 66 artarak 15 bin 417'ye ulaştı. Ancak; yılın 5 ayında 12 bin 485 yabancıya, 12 bin 543 gayrimenkul satışı yapılmıştı.


Yılın ilk 5 ayında ayda ortalama 2.500 gayrimenkul satılırken; son 5 ayda ayda ortalam 600 gayrimenkul satılarak 10 ayın ortalaması 1.500 adet gayrimenkule geriledi...


Burada dikkatleri çekmek istediğim nokta; son 5 ayda, ortalama % 80 kayıba sebep olan etkenlerin araştırılması gerekliliğidir. Bu etkenler dikkate alınarak önlemler alınmalıdır. 


Geçtiğimiz yıl verilerini ele aldığımızda ayni dönemler bazında, yabancılara konut satışı 9 bin 284 düzeyinden 15.417’ ye tırmandığı  yabancılara 6 bin 133 adet daha fazla konut satıldığı izleniyor.


Geçtiğimiz yıllar ile birlikte ağırlıklı ülke tercihlerine baktığımızda; 


Ruslar 

Almanya

İngiltere

Arap ülkeleri 


İzliyor...


Türkiye'den gayrimenkul alan Arap ülkeleri arasında ilk sırada Kuveyt, Suudi Arabistan ve Irak takip ediyor.


Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen yabancıların Akdeniz  - Ege Bölgesinde Antalya, Mersin,Muğla, Aydın'ı, Arap ülkelerinden gelenlerin Karadeniz ve Marmara bölgelerinde İstanbul, Bursa, Sakarya ve Trabzon’ u  tercih ettikleri izleniyor.


Burada dikkat çekmek istediğim 2 nokta var:


Gayrimenkul projesi gerçekleştirmek isteyip arazi alımı yapanlar

Yatırım veya yerleşim amaçlı gayrimenkul alımı yapanlar


Deneyinlediğim ve içinde bulunduğum piyasa izlenimlerim doğrultusunda Yabancı gayrimenkul alımında yaklaşık %15’ lik paya sahip olan; Arap Ülkelerine yönelik talebe yönelik  kaygılarımı dile getirmek istiyorum:


Son dönemlerde Arapca,  İngilizce bilen turizmcisi, şöförü emlakçı olma sevdasında

Emlakçıların büyük bir kısmı Arap sevdasında

Proje geliştirilenler çareyi Araplarda ararken; %20’ lere varan komisyon ödeyebilmek için  fiyatlara zam yapmakta

Bazı kuruluşlar yerliye farklı/yabancıya farklı fiyat listleleri uygulamakta

Yabancılar; Türkiye’ ye de  gayrimenkul alımı için kısıtlı bir zaman dilimi geçirmekte, bu zaman dilimi içinde aracılık hizmeti sunanlar; en kısa ve kendileri için en karlı yoldan sonuça gitme amaçı ile talebi yanlış yönlendirebilmekte...

Yabancılara yönelik gayrimenkul piyasanın kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum.   


Yıllar önce gayrimenkul projelerine fon’ cular gelir; yurt dışından fon bulduklarını/temsil ettiklerini belirtirlerdi.... Bugün fon’cuların yerini piyasada yabancıya pazarlama yapanlar aldı.


Piyasanın bu gidişi kontrol altına alınmaz ise ileride “ yabancıdan satılık “ yüzlerce stok yapılarına sahip olabiliriz... 


Bugünü kurtarmak için, yarınlarınların yabacı taleplerini tehlikeye atmayalım!...



Emlakchi

Bilge Özdemir


Geri Dön