29 / 03 / 2024

Yangınla mücadele için ne yapmak gerekiyor?

Yangınla mücadele için ne yapmak gerekiyor?

Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, yangın haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yılda yaklaşık 75 bin yangın vakası yaşanırken; doğru yalıtımla yangınların önüne geçilebileceği halen bilinmiyor" dedi...



Türkiye’de her yıl Eylül ayının 25’inin içinde bulunduğu hafta “Yangından Korunma Haftası” olarak değerlendiriliyor. Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, yangın haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yılda yaklaşık 75 bin yangın vakası yaşanırken; doğru yalıtımla yangınların önüne geçilebileceği halen bilinmiyor. Yapılarda oluşabilecek yangınlara karşı, yangın güvenliği sağlamanın yolu aktif önlemlerin dışında, doğru yalıtımdan geçiyor” dedi. Özellikle ahşap tarihi eserlerin yangınla kül olmalarının, tarihin yok olmasının önlenmesi için özel yalıtım yapılması gerektiğini belirten Eruslu, ”Tarihi eser restorasyonlarında yangına dayanıklı yalıtımın şart olması gerekiyor” uyarısında bulundu.

 

Yılda ortalama 75 bin yangın çıkıyor…

 

Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, Türkiye’de son 5 yılda orman yangınları dışında yaklaşık 390 bin yangın çıktığını ve bu yangınlarda yaklaşık 1.729 kişinin hayatını kaybettiğini, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın tespitlerine göre yaklaşık 996 milyon TL tutarında maddi zarar meydana geldiğini belirtti.

 

Yangın yalıtımı kapsamında alınacak pasif ve aktif önlemlerin bulunduğunun altını çizen  Eruslu, “Pasif önlemler; mimari projelendirme aşamasında dikkate alınması gereken ve yapının yangın ve Duman yayılımına ve bunların vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayan, dolayısıyla yangında can ve mal güvenliğini amaçlayan tedbirlerdir. Yangın yalıtımının yaygınlaştırılması can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltacaktır” dedi. 

 

Eruslu şöyle devam etti: “Yalıtım denince öncelikle ısı ve su yalıtım uygulamaları akla geliyor, hayati bir önem taşıyan yangın yalıtımı göz ardı ediliyor. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan tehlike ise yangınlar oluyor. Yangından korunmak için yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında "farkındalık" yaratılarak bireylerin ve toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yangına karşı "doğru" malzeme seçimi, "doğru" tasarım ve doğru" uygulama ile can ve mal kayıplarının önüne geçilebilir. Ancak yalıtımın işinin ehli uzman firma ve kişilerce yapılmalı.” 

 

Yangına karşı taş yünü en etkili yalıtım malzemesi

 

Özellikle yangına karşı en etkili yalıtım malzemesinin taş yünü olduğu belirten Eruslu, “Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi inorganik taşların 1400-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesiyle elde ediliyor. Yüzde 97 oranında elyaf içeren doğal yalıtım malzemesi taş yünü, yangın dayanımının yanı sıra mükemmel bir ısı ve ses yalıtımı da sağlıyor.” dedi.

 


Milliyet 



Geri Dön