25 / 04 / 2024

Yapı tasarruf sandığı ile ‘ucuz ev’ fırsatı!

Yapı tasarruf sandığı ile ‘ucuz ev’ fırsatı!

Düşük ve orta gelir grubunun ev sahibi olabilmesi için yeni düzenlemeler yapılıyor. Piyasadan daha düşük faizle konut edindirmeyi amaçlayan yeni sistem torba kanun tasarısında yer alacak. 



Reuters’a konuşan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, piyasadan daha düşük faizle konut edindirmeyi amaçlayan sistemde devlet katkısı olacak. ‘Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’ olarak adlandırılan düzenleme kısa süre sonra yayınlanması planlanan torba kanunda yer alacak. 

 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; yeni tasasıdaki sistem ile, mortgage sistemini ortaya çıkartacak uzmanlaşmış bankacılığın gündeme gelmesi söz konusu olacak. Burada da Almanya örneği olarak belirtiliyor.

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ev almak isteyenleri tasarrufa yöneltmek için uygulanan mevcut sistemin arzulanan sonucu vermemesi nedeniyle yeni bir sistem planladıklarını açıklamıştı. 

 

5 yıl tasarruf
Üzerinde çalışma yapılan yeni model ‘Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’, müşteriye sözleşme çerçevesinde belirli bir süre birikim yaptırarak, akabinde de tasarruf süresi başında uzlaşılan oranlar üzerinden konut kredisi kullandırmayı amaçlıyor. 

 

Piyasa faiz oranlarının sözleşmede belirtilen yapı tasarruf kredisi oranlarının altına düşmesi halinde ise katılımcı mevduatını ve devlet katkısını alarak sistemden çıkabiliyor ve standart konut kredisine yönelebiliyor.

 

Sisteme giren katılımcılar, sözleşmede belirtilen tutarı biriktirmeleri, minimum bekleme süresini doldurmaları ve minimum değerleme katsayısına ulaşmaları kaydıyla sözleşme tarihinde uzlaşılan oranlar üzerinden konut amaçlı kredi kullanmaya hak kazanıyor. Sistemde minimum tasarruf süresi beş yıl olarak öngörülüyor.


Geri Dön