25 / 04 / 2024

Yalıtım yapın, 8 bin 525 TL cebinizde kalsın

Yalıtım yapın, 8 bin 525 TL cebinizde kalsın

Türkiye'deki bir konutu ısıtmak için Almanya'dan 2, Amerika'dan 2,5, İsviçre'den de 3,5 kat fazla enerji sarf etmek gerekiyor.



Isı Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin(İZORER) İstanbul'da yalıtımlı bir binada oturanların yıllık yakıt harcamaları 8 bin 525 TL, daha az gerçekleşiyor.
Isınma için harcanan parayı yarı yarıya düşüren `yalıtım sistemleri' Türkiye'de rağbet görmüyor. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olunmadığı için bina inşa edilirken sadece yüzde 3 maliyet getiren yalıtım kısmı ihmal ediliyor. Bu yüzden artan yakıt miktarının ekonomiye getirdiği ek yük 5 milyar doları buluyor. Resmi verilere göre yaklaşık 16 milyon konuttan sadece yüzde 16'sının yalıtımı yapılmış durumda. Sahip olduğu ılıman iklime rağmen Türkiye'deki bir konutu ısıtmak için Almanya'dan 2, Amerika'dan 2,5, İsviçre'den de 3,5 kat fazla enerji sarf etmek gerekiyor. Türk halkının enerji kullanımında lüks ve israfa kaçtığına dikkat çeken Isı Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği(İZORER) Başkanı Levent Ürkmez, batılı ülkelerde yalıtım bilinci oturduğu için ısınmada daha az enerji kullanıldığını ifade ediyor. "Fazla enerji kullanınca bir fayda görmediğimiz gibi kullandığımız enerjinin yarısını pencereden, bacadan, kapıdan atarak israf ediyoruz" diyen Ürkmez'e göre enerji fakiri bir ülkede yalıtımdan kaçmak büyük bir lüks. Ürkmez, bu yüzden ülkenin petrol 30 dolarken 3,5 milyar dolar, 62 dolarken ise 5,5 milyar dolar zarara uğradığını dile getiriyor.
Yalıtımlı binalarda daha az enerji harcanıyor

İZODER'in yaptığı araştırmaya göre İstanbul'da yalıtımlı bir binada oturanların yıllık yakıt harcamaları 8 bin 525 TL, daha az gerçekleşiyor. Araştırma sonuçlarına göre sadece İstanbul'daki yalıtımsız binaların yol açtığı enerji kaybının hidroelektrik santrallerinde üretilen elektriğin yarısı kadar (18 milyon MWH) olması, yüklenilen faturanın ağırlığını gözler önüne seriyor.

Yalıtımlı binaların sağladığı yakıt tasarrufu miktarı Ankara'da 11 bin 376, Erzurum'da ise 18 bin 254 TL'ye kadar çıkıyor. Yalıtım için binaya yapılan yüzde 3'lük masrafın iki yılda masrafını kapattığına işaret eden İZODER Başkanı Levent Ürkmez, aynı zamanda ödenen faturaların yarı yarıya azalacağını dile getiriyor.

Öte yandan 2000 yılında çıkan Yapı Denetim Kanunu, yeni binalarda yalıtım şartı getiriyor. Kanunla birlikte 14 Haziran 2000 tarihinden sonra inşa edilen binalarda "ısı yalıtımı" yapılması zorunlu hale geldi. Yine, `Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği', 09 Ekim 2008 tarih ve 27019 sayılı resmi gazetede yayımlandı. Yeni ve eski binalar için ısı kayıplarının azaltılarak enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik hazırlanan yönetmelik, 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe girdi.

Konut satın alırken ısı yalıtımıyla ilgili sormanız gereken sorular
o Yüksek bir ısıtma gideri, konutta ısı yalıtımı bulunmadığı anlamına gelebilir. Konutun geçmiş yıllara ait ısıtma/soğutma giderleri sizin için kabul edilebilir düzeyde mi?
o Binanın deprem güvenliği konusunda bilgi edindiniz mi? (Isı yalıtımlı binalarda yapıların korozyona karşı korunduğunu unutmayın.)
o Binanın dış duvarlarına ve hatta döşemelerine ısı yalıtımı yapılmış mı? (Duvarlarda göreceğiniz siyah lekeler ve küf; su ve ısı yalıtımı yapılmadığını gösterir.)
o Kapı, pencere ve bunlarda yer alan camlar yeterli yalıtım özelliğine sahip mi?
o Çatıda ısı yalıtımı yapılmış mı?
o Bina yeni yapılmışsa, ısı ihtiyacı kimlik belgesi var mı? (Bu belge, ısıtma için ne kadar yakıt tüketeceğiniz ve binanızın ısı yalıtımı konusunda size fikir verir.)
o Binanın ısıtma, soğutma, havalandırma sisteminin geçmiş yıllardaki performansı konusunda bilgi edindiniz mi?
o Isıtma sisteminde kullanılan boru ve kanallar yalıtılmış mı?

Hürriyet

Geri Dön