26 / 04 / 2024

Yabancılara mülk satışı izni çıktı

Yabancılara mülk satışı izni çıktı

Tapu Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi



Tasarının geneli üzerinde söz alan CHP'li üyeler, düzenlemenin olumlu olmakla birlikte eksiklikleri bulunduğunu ifade etti. CHP'li Ünlütepe, yabancıların mülk satışı konusunun 2002 yılından beri iktidarın gündeminde bulunduğunu, kendilerinin bu konuda hukuk savaşı verdiklerini belirterek, iktidarın, bu konuda Türkiye şartlarına özgü bir düzenleme getiremediğini söyledi. "Nereleri yabancılara satacağız, ülkenin kıyılarını. Kendi vatandaşlarımız da oraya giremeyecek" diyen Ünlütepe, ülke arazilerinin hovardaca yabancılara satıldığını ileri sürdü. Hatay, Kilis, Mardin'de yabancılara arazi satışının dikkat çekici olduğunu dile getiren Ünlütepe, Suriyeli 2 bin kişinin Amik Ovası'nda 200 bin dönüm arazi satın aldığını, Hatay'daki tarım alanlarının yüzde 44'ünün el değiştirdiğini savundu. Ünlütepe, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararında, "İllerin coğrafi koşullarının değerlendirilmesi"ne yer verdiğini belirterek, getirilen düzenlemenin sorunu çözmediğini kaydetti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, yabancılara mülk satışı konusundaki asıl sorunun Tapu Kanunu'nda değil, 4916 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu ile Köy Kanunu'nda yapılan değişiklikte olduğunu belirterek, "Yabancılara mülk satışında kırılma noktası, bu düzenlemelerdir" dedi.

CHP'li Ali İhsan Köktürk, tasarının olumlu gibi görünmesine karşılık her bölgenin kendine özgü koşullarının göz önünde bulundurulmadan, imar planlarında yerleşim alanlarının oranı dikkate alınmadan genel bir düzenleme yapılmasının gelecekte ciddi sıkıntılara yol açacağını savundu.

Yer satın alarak kurulan devlet örneği var

MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul, yabancılara satılacak mülkte belli bir sınırlama getirilmesinin olumlu olduğunu ifade etti. Türk vatandaşlarının da yabancı ülkelerde mülk satın aldığına işaret eden Ertuğrul, şöyle konuştu: "Hassas ve sınır bölgelerindeki satışlarda sıkıntı var. Ortadoğu'da yer satın alınarak kurulan bir devlet örneği var. Türkiye'de bir tehlike daha var; Biliyorsunuz, Finansbank'ı Yunanlılar satın aldı. Şimdi Finansbank, Çanakkale ve çevresinde, 500 dönüm arazi satın almak isteyenlere ipotek karşılığında kefilsiz kredi veriyor. Kredilerin ödenmesinde sorun olunca bu arazilere el koyuyor. Bu nasıl önlenecek, düzenleme bunu önlüyor mu?"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, yabancıların satışı ne zaman gündeme gelse GAP ile ilgili çeşitli spekülasyonların gündeme geldiğini belirterek, kendisinin de daha önce bu endişeleri taşıdığını ve sürekli olarak Tapu Kadastro yetkilileriyle bunu görüştüğünü, ülke topraklarının peşkeş çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Sınır bölgelerindeki mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma kazandırılması konusunda girişimlerde bulunduklarını, açılan ihalenin CHP'nin Danıştay'a başvurusu sonrasında iptal edildiğini kaydeden Akman, onbinlerce bakir alanının tarıma kazandırılması gerektiğini söyledi.

Osmanlı'da ve Atatürk döneminde de satılıyordu

Eleştirilere yanıt veren Bakan Özak, yabancılara mülk satışı konusunda haksız eleştirilere uğradıklarını belirterek, Osmanlı'da ve Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk döneminde de yabancılara mülk satışı yapıldığını ifade ederek, konuyla ilgili bir olumsuz durumun olmadığını söyledi. Suriye uyruklu vatandaşlara, 1939 yılında Hatay'ın Türkiye'ye il halkından önceki edinimlerinden sonra bir metrekare yer satışının olmadığını anlatan Özak, "Ancak mahkeme kararı ve intikal işlemleri ile kadastro tespitleri sonucu olur. Suriyeli vatandaş gelip, burada bir metrekare yer almadı. Ayrıca, İsrail ile ilgili 'GAP elden gitti' şeklindeki söylemler var. Eğer 6 aylık bir süre kalış yapabiliyorlarsa, ikamet edebiliyorlarsa onlar bizden alabiliyor. Hatay ile ilgili eleştiri ise doğru değil" dedi. Özelleştirmede hukuk dışı hiçbir şey yapılamayacağını, yapılsa da mahkemelerin bunu iptal ettiğini ifade eden Özak, şöyle konuştu: "Cari açıktan bahsediyoruz. Turizm geliri, özelleştirme olmasa, yabancı sermayeyi Türkiye'ye çağıramazsak, müteahhitlerimiz yurt dışında iş yapmasa bu cari açığı nasıl kapatacağız? Yabancılara mülk satışı gündeme geldiğinde hep 'en güzel yerleri satacağız, onlar buraya gelecek, biz gelemeyeceğiz' deniyor. Böyle şey olur mu? Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da mülk edinebiliyor. Bu konuda Almanya'ya sorduk, herhangi bir istatistiki bilgi veremediler. 'Biz o işlerle ilgilenmiyoruz' diye yanıt verdiler. Bu konudaki paranoya ve vehimlerimizi ortadan kaldırmamız lazım." Özak, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği 4875 sayılı yasanın yabancı sermayenin Türkiye'de şirket kurması halinde gayrımenkul satın alabilmesi için düzenleme yapıldığına dikkat çekti.

Görüşmelerin ardından tasarı kabul edildi.


Geri Dön