29 / 03 / 2024

Yakında evler fonksiyonel arabalar katlanır olacak!

 Yakında evler fonksiyonel arabalar katlanır olacak!

MIT Media Lab Changing Places Direktörü Kent Larson akıllı şehirleri anlattı. Larson, "Şehirlerdeki yaşam alanları insanların tüm ihtiyaçlarını 10 dakikalık yürüme mesafesinde karşılayacakları kompakt bir sistem olacak" dedi...



Avea ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) arasında kurulan "Teknoloji köprüsü" kapsamında İstanbul'a gelen MIT Media Lab Changing Places Direktörü Kent Larson ve Mobile Experience Lab Direktörü Frederico Casalegno "Şehirlerin İnovatif Teknolojilerle Dönüşümü"nü anlattı.

 

Avea'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "AveaLabs İnovasyon Günleri" kapsamında düzenlenen "Şehirlerin İnovatif Teknolojilerle Dönüşümü" konferansına, "Louis I. Kahn: Unbuilt Masterworks" adlı kitabı The New York Times Book Review tarafından 2000 yılının en iyi 10 mimarlık kitabı arasında gösterilen MIT Media Lab Changing Places Direktörü Kent Larson ve Mobile Experience Lab Direktörü Frederico Casalegno konuşmacı olarak katıldı. Konferans öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Larson, akıllı şehir konsepti çerçevesinde Media Lab'de geliştirdikleri uygulamalardan bahsederek, gelecekteki akıllı şehirlerin nasıl olacağına değindi. Gelecekte evlerin daha fonksiyonel, arabaların ise katlanabilir olacağını belirten Larson şunları kaydetti: "Şehirlerdeki yaşam alanları insanların tüm ihtiyaçlarını 10 dakikalık yürüme mesafesinde karşılayabilecekleri kompakt bir sistem çerçevesinde tasarlanırsa çarpık kentleşmenin önüne geçilebilir. Toplu taşıma araçlarını destekleyecek elektrikli scooter, bisiklet yollarına sığabilecek üç tekerlekli araçlar ve motorlu bisikletler gibi yeni nesil araçların kullanılması, özel otomobillerden paylaşımlı araçlara geçiş yapılması halinde 20 kata kadar enerji ve yer tasarrufu sağlanabilir."

 

Teknolojik çiftçiliğin de gelecekte önem kazanacağına işaret eden Kent Larson, özel aydınlatma teknolojileri ile sebze ve meyve yetiştiriciliğinin şehirlere taşınabileceğine dikkati çekti. Larson, mobilitenin artmasıyla cep telefonları aracılığıyla bireylerin şehir içindeki aktivitelerinin izlenerek, davranış analizlerinin, alışveriş alışkanlıklarının, sosyal hayatlarının ve geçirdikleri hastalıkların dahi kategorize edilebildiğini söyledi. "Avea geleceğin şehirleri için çalışıyor"

 

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin ise, Avea olarak "AveaLabs İnovasyon Günleri"nde, önümüzdeki dönem gelişmelerine paralel olarak akıllı şehirler konusuna odaklandıklarını belirterek şunları anlattı: "İstatistiklere göre dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor ve uzmanlar, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşayacağını öngörüyor. TÜİK verilerine Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 77'si il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 18.2'si ise İstanbul'da yaşıyor. Nüfus arttıkça, daha fazla ev ihtiyacı ortaya çıkıyor, yollar yetmiyor, sadece enerji kaynakları değil kişi başına düşen temiz hava dahi azalıyor. MIT gibi üniversiteler başta olmak üzere Avea olarak bizler de geleceğin şehirlerini tasarlarken, kaynakları, doğayı ve insanları düşünerek, hayatı kolaylaştıracak inovatif eknolojiler geliştiriyoruz."

 

Tüm dünyadaki GSM şirketlerinin akıllı şehirlerin oluşturulmasında oldukça kilit bir role sahip olduğunu ifade eden Şahin geleceğin şehirlerinin akıllı telefonlarla şekillenduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda Eyüp Belediyesi ile Türkiye'nin en kapsamlı akıllı belediye projesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSBAK ile 2012'de temelleri atılan işbirliği ile de gerçek zamanlı verilerle İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de özellikle büyük şehirlerde trafik sorununa çözüm sunmak için çalıştıklarını anlattı.


DÜNYA


Geri Dön