16 / 04 / 2024

Yalıtımsız bina 10 milyar dolar kaybettiriyor!

Yalıtımsız bina 10 milyar dolar kaybettiriyor!

GN YAPI’nın her yıl düzenlediği ‘Mantolama Konferansı’, bu yıl 14 Ocak’ta yapılacak. Enerji Haftası’nın ardından gerçekleştirilecek Konferansta, ‘Enerji Verimliliği Yasası’nın getirdikleri' konuşulacak.



GN YAPI’nın her yıl düzenlediği ‘Mantolama Konferansı’, bu yıl 14 Ocak’ta yapılacak. Enerji Haftası’nın ardından gerçekleştirilecek Konferansta, ‘Enerji Verimliliği Yasası’nın getirdikleri’ ile ‘Mayıs 2017’den itibaren zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi’ne ilişkin değerlendirmeler paylaşılacak.


Ayrıca konferans, mantolamanın enerji verimliliğine olan katkısını da gündeme getirecek. GN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bülent Güney,  “İhtiyaç duyulan enerjinin yaklaşık yüzde 72’sini ithal eden ülkemizde 12 milyondan fazla yalıtımsız bina bulunmakta ve bu mevcut binaların yüzde 70’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımı bulunmayan binalar sebebi ile enerji boşa harcanırken, her yıl bu harcamanın ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtım uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün” diye konuştu.


Hürriyet 



Haber Dünya'da şöyle yer aldı



Enerji Verimliliği haftasında gerçekleşecek olan 6. Konut yöneticileri Mantolama Konferansı 14 Ocak 2017'de yapılacak. Enerji Verimliliği Yasası'nın getirdikleri ile "Mayıs 2017'den itibaren zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi'nin ele alınacağı konferans öncesi bilgilendirilme toplantısı gerçekleştirildi. 


Toplantıda konuşan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcı Ertuğrul Şen, Türkiye'de 22 milyon 500 bin konut olduğunu, ancak bunlardan 500 bin adetinin Enerji Kimlik Belgesi aldığını belirterek şunları söyledi: 


"10 yıldan beri uygulanacağı ifade edilen Enerji Kimlik Belgesi 2017 Mayıs'ta bütün binalarda uygulamaya giriyor. Bu tarihten sonra tapu devrinde konut alım satımı bu belgeye bağlanacak. Gördüğümüz kadarıyla bir kararlüık da var, bu 

belgeyi alamayanın tapu devir işlemine izin verilmeyecek." 


Türkiye'deki konutların yüzde 22'sinde yalıtım yapıldığını aktaran Şen, "Bu önemli bir gelişme ancak hala 15 milyon yalıtımsız, bu da gidilecek yol olduğunu gösteriyor" dedi. 


90 bin konuta 250 milyon liralık tonlama yapıldı 

Şeker Bank'ın verdiği yalımım destek kredisiyle 6 yılda 90 bin konuta 250 milyon TL'lik fonlama yapıldığını aktaran Şen, "Yalıtımı teşvik amacıyla ilgili mal ve hizmetlerdeki KDV yüzde l'e indirilebilir" önerisinde bulundu. 



Dünya



Geri Dön