26 / 04 / 2024

Yabancılarla gayrimenkul piyasası hareketlenecek!

Yabancılarla gayrimenkul piyasası hareketlenecek!

Yabancıların konut edinimini sağlayacak mütekabiliyet yasasının bu yıl çıkması bekleniyor. Sektörün son zamanlardaki gündem maddelerinin en başında yer alan mütekabiliyet yasası ile sektörün uçamasa bile hareketleneceği öngörülüyor



Ülke tanıtımı için önemli
Yabancıların Türkiye'de konut edinimini sağlayacak olan ve hükümetin üzerinde çalıştığı mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasının bu yıl çıkarılması planlanıyor. Mütekabiliyetin gayrimenkul piyasasını uçurmasa bile hareketlendirmesi bekleniyor. Firmalar, yabancıların konut alımında özellikle proje ve lokasyon seçimlerine dikkat ettiklerini belirterek, bu dönemde ülke tanıtımı açısından da kaliteli konut projelerine önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Merkezdeki rezidanslar
Yabancıların Türkiye konut piyasasına ilgi duymalarına karşın, konut satın alacakları projelerin merkezi lokasyonlu rezidans projeleri olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte İstanbul'un finans merkezi olma planı çerçevesinde Ataşehir bölgesinin de yabancıların ilgi duyduğu lokasyonlardan biri olacağı vurgulanıyor. Araştırmalara göre; yabancılar İstanbul'un yanı sıra Antalya, Fethiye, Bodrum ve Göcek gibi sahil kesimindeki turistik bölgelere ilgi duyuyor.

İngilizler başı çekiyor
Türkiye'de 2002-2010 yılları arası 85 bin 676 yabancı konut ve arsa satın aldı. Türkiye'de gayrimenkul edinen milletler arasında İngilizler başı çekerken, onları Almanlar, İrlandalılar ve Danimarkalılar izledi. Yabancılar yazlıklardan sonra artık rezidans projelerine de ilgi gösteriyor. Mülk edinme konusunda sorun yaşamayan yabancılardan; İngilizler Marmaris ve Fethiye, Almanlar Alanya, Hollandalılar Göcek, Ruslar ise Antalya'da mülk edinmeyi tercih ediyor.

77 yılda 1150 gayrimenkul
1934'ten bu yana ise yabancılar Türkiye'den 1150 bin gayrimenkul aldı. Bu satışlar içinde ilk sırayı 37 bin ile Almanya alırken, onu 25 bin adetle İngiltere, 9.9 bin adetle de Yunanistan izledi. 2006-2008 döneminde yabancılara yılda ortalama 3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılırken; küresel kriz ve yasal engellemeler nedeniyle bu rakam 2009'da 1.8 milyar dolara düştü. 2010'da 2.5 milyar dolara çıkan bu rakamın mütekabiliyetle 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Neden alamıyorlar
Karşılıklılık ilkesi bulunmayan ülke vatandaşları kendi pasaportlarıyla ev alamazken Türk vatandaşlığına geçtiklerinde ev sahibi olabiliyor. Yabancılara satışın önündeki engellerin başında mütekabiliyet ilkesi geliyor. Bu, Türklerin yurtdışında mülk edinemediği ülke vatandaşlarına Türkiye'de de konut satışının engellenmesini içeriyor. İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkeleri ve Amerika'da sorun yaşanmıyor ancak Rusya, İran, Ürdün, Türki Cumhuriyetler gibi ülke vatandaşları Türkiye'den mülk alımında engellerle karşılaşıyor.

Kaliteli konut gerekli
İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan, Türkiye'den mülk edinmek isteyen yabancıların merkezi lokasyonlarda, gelecekte değerlenmesi beklenen projelere ilgi duyduklarını söyledi. Mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla sektörün mutlaka hareketlenme yaşayacağına işaret eden İnan, "Bu süreçte Türkiye'nin tanıtımının iyi yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönem sektörün yıldızının parlayacağı yıl olacak ancak önemli olan belli bir kalite standardını tutturabilmek" dedi.
Posta
 


Geri Dön