23 / 04 / 2024

Yalıtımlı binalar yüzde 25 tasarruf sağlıyor!

Yalıtımlı binalar yüzde 25 tasarruf sağlıyor!

Aksa Doğalgaz Manisa Bölge Müdürü İbrahim Başaran, doğalgaz kullanımında tasarruf edilebilecek yöntemleri anlattı.Başaran, "Binaların yalıtımı olduğu sürece yüzde 25 civarında tasarruf ettiği kanıtlandı. " dedi.



Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yaklaşık 97 bin kullanıcısı bulunan Manisa’da doğalgaz tüketimi de artıyor. Tüketimin artmasıyla birlikte, faturaların da kabarması vatandaşların hem enerji tüketiminde hem de maddi tüketimde tasarruf etmeye yöneltiyor. Aksa Doğalgaz Manisa Bölge Müdürü İbrahim Başaran da doğalgaz kullanımında yapılacak tasarruf önlemlerini anlattı. Doğalgaz tüketiminde enerjinin korunması gerektiğini ve bunun da yalıtımdan geçtiğini söyleyen Başaran, "Binaların yalıtımı olduğu sürece yüzde 25 civarında tasarruf ettiği kanıtlandı. Yalıtımı genel anlamda sağlayamadığımız noktalarda ufak tefek hamlelerle tasarruf yapılabilir. Özellikle cam altındaki radyatörlerin arkasına ambiyantlar yerleştirerek ısının dışarı doğru kaçışı engellenebilir. Isı ihtiyacı kişilere göre odalara göre kullanımı değişkenlik gösteriyor. Yatak odasının ısı ihtiyacı, oturma odasının ısı ihtiyacı birbirinden bağımsızdır. Daha düşük olabilir daha yüksek olabilir. Oda termostatlarıyla termostatik vanalarla ısı ihtiyacına göre düzenleme ayarlama yapılabilir. Kullanılmayan odaların vanaları kapatılarak bu tür önlemler alınabilir. Doğal gazlı cihazlar yeni teknoloji olduğu için bir çok elektronik aparata müsait. Oda termostatları zaman ayarlayıcı saatler bu tip ekip ekipmanlarla tasarruf tedbirleri alınabilir" dedi.


"GÜVENLİĞİ KAYBETMEMEK LAZIM"

Tasarruf tedbirleriyle birlikte güvenlik tedbirlerinin de alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Başaran, "Tabi bu tedbirlerin totalinde güvenliği de kaybetmemek lazım. Tasarruf yapmanın yanında bir takım güvenlik tedbirleri de var. Bizim tesisat kontrolleri esnasında çok basit gördüğümüz cam kesitlerinde menfez açıyoruz. O menfezler kesinlikle kapatılmasın. Soğuk geliyor diye kapanmasın çünkü o ihtiyaç halinde tahliyeyi sağlayacak bir mekanizmadır. Vatandaşlarımız her hangi bir koku aldığında 187 acil hattımızı 444 0 187 çağrı merkezimizi aradıkları takdirde bizim arkadaşlarımız önlem alacaktır" diye konuştu. Başaran ayrıca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamalarına bakıldığında doğalgazda bir zam beklenmediğini dile getirdi.


Hürriyet


Geri Dön