26 / 04 / 2024

Yabancıların konutta ilk tercihi Türkiye!

Yabancıların konutta ilk tercihi Türkiye!

Türkiye'de özellikle Afgan vatandaşları tarafından konut yatırımları 5 yıldır artmaya devam ediyor. Özellikle oturum izni almak için ev alan vatandaşların sayısı 2021'nin ilk aylarında bir hayli arttı. 



Göç İdaresi Genel Müdürlüğü istatistikler, Türkiye'ye göç eden yabancı vatandaşların verilerini paylaştı. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Türkiye'ye en çok göç eden yabancı vatandaşların arasında Afgan vatandaşları yer alıyor. Özellikler 2021'nin ilk aylarında göçlerin artmasıyla Afganların konut alımları da aralıksız devam etti. Türkiye'den konut alan yabancı vatandaşların listesine bakıldığında Afganlar ilk 5 sırada yer alıyor. Afganlar genel olarak düşük bütçeli konut tercih etse de son 5 yıl içerisinde giderek artan bir konut alım grafiği çiziyorlar. Pandemiye rağmen 2021'nin ilk 6 ayında konut yatırımları 2020'nin ilk 6 ayına göre artmış durumda. 

Yabancıların konutta ilk tercihi Türkiye!

Yüzde 60 arttı 

Gayrimenkul uzmanları, vatandaşlık edinmen isteyenlerin, kendilerini ülkelerinde güvende hissetmediklerini söyleyen yakın coğrafya ülke vatandaşlarının ve geçmişiyle yakın bağlar kurulan ülke vatandaşlarının Türkiye’den daha çok ev aldığını belirtiyor. Bu nedenle Afganlar, Türkiye’ye en çok gelen yabancıların başında oluyor.

2020 senesinin ilk 6 aylık döneminde Türkiye’den 806 adet konut alan Afganlar, 2021’in aynı döneminde ise 1272 konut aldı. Koronavirüs salgınına rağmen alımları yüzde 60 oranında yükseldi. 

2016’da sırasıyla en çok Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya vatandaşlarının ev aldığı Türkiye’den Afganlar ise 1205 konut alarak beşinci sırada bulundu. Afganlar Türkiye’den 2017’de 1078, 2018’de 2 bin 84, 2019’da 2 bin 191, 2020’de ise 1929 adet ev aldı.

Yabancıların konutta ilk tercihi Türkiye!

Türkiye’den gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık alan 250 bin dolar üzerindeki alımlar için geçerli. Vatandaşlık için daha önce gayrimenkul alımında 1 milyon dolar olan sınır, 2018’de 250 bin dolara düşürülmüştü. Uygulamanın ardından satışlar hızlandı. 

Türkiye’den yabancıların 46 bin adetle en çok ev aldığı 2019’da, Iraklılar 7 bin 596, İranlılar 5 bin 423, Ruslar 2 bin 893, Suudi Arabistanlılar 2 bin 208, Afganlar 2 bin 191 ev aldı.

Düşük bütçeli evler tercih ediliyor

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye’den konut alan Afganların düşük bütçeli evleri ve İstanbul dışındaki şehirlere yöneldiğini dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: 

 Yabancıların konutta ilk tercihi Türkiye!

“Mevcut dönemde Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılar ortalama 150 bin dolar seviyesinde alım yapıyor. Bunun çok daha üstü de, çok altı da var. Şu an Türkiye’de herhangi bir gayrimenkul alımında 1 yıl oturma izni sağlanıyor. Bizim önerimiz, hangi uyruk olursa olsun, 100 bin doların altında alım yapanlara oturma izni verilmemesine yönelik. Ama 100 bin dolar üzerinde alana da 5 yıl oturma izni verelim. Bu sayede çok düşük bütçeli alımlar, oturma izni için yapılamasın. Çalışma izni vs olanları bunun dışında tutuyoruz tabii. Ülkemizin göç politikası bellidir. İkamet amaçlı olarak Afganlar genellikle düşük bütçeli konutları alıyor. Bunlar İstanbul’un şehir çeperlerinde, ya da ucuz konutların olduğu şehirler olabildiği gibi, hisseli yani birkaç Afganın birlikte aldığı konutlar da oluyor.”

 

Yabancılar en çok hangi ilden konut alıyor?


Geri Dön