26 / 04 / 2024

Yapı denetimciler de naylon faturacı çıktı

Yapı denetimciler de naylon faturacı çıktı

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları, yapı denetim firmalarında yoğun şekilde naylon fatura kullanıldığını belirledi



Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, yapı denetim firmalarında yoğun şekilde naylon fatura kullanıldığını belirledi. Hesap Uzmanları Kurulu, 2001 yılında 19 ilde başlatılan 'Yapı Denetimi' alanında faaliyet gösteren firmalara yönelik vergi araştırmasına girişti. Gerçekleştirilen ön incelemelerde, yapı denetim firmalarında yoğun bir vergi kaçağı bulunduğu, bazı firmaların adeta naylon fatura kullanım merkezine dönüştüğü anlaşıldı.

ÖZEL BİR SEKTÖR KURMUŞLAR

Maliye yetkilisi, "Yapı denetim firmalarının bir bölümü naylon fatura yuvası olmuş." diyerek ön inceleme sırasında sadece yapı denetim firmalarına naylon fatura basan işletmeler olduğunu belirlediklerini de bildirdi. Yapı denetim firmaları nezdinde detaylı bir vergi incelemesi yapılacağını kaydeden Maliye yetkilisi, ortaya çıkacak sonuçları ve sistemdeki aksaklıkları Bayındırlık ve İskan Bakanlığına da aktaracaklarını söyledi.

Yapı denetimi sektörü yaygınlaşıyor

Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, halen 19 ilde uygulamada bulunan yapı denetim sistemini, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerini kapsayacak şekilde 59 ilde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.
Yenişafak

Yapı denetim şirketlerinin bir kısmı naylon fatura yuvası

Maliye Bakanlığı Haesap Uzmanları Kurulu, yapı denetim firmalarında yoğun şekilde naylon fatura kullanıldığını belirledi. Marmara Depremi'nin ardından 19 ilde yapı denetimi ile inşaatların denetlenmesi işleminin özel sektöre devredildiğine işaret eden bir Maliye yetkilisi şöyle konuştu: "Yapı denetim firmalarının bir bölümü naylon fatura yuvası olmuş. Yasa gereği, inşaat sahipleri, bir yapı denetim firmasıyla anlaşmak durumunda." Aynı yetkili sistemi şöyle anlattı: "Diyelim ki 100 milyon dolarlık bir proje ve bu proje 3 yılda bitirilecek. Yapı denetim firmasına da yüzde 5'i oranında ücret ödenecek.

Ancak, ülkemizde inşaatların önemli bölümü kat karşılığı yapılıyor. Müteahhitler ek yük altına girmiyor. İnşaat sahipleri de bu yüzden yapı denetim firmalarına  mevzuatta öngörülen ücreti vermek istemiyor. Yapı denetim firmasına, "Ben sana 5 milyon dolar veremem. Bu işi 500 bin dolara yapar mısın?" diyor. Yapı denetim firması da, işi kaybetmemek için bunu kabul ediyor. Firmaya 500 bin dolar ödeniyor ancak 5 milyon dolarlık fatura kesiliyor. Firma bunun vergisini ödeyeceği için bu defa gidiyor 4.5 milyon dolarlık naylon fatura alıyor. Bunu da hesaplarda gider gösteriyor."

Gazete Habertürk


Geri Dön