23 / 04 / 2024

Yapısal Çelikte hedef yüzde 10!

Yapısal Çelikte hedef yüzde 10!

“Yapısal Çelik Haftası İstanbul 2010” nedeniyle İstanbul’da buluşan dünya çelik devleri, inşaat sektörünün dikkatini çeliğe çekmeye çalışıyor



Dünyada kullanım oranı yüzde 60 olan yapısal çeliğin Türkiye’deki kullanımı ise sadece yüzde 6. Hedef kısa vadede bu oranı yüzde 10’a çıkarmak.

“Çelik Yapılar: Kültür ve Sürdürülebilirlik 2010” Uluslararası Sempozyumu, Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) Çelik Köprü Yarışması Ödül Töreni, 11. Yapısal Çelik Günü, ECCS Toplantıları etkinliklerinden oluşan YAPISAL ÇELİK HAFTASI 2010 İSTANBUL, The Marmara Taksim Oteli’nde  24 Eylül’e kadar devam edecek.

Dünyaca ünlü İtalyan Mimar Alessandro Zoppini’nin 20 Eylül’deki sergisinin açılış kokteyli ile başlayan etkinlikler, 21, 22 ve 23 Eylül’de Taksim The Marmara Oteli Balo Salonu’ndaki bildiri sunumlarıyla devam ediyor.  22 Eylül’de bildiri sunumlarının ardından Avrupa Yapısal Çelik Birliği Çelik Köprü Yarışması’nda dereceye giren eserlere ödülleri verilecek.

21 sektör firması ve sektöre hizmet veren biri yabancı üç yayın kuruluşunun üç gün süreyle stand açacağı  YAPISAL ÇELİK HAFTASI 2010 İSTANBUL’da 23 Eylül 2010 Perşembe günü 11. Yapısal Çelik Günü gerçekleşecek. Türk mimar ve mühendisler tarafından yapılmış  seçkin çelik yapı projeleri sunumlarının yapılacağı  11. Yapısal Çelik Günü “Türkiye ve Çevre Ülkelerde Çelik Yapılar İçin Fırsatlar” konulu Forum ve sonrasında kokteyl ile sonlanacak.

24 Eylül Cuma günü ECCS Yönetim Kurulu ve Genel Kurul Toplantıları yapılacak. Genel Kurul sonrası, ECCS’in 2009-2010 yılı Dönem Başkanı olan Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin YARDIMCI, Başkanlığı Almanya’ya devredecek.

Etkiniğin başlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan ECCS Başkanı Prof Dr Nesrin Yardımcı, yapısal çeliğin Türkiye’deki büyüklüğünün 2 milyar dolar olduğunu belirterek, ‘Bu miktar 2000’li yılların başında 400 bin dolarken hızlı bir artış yaşadık. Bu büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Ülkemizde inşaat projelerinin sadece yüzde 6’sı çelikle yapılıyor. Kısa vadede bu oranın % 10’a çıkmasını bekliyoruz’ dedi.
Prof. Dr. Yardımcı, etkinliğin açılış törenin de yaptığı konuşmada ise, sempozyum süresince, çağdaş kültürle bağlantılı olarak çelik yapılarda yeni ufukları konuşup tartışacaklarını belirterek, Avrupa için daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonuna varmaya çalışacaklarını anlattı. Şehirleşmede sürdürülebilirliğin yeni bir kavram olmakla beraber, sürdürülebilir sehirleşme, sürdürülebilir büyümenin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Yardımcı, ‘Üzerinde durmamız gereken önemli konular gelecek kuşaklara ne bırakabileceğimiz ve çeliği, insanların, çevrenin ve kültürün yararına nasıl sürdürülebilir olarak kullanabileceğimizdir. Çelik sürdürülebilir yapılar için sürdürülebilir çözümler sunar. Bu nedenle, çelik yapılar konusunda eğitimli profesyoneller yetiştirmemiz çok önemlidir. Hepimizin bildiği gibi, kültür ve sürdürülebilirlik çevrenin yararına çalışırlar ve çelik yapılar üretmek de gelecek için bu konuda en başarılı yollardan birisidir’ dedi.


73 Bildiri Sempozyum Kitabında
2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti de olan İstanbul’a yakışır bir etkinlik gerçekleştirmek istediklerini açıklayan Türk Yapısal Çelik Derneği Organizasyon Komitesi, “Çelik Yapılar: Kültür ve Sürdürülebilirlik 2010” Uluslararası Sempozyumu süresince sunulacak bildirileri kitap haline getirdi.


Alman “Steel Construction Design and Research” Dergisi sempozyum özel sayısı çıkardı
Almanya’da 3 ayda bir yayımlanan “Steel Construction – Design and Research” Dergisi sempozyum için özel sayı çıkardı. Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, Prof. Dr. Harun Batırbaygil, , Prof. Dr. Luis da Silva ve Prof. Dr. Milan Veljkovic’ten, Prof. Dr. Cavidan Yorgun oluşan derginin editörler kurulu en iyi 8 sunumu belirledi ve makaleler Steel Construction – Design and Research Dergisinde yayınlandı.

İtalyan Mimar Zoppini de İstanbul’da
“Çelik Yapılar: Kültür ve Sürdürülebilirlik” konulu Uluslararası Sempozyum’un davetli konuşmacılarından biri, çağdaş mimarinin dünyadaki yükselen ismi İtalyan Mimar Alessandro Zoppini. Dubai Daka Rezidance, EURO 2012 Futbol Stadı, 2014 Kış Olimpiyatları Oval Paten Salonu gibi ünlü projelere imza atan Zoppini proje sergisi Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Karaköy Binası’nda 20 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında açık olacak.

YAPISAL ÇELİK HAFTASI 2010 İSTANBUL SPONSORLARI
Etkinliğin Ana Sponsoru: Astaldi Gülermak Ortaklığı
Platin Sponsorlar: Kardemir, Tosyalı Holding Tosçelik
Altın Sponsorluklar: Askaynak, Borusan  Mannesmann Boru Sanayi, Arcelormittal, Çimtaş
Gümüş Sponsorluklar: Arcelormıttal Rozak, Akkon Çelik Yapı, Tml İnşaat
Bronz Sponsorluklar: Corus Çelik, İmmib, Kanat Boya
Temel Sponsorluklar: Altınyaldız, Berdan Civata, Çelik&Çelik, Doralp, Ifs, Jotun, Peddınghaus, Promer, Temsan, Yapı Merkezi 


Geri Dön