23 / 04 / 2024

Yapı malzemeleri borla güçleniyor!

Yapı malzemeleri borla güçleniyor!

BOR katkılı yapı malzemelerinin enerji tasarrufu ve dayanıklılık sağladığı, bakteri ve mantar oluşumunu engellediği, çevre kirliliği emisyonunu düşürdüğü bildirildi.



Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nden derlenen bilgilere göre, bor yapı sektöründe çimento ve seramik üretimi, selülozik izolasyon ve dış cephe kaplama malzemelerinde kullanılıyor. Bor çimentoda kolemanit, izolasyonda boraks ve borik asit formunda bulunuyor. Kullanıldığı malzemenin dayanıklılığını artıran bor, malzemenin üretimi sırasında enerji tasarrufu sağlar, malzemenin yanmaya karşı dayanımını artırıyor ve yüzey uygulamalarında bakteri, mantar oluşumunu engelliyor. Çimentoda bor kullanımı ile pişme sıcaklığı düşürülerek üretim enerjisinde tasarruf sağlanıyor. Ayrıca, bor ilavesinin çevre kirliliği emisyonunu düşürdüğü, beton mukavemetini artırdığı, hidratasyon ısısını düşürdüğü, yüksek nötron tutma özelliği ve radyasyona karşı koruma sağladığı yapılan çalışmalarla ortaya konuldu. 


MALZEMELER DAHA DAYANIKLI 

Atık kağıtlar, bor, katkı malzemesi ve bağlayıcı karışımından elde edilen yalıtım malzemesinin yanmaya karşı dayanımının yüksek olduğu, haşerelere karşı koruyucu özellik taşıdığı biliniyor. Söz konusu malzemenin ısı iletim kat sayısının en çok uygulaması olan polistren ve poliüretanla aynı olduğu, birim üretim maliyetinin eşdeğer ürünlere kıyasla daha ucuz olduğu, üretimde harcanan birim enerji miktarının düşük olduğu, iç duvar, çatı, taban ve mantolamalarda kullanılabileceği tespit edildi. Borun camın ergime sıcaklığım düşürerek erimeyi kolaylaştırıp, yüzey sertliğini ve dayanıklılığını yükseltiyor, sıcaklık, viskosite ve yüzey gerilimi arasındaki dengeyi kontrol ediyor ve optimum cam fiberizasyonunun oluşumunu sağlıyor, suya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı fiber üretimine imkan sağlıyor. 


Sözcü


Geri Dön