29 / 03 / 2024

Yabancıya satışta rüzgâr tersine döndü

Yabancıya satışta rüzgâr tersine döndü

Güney sahillerinden üçer dörder ev alan yabancılar, mülklerini elden çıkarmaya başladı.



Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Didim'de yüzlerce yabancı mülklerini satışa çıkardı. Satışlar `küresel kriz' etkisini akla getirdi. Ancak görüşülen emlakçılar arasında ağırlıklı görüş, "Kriz etkisi değil. Yatırım için ev aldılar, şimdi satıyorlar" oldu. Bir emlakçı ise fahiş fiyata ev satılarak `dolandırılan' yabancı ev sahiplerinin şimdi bu evleri ellerinden çıkarmaya başladığını savundu.

Yabancıların Türkiye'de mülk alabilmesini sağlayan yasa 2004 yılında çıkmıştı. Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun'a göre hemen ardından hareketlilik başladı: "Didim'de son beş yılda yaklaşık 10 bin yabancı mülk sahibi oldu. Bunların çoğu o yıllarda fiyatlar çok cazip olduğu için yatırım amacıyla alınmıştı. Yabancıların krizin etkisiyle Türkiye'deki mülkünü satıp da memleketime döneyim diye bir düşüncesi olduğu doğru değildir."

Didim Yabancılar Derneği Başkanı Carole Fascione de Coşkun'u destekledi: "Didim'de yaşayan bazı yabancıların dört beş evi var. Zamanında yatırım için alınmış, şimdi de kâr etmek için satıyorlar" dedi.

Kuşadası Emlakçılar Derneği İkinci Başkanı Müslüm Yıldırım'a göre kriz kâr bile getirebilir: "Panikle veya yoğun bir satış söz konusu değil. Tersine Avrupa'da derinleşen kriz Türkiye'ye ilgiyi artıracak. Avrupa'daki bir emekli ortalama 1000 avro maaş alıyor. Orada bu rakamla geçinemez, Türkiye'de kral gibi yaşar."

Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin'in verdiği bilgiye göre Bodrum'da son beş yılda emlak alan yabancı sayısında yüzde 60 arttı. Gündoğan, Yalıkavak, Gümüşlük ve Turgutreis beldelerinde 100'e yakın yabancının villalarını satmak istediğini söyleyen Yetgin'e göre satışlar `zamanında yatırım amaçlı alınan mülklerin kâr amaçlı elden çıkarılması': "Yaklaşık 3 bin 500 yabancının konut ve arsa aldığı Bodrum'da bu rakam (100) çok yüksek değil. Çünkü yabancıların büyük bölümü Bodrum'da yaşamak için konut satın alıyor."

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş ise aksini savundu. Akkuş yabancıların herhangi bir meslek örgütüne bağlı olmayan emlakçılar tarafından dolandırıldığını, fahiş fiyatlara ev satın aldığını öne sürdü. Akkuş, bu durumun anlaşılmasıyla çoğunluğu İngiliz, Alman, Hollanda ve Danimarkalı olan 2 bine yakın yabancıdan yaklaşık 600'ünün mülklerini satmak istediğini söyledi.

Geri Dön