20 / 04 / 2024

Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!

Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!

Astronomik seviyede artış gösteren ev kiraları, mülk sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiriyor ve sorunlar büyüyor. Uzman isimler, konut sahibi baskısıyla karşı karşıya kalan kiracıların yasal haklarının altını çiziyor. Peki kiracıların hakları neler? İşte ayrıntılar...



Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, son zamanlarda kira tespit ve kira tahliye davalarında yükseliş olduğuna dikkat çekti ve "Enflasyon artış oranı karşısında ödenen aylık kira parasını az bulan konut sahipleri şartlar oluşmuş ise kira tespit davası açtığı gibi istediği kira parasını almak için kiracıyı tahliye tehdidi altında tutarak tahliye davası da açabildiği gözlemlenmektedir" açıklamasında bulundu. 

Kiraların her ay nasıl yükseleceğinin ürk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde düzenlendiğinin altını çizen Göçüm, bu madde kapsamında, mülk sahibinin ilk 5 sene kiraya TÜFe artışı oranında zam isteyebileceğini vurguladı. Maddedeki düzenlemenin emredici nitelikte olduğunu aktaran Göçüm, “Kira sözleşmesinde TÜFE artış oranının altında artış oranı kararlaştırabilir. Ancak üzerinde artış oranı karalaştırılamaz. Yasal düzenleme dikkate alındığında sözleşme başlangıcını takip eden beş yıllık süre geçmedikçe ev sahibi, ‘bölgede konut değeri arttı, kira paraları yükseldi’ diyerek kira parasının TÜFE artış oranı üzerinde artışını talep edemez, ek ödeme isteyemez” şeklinde konuştu.

Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!

TAHLİYE DAVASI AÇILABİLİR 

Göçüm, 5 senelik süre bittikten sonra konut sahibinin hak ve nesafet kuralına göre yörede oluşan emsal kira tutarlarına göre yükseliş isteyebileceğini yya da kira tespit davası açabileceğini vurguladı.

Kira süresinin sona ermesinin tahliye  sebebi olamayacağının altını çizen Göçüm, ev sahibinin tahliye için haklı bir nedeninin olması gerektiğine dikkat çekti. 

Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!

Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre; kira süresi bitmeden de kiracının gayrimenkulden tahliyesinin talep edilemeyeceğini dile getiren Göçüm kiracının, kirayı ihtara rağmen 30 günde ödememesi halinde kira süresinin sonunun beklenmeden tahliye davası açılabileceğine vurgu yaptı. 


Geri Dön