29 / 03 / 2024

Yapı denetimleri hız kesmiyor!

Yapı denetimleri hız kesmiyor!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, sağlam ve güvenli yapı için denetimlerini sürduniyor. Yapılan deneümler kapsamında vatandaşların sağlam, kaliteli, doğal afetlere dayanıklı ve korumalı bir konuta sahip olması amaçlanıyor.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, sağlam ve güvenli yapı için denetimlerini sürduniyor. 

Yapılan deneümler kapsamında vatandaşların sağlam, kaliteli, doğal afetlere dayanıklı ve korumalı bir konuta sahip olması amaçlanıyor. 1999 yılında meydana gelen depremler sonucunda Çevre ve Sağlık Bakanlığı tarafından 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanunu yeniden ele aldı. 2001 yılında 19 pilot ilde başlatılan uygulama 2011 yılına kadaı faaliyet gösterdikten sona Türkiye'nin genelinde uygulamaya konuldu. 

2014 yılı  Ankara  ve ilçelerinde son 2 ay içerisinde yapılan 708 şantiye denetimi sonucunda 8 yapı denetim kuruluşları hakkında faaliyet durdurma cezası uygulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Rayihan ve ekibi Ankara'da bir yapı denetim kuruluşuna gelerek denetimde bulundu. 4708 sayılı yasa çerçevesinde 81 11 Müdürlüğü vasıtasıyla tüm yapı denetim firmalarının rutin olarak denetlediklerini ifade eden Kayıhan, "Şantiye denetimlerimiz yılda minimum 6 sefer, büro denetlememiz yılda 2 sefer olmak üzere Türkiye'de bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu şantiye denetimi kapsamı içerisinde değerlendirilmektedir. 

Yapı denetim kuruluşları, yapının projesine, fen ve sanat kurallarına ve imarına gore yaptırmakta mükellef olan kuruluşlardır. Bunların belgelendirilmesini Genel Müdürlüğümüz yapmaktadır. Belirli kriterler çerçevesinde çalışan mimar, mühendis, denetçi belgelendiriyoruz ve onlara izin veriyoruz. 

İzin verdiğimiz yapı deneüm kuruluşları Türkiye'de görev yapmaktadır" dedi. 


AMAÇ CEZA VERMEK DEĞİL UYGUNLUĞUNU SAĞLAMAK 



1999 yılındaki 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapı denetim sitemini yeniden ele aldığım belirten Kayıhan, şunları söyledi: "4708 sayılı yasayı uygulamayı koydu. 2001 yılında başladığımız bu faaliyet 2011 yılına kadaı 19 pilot ilde yürütüldü. Şuanda tüm ülkede yürütülüyor. Şuanda denetlediğimiz firmamız, büyük bir inşaat ve gerekli tedbirler şantiyede alınmış durumda. Arkadaşlarımız gerekli, denetimleri yaptı. Çok ciddi bir eksiklik görülmedi. Bizim maksadımız direk ceza vermek değil, önce uygunluğunu sağlatmaktır. Israrla devam ederse ceza vermektir." 


8 FİRMA KAPATILDI 


ÇEVRE ve Şehirdik Bakanlığı Ankara Mudüru Banu Aslan Can, Ankara ilinde son 2 ay içerisinde 708 firma denet endfjn S uygunsuz firmanın kapatıldığ ın aktardı. 


Can,' Son 2 ayda inşaat sezonunda sadece Ankara ve ilçelerinde yapılan denetim sayısı 708'dır Bunlarda S tanes uygunsuz olan yap: denetim kapatıldı. Toplamda 211 yap denenm 20 3'e düştü. Son 2 ay içerisinde kapatılan S tane yapı deneüm firması bulunuyor'dedi. Uygunsuz firmaların 3 aydan 1 yıla kada kapatma cezası akabileceğim ifade eden Can, "Ankara iı Miıdürlu günün teknik elemanlar mühendis ve mimarlarınca burada projenin şantiyeye uygunlugu test ediliyor Buna göre de tutanaklar tanzim ediliyor. Tutanaklarda uygunsuzluk bulunanlarda Yapı Denetim Komisyonu'nasevkedi yor. Yapı Deretım Komisyonu 'da 3 aydan 1 yıla kada» koparma cezas üc kez aynı cezayı alana da firmanın tamamen kapatılma işlemi uygulanıyor. Ankara genelinde 4 ekibimiz var S ekip .se. ilçeler de görev yapmaktadır, 3 er kişilik eki pierden oluşuyoruz Tamamı inşaat mühendisi. mama? makine, elektrik mühendisi meslek gruplarından oluşuyor" diye konuştu. 


Hürriyet İnşaat


Geri Dön