29 / 03 / 2024

Yabancıya konut satışında KDV istisnası tasarıdan çıkarılmalı!

Yabancıya konut satışında KDV istisnası tasarıdan çıkarılmalı!

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, torba yasa teklifindeki yabancıya konut satışında KDV istisnasını desteklemediklerini ve kanun teklifinden çıkarılması gerektiğini söyledi..



Yabancıya konut satışında KDV istisnası tasarıdan çıkarılmalı!


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, meclis toplantısında görüşülmekte olan torba kanun hakkında birçok maddeye destek verdiklerini ancak, yabancılara konut ve iş yeri satışında katma değer vergisi istisnası getiren 7'nci maddeyi desteklemediklerini dile getirdi. İşte Kalaycı'nın o konuşması;


"Yine bir torba kanun görüşüyoruz. AKP torbalardan bir türlü çıkamamıştır. Bu uygulama sonucu kanunlar için aranan öngörülebilir, anlaşılabilir ve ulaşılabilir olma özellikleri tamamen yok edilmektedir.


Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu teklifte yer alan maddelerin büyük çoğunluğuna destek vermekle birlikte, 7'nci maddesiyle yapılan düzenlemeye tümüyle karşıyız ve teklifin bazı maddelerine yönelik de eleştiri ve önerilerimiz bulunmaktadır. Komisyonda da dile getirilen eleştiri ve önerilerimiz Hükûmet tarafından hiç dikkate alınmamıştır.


Teklifin 7'nci maddesiyle yabancılara konut ve iş yeri satışında katma değer vergisi istisnası getirilmektedir. İş yeri ve konutların satış bedelinin yurt dışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara ilk satışının KDV'den istisna edilmesi öngörülmektedir.


Esasen, yabancılara taşınmaz satışında millî güvenliğimiz açısından sınırlamaların yeterli olmadığı da dikkate alındığında konu daha da büyük önem arz etmektedir. İş yeri ve konut satışında Türk vatandaşları KDV öderken yabancı uyruklulara KDV istisnası getirilmesi açıkça haksızlıktır, eşitsizliktir, vergi adaletsizliğidir ve Anayasa'ya aykırıdır. Mehmet iş yeri alırken KDV ödeyecek, Hasan konut alırken KDV ödeyecek ama George iş yeri alırken, Hans konut alırken KDV ödemeyecek. Böyle bir düzenlemenin kabulü mümkün olabilir mi? Türk vatandaşlarına verilmeyen bir hakkın yabancılara verilmesi asla kabul edilemez. Ayrıca, satın alınan taşınmazın hemen satılabilmesinin mümkün olması suiistimallere de yol açacaktır. Vergi adaletsizliğini, ayrımcılığı, eşitsizliği ve kötüye kullanılabilmeyi içeren 7'nci madde teklif metninden mutlaka çıkarılmalıdır."





Geri Dön