25 / 04 / 2024

Yakıt bizden turist Rusya’dan!

Yakıt bizden turist Rusya’dan!

Turizmciler Rus turistleri kaybetmemek için düğmeye bastı. Geçen yıl 4.4 milyondan fazla Rus turist ağırlayan Türkiye’nin bu pazarı kaybetmemek için uçakların yakıtını karşılaması tartışılıyor.



Rusya’da yaşanan ekonomik kriz sonrası Rus turistlerin Türkiye’ye gelişinin zora girebileceğini ifade eden Mehmet Ersoy, Rus pazarını kaybetmemek için oradan gelen uçakların yakıt masraflarının karşılanabileceğini söyledi. Devlet teşviğiyle bu olayın gerçekleşebileceğinin altını çizen Ersoy, Rus turistlerin Türkiye’ye pasaportsuz girme imkânı da sağlanması gerektiğini belirtti.


PASAPORTLAR KALDIRILSIN


Bu önerileri resmi makamlara da sunduklarının altını çizen Ersoy, “Şu anda risk arz eden pazar Rusya. Geçen yıl Rusya’dan yurtdışına giden turist sayısında yüzde 25 civarında bir azalma oldu. Ancak Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı yüzde 14 arttı. Bu yıl da Rusya’dan çıkışlarda yüzde 30-35 civarında azalma bekleniyor. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının azalmaması için teşvik gerekiyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında sadece Rusya için değil tüm Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen uçakların yakıt masrafı karşılanabilir. Uçakların uçması sağlanırsa misafirler son dakika rezervasyonlarda tercihlerini Türkiye’den yana kullanabilir” dedi. Rusya ile vizelerin kaldırılmasının gelen turist sayısının artışında büyük etkisi olduğunun altını çizen Ersoy, “Bir de Rusya’dan gelen turistlere pasaport zorunluluğu ortadan kaldırırsa inanılmaz bir durum oluşur. Rusların oradan pasaportsuz çıkışlarını sağlamak gerek. Pasaportsuz seyahate izin verilirse, küçülmeyi bırakın büyüme bile meydana gelir” dedi.


CUMHURBAŞKANI ETKİSİ 


Asıl işin burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kaldığına değinen Ersoy, “Rusya gözünde en büyük algıyı Cumhurbaşkanı oluşturdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için çok olumlu bir algı oluştu. 100 gün üst üste fuar yapsanız, binlerce reklam yapsanız o algı ve imajı yakalayamazsınız. Şu anda Türkiye için en büyük tanıtımı Tayyip Erdoğan yaptı” diye konuştu.


Fiyat inerse Mısır gibi oluruz


Petrol fiyatlarının yarı yarıya düşmesinin de etkisi olacağına vurgu yapan Mehmet Ersoy, “Bu uçakların yakıtlarını öderseniz, gerisi zaten gelir. Nisan, mayıs ayları zaten Rus turist açısından zayıf geçiyor. Böylelikle Rusya’da güzel bir algı oluşur. Haziran ve Temmuz aylarında da Türkiye’yi tercih ederler” dedi. Eğer Türkiye’de Rus turist gelmiyor diye fiyat indirimine gidilirse çok büyük sıkıntıların doğacağını belirten Ersoy, “Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle fiyat indirimleri yapıldı. Ancak bir türlü toparlanamıyorlar. Bu duruma düşmemeliyiz” dedi.

 


İmaj ile ayrışabiliriz


Paris’te yaşanan terör saldırıları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ersoy, “Türkiye son birkaç yıldır Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in başa geçmesiyle birlikte algı ve imaja çok yatırım yapıyor. Bugüne kada sadece katolojglar, resimler ve fuarlar olarak bakılıyordu. Artık tamamen algı ve imaja yönelik tanıtımlar yapılıyor. Paris’teki olaylardan ayrışmak istiyorsanız, turizmde farkındalık yaratmanız gerekiyor. Yaratamadığınız zaman o zaman diğer islam ülkeleri gibi bu durumdan olumsuz etkilenirsiniz. Bizdeki İslam anlayışı, turistleri yaklaşımımızı yansıttığınız zaman o zaman Paris’teki olaylar veya bundan sonraki olaylar bizi etkilemez” dedi.


Fotoğraf çekip kazandılar


2014- 2015 erken rezervasyon döneminde Etstur’un ilk 2 dönem sonunda önceki yılın aynı dönemine oranla 2 katı bir artış yakaladığını söyleyen Mehmet Ersoy, Etstur’un 2015 Erken Rezervasyon Kampanyası için başlattığı ‘Tatil Yağmuru Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları hakkında da bilgi verdi. Yarışma için 1Aralık  – 31 Aralık tarihleri arasında 55 bin fotoğraf paylaşımı yapıldığını vurgulayan Ersoy, katılımcı sayısı ve paylaşılan fotoğraf bakımında Türkiye’de sosyal medyada bu alanda rekoru kırdıklarını kaydetti. Yarışmanın reklam yüzü olan Burcu Esmersoy’unda katıldığı programda kazananların ödülleri verildi.

 


Yıllar itibariyle Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı


2012 4.8 milyon


2013 4.9 milyon


2014 5.2 milyon


Rakamlarla turizm


Türkiye’ye gelen turistlerin yaptığı ortalama harcama 824 dolar 



Türkiye’ye gelen Rus turistin ortalama yaptığı harcama 1000 dolar 



İstanbul’a gelen Rus Turist sayısı 590 bin 



Yazlık bölgeleri tercih eden Rus turist sayısı 3.9 milyon 


Burak Coşan / Hürriyet


Geri Dön