19 / 04 / 2024

"Yargı AKM'yi derine inmeyen bilirkişi raporuyla durdurdu"


Günay, "Yıllardan beri hiçbir iş yapmadan zaman geçiren bazı arkadaşlarımı inceleme yapmak için Yozgat'a, Niğde'ye, Karaman'a gönderemeyeceksem bu nasıl bir hukuk devleti? İdari yargı, bankamatik memurunu korudu" dedi



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Akay Kavşağı'nın kapatılması" ve "İstanbul AKM'nin yenilenmesi" projesiyle ilgili yargı kararları konusunda, "Son zamanlarda yargının verdiği kararları inanılmaz buluyorum" dedi. Günay, bakanlıktaki bir müşavirini Ankara'ya 1.5 saat uzaklıktaki bir ile kültür ve turizm potansiyeli incelemesi yapıp rapor hazırlaması için 20 günlüğüne görevlendirdiğini ama yargının yürütmeyi durdurduğunu ifade ederek, "İdari yargı bankamatik memurunu korumuş oldu" diye yakındı.

Bu, `iş yapmasın' demek

Ankara Roma Antik Tiyatrosu kazı alanına 1992'de yapılan binanın yıkımını izleyen Günay, burada soruları yanıtladı. Yargıdan çıkan bazı kararları eleştiren Ertuğrul Günay, şöyle konuştu: "Yargı, `Bu, bakanlık binasında boşta gezebilir, hiçbir iş yapmadan dolaşabilir, dolaşmaya da devam etmelidir. Ankara'nın 1.5 saat mesafesine gönderip bir rapor isteyemezsin. Çünkü bu arkadaşlar, onların statüsü hiçbir iş yapmayı gerektirmez. Bunlar her ay başında gelirler, maaşlarını alır giderler. Sen de bakan olarak bunlara hiçbir görev veremezsin' dedi bana. Benim bir hukukçu olarak hukuk devletine, bütün öteki Anayasal prensiplerden daha fazla inanan ve bu işin pratiğini bilen bir insan olarak bunu anlamam mümkün değil."

Kamu böyle korunur mu

İdari yargı kararlarında, "Türk milleti adına karar verildiği" vurgusunun yapıldığına dikkat çeken Günay, şunları dile getirdi: "Ben de Türk milleti adına soruyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak yıllardan bu yana hiçbir iş yapmadan bakanlık koridorunda, hatta bir masası, odası bile olmadan Ankara'nın çeşitli mekanlarında zaman geçiren bazı arkadaşlarımı, inceleme yapmak için Yozgat'a, Niğde'ye, Karaman'a gönderemeyeceksem bu nasıl bir hukuk devleti? Bu nasıl kamu çalışması anlayışı? Kamunun parasını, imkanlarını böyle mi koruyacağız? Kamu çalışanlarının bazılarına en ağır yükleri yüklerken, bazılarının bankamatik statüsünü koruyarak hukuk devleti ve kamu verimliliği sağlanabilir mi?"

AKM de yargıya takıldı 2010'a yetişmeyebilir

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul AKM'yle (Atatürk Kültür Merkezi) ilgili proje hakkındaki yargı kararını da hatırlatarak, "İstanbul'da AKM'yi `aman yıkmayın, onarın' dediler. Onarma konusunda fevkalade kapsamlı bir çalışma yapıldı. Hatta fazla kapsamlı bir çalışma yapıldı ve çok uzadı. Geçen hafta 60 milyon TL'nin üzerinde bir ihale gerçekleştirildi. Bina yıkılmıyor ama bütünüyle, ısıtması, aydınlatması, soğutması, salon düzeni, girişi-çıkışı modern, çağdaş konsept içerisinde yenilenecek idi. Tam bu eşikte, `gişelerin yeri orada olmasın, merdivenler buradan olmasın' diye bir itiraz  yapıldı, bazı kültür-sanat mensubu arkadaşlarım. Yargı durdurdu" diye konuştu. Bu süreç devam ederse projenin 2010'a yetişmeyeceğini belirten Günay, "Bunu anlamak mümkün değil. AKM'nin göreceği en kapsamlı, en çerçeveli ve  tamamen bilim sanat insanlarının elinden çıkmış bir proje uygulanacaktı. Yargı katiyen derinliğe inmeyen bir bilirkişi raporuyla durdurdu" dedi.

Akay Kavşağı'nı kapatmak  Ankara  halkına zulümdür

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Akay Kavşağı'nın kapanması" ile ilgili bir soruya, "Ben son zamanlarda yargının verdiği kararları inanılmaz buluyorum. Hukukçuyum ben, bu kararları veren arkadaşların en yüksek düzeydeki kadar da kıdemim olduğunu zannediyorum" yanıtı verdi. Akay Kavşağı'yla ilgili estetik tartışmalar olabileceğini ama kavşağın Ankara trafiğini rahatlattığını ifade eden Günay, "O yol 10 yılı aşkın süredir  kullanıla geliyor. Bunu durdurup da eskiye çevirmek şu anda trafiği alt-üst  etmektir. Bu Ankara halkına bir zulüm, bunu anlamak mümkün değil" diye konuştu.
Hürriyet


Geri Dön