19 / 04 / 2024

Yabancıya konut satış oranı yüzde 25'i buldu!

Yabancıya konut satış oranı yüzde 25'i buldu!

Konut satışında yabancıların payı artıyor. Reidin.com ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından hazırlanan rapora göre geçen yılın son ayında yabancıya satışta rekor kırıldı.



Markalı konut projeleri içinde yabancıların alım payı yüzde 25'i buldu. Böylece 2014'ün yabancıya en çok satış yapılan ayı aralık oldu. Son 6 ayda yabancıya satış ortalaması yüzde 19'du. Aralık ayında yabancı yatınmolar ortalama büyüklüğü 96 metrekare olan 2+1 daire tipini tercih etti. Geçen yü genelinde yabancüarın Türkiye'de tercih ettiği ilk 5 ü ise sırasıyla Muğla, Antalya, İstanbul, Yalova ve Sakarya oldu. 


2015'DE YABANCI PAYI ARTACAK 

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre 2015 yılının ikinci yarısında, seçimlerin de geride bırakılması üe yabancıya satış daha da artacak. Gayrimenkul şirketlerinin yöneticüeri ve dernek temsücileri Türkiye'nin yurtdışında daha etkin tanıtılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircüik Bakanlığı üe görüşmelere başladı. İki bakanlığın ortak fonu ile tanıtımın güçlenmesi planlanıyor. 

Özellikle Körfez ülkelerinde temsücilik açma girişimlerini arttıran gayrimenkul şirketleri, yurtdışı fuarlarında da yerlerini alıyor. 


EN FAZLA ARTIŞ İSTANBUL'DA 

Aralık ayı raporuna göre konut fiyatları Türkiye genelinde bir önceki aya göre yüzde 1.08 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16.89 oranında arttı. Bir önceki senenin aynı ayma göre, yıllık satış fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, en yüksek artış yüzde 20.97 ile İstanbul'da, en düşük artış ise yüzde 8.73 üe Bursa'da gerçekleşti. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlan incelendiğinde, aralık ayında peşinat oram yüzde 39, senet oram yüzde 46 ve banka kredisi oram yüzde 15 olarak gerçekleşti. 


Hürriyet


Geri Dön