19 / 04 / 2024

Yapı malzemelerinde nanoteknoloji kullanılabilir!

Yapı malzemelerinde nanoteknoloji kullanılabilir!

Nanoteknoloji birçok alanda olduğu gibi yapı malzemelerinde de kullanılabilmektedir çünkü nanoteknolojiyle üretilen malzemeler son derece spesifik karaktere sahip olup mevcut imkânlarla çözemediğimiz birçok yapı mühendisliği problemlerine çözüm olabilir.



Nanoteknoloji, maddenin atom ya da molekül seviyesinde kontrol edilerek yeni malzemeler üretilmesine olanak veren bir teknoloji uygulamasıdır. Bir başka deyişle nanoteknoloji, çok küçük ölçekteki partiküllerin kullanılmasıyla büyük ölçekteki spesifik malzemelerin üretilebilmesidir. Bu teknoloji sayesinde bilim insanları daha hafif, daha dayanıklı, daha elastik ve multi-fonksiyonel özelliklere sahip yeni malzemeler üretebilmektedir.


Nanoteknoloji birçok alanda olduğu gibi yapı malzemelerinde de kullanılabilmektedir çünkü nanoteknolojiyle üretilen malzemeler son derece spesifik karaktere sahip olup mevcut imkânlarla çözemediğimiz birçok yapı mühendisliği problemlerine çözüm olabilir. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda nanoteknoloji ile üretilmiş ya da üretilmesi mümkün olan birçok yeni ürün ve fikir ortaya çıkmıştır. Örneğin Nano-silika katkısıyla üretilen betonun servis ömrünün neredeyse iki katına çıktığı tespit edilmiştir. Klinkerle beraber karıştırılan nano-silika partiküllerinin beton içerisine nüfuz eden zararlı ajanları engellediği ve betonun servis ömrünü uzattığı görülmüştür. Karbon nanotube takviyeli boyaların çizilmelere karşı dayanımlarının belirgin ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Bugün piyasada görülen kendi

kendini temizleyen ya da anti bakteriyel özelliği olan boyaların tamamı, nano teknoloji sayesinde geliştirilmiştir. Yine bir başka örnekte nano boyutta Titanyum Dioksit katkılı filmlerle kaplanan camların, yüzeyinde su ve kir tutmadığı ve kendi kendini temizleyebildiği görülmüştür.


Yapı malzemelerinde kullanılan nanoteknoloji ürünlerin bir diğer katkısı da, plastik yapı malzemelerinin yanma performansının artırılmasında gerçekleşmiştir. Bugüne kadar plastik ürünlerde sıkça kullanılan halojen katkılı yanma geciktiriciler, nanoteknoloji sayesinde yerini yavaş yavaş daha çevreci ve daha güvenilir ürünlere bırakmaktadır. Özellikle kompozit ürünlerde kullanılan nano kil ve karbon nanotube katkıları hem kompozit ürünlerin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesinde hem de yanma performanslarının artırılmasında fayda sağlamaktadır.


Örneklerden de anlaşılabileceği üzere nanoteknoloji birçok alanda olduğu gibi yapı sektörünün geleceğinde de çok büyük önem arz etmektedir. Önümüzdeki yıllarda nanoteknoloji sayesinde geliştirilen birçok yapı malzemesi mevcut imkânlarımızla başaramadığımız pek çok yapı tasarımının hayata geçmesine vesile olacaktır.



Pakpen Dergisi 


Geri Dön