23 / 04 / 2024

Yargıtay vatandaşa hak verdi: Baz istasyonları şehir dışına!

Yargıtay vatandaşa hak verdi: Baz istasyonları şehir dışına!

Yargıtay, baz istasyonlarıyla ilgili ilginç bir karara imza attı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bireyleri arasında lenf kanseri bulunan bir ailenin oturduğu evin yakınındaki baz istasyonunun kaldırılması yönündeki yerel mahkeme kararını onayladı



Kurul, 'baz istasyonundan dolayı ailenin psikolojik huzursuzluğunun kronikleşeceği' gerekçesini yerinde buldu. Karar, baz istasyonlarının şehir dışına taşınacağı şeklinde yorumlandı. Ancak, Yargıtay çevreleri, "Vakaya özgü bir karar, emsal teşkil etmiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Oturduğu apartmanın önündeki direğe baz istasyonu takılan bir vatandaş, dava açtı. Kızının lenf kanseri olduğunu, baz istasyonunun radyasyon yaydığının uzmanlarca belirtildiğini ifade ederek istasyonun kaldırılmasını talep etti.  Ankara  1. Asliye Hukuk Mahkemesi, vatandaşın şikâyetini haklı buldu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını onadı. Ancak, GSM şirketinin itirazı üzerine bozdu. Yerel mahkeme ise bozma kararına direndi. Direnme kararının gerekçesini şöyle açıkladı: "Konuta 15 ila 31 metre gibi kısa mesafede kurulan baz istasyonunun yaydığı frekansların limit değerlerin altında olduğu belirlenmekle birlikte, bireylerinden lenf kanseri rahatsızlığı bulunun davacı ve ailesinin her sabah kalktığında, dışarı çıktığında ve evine döndüğünde sürekli karşısında gördüğü baz istasyonundan dolayı psikolojik olarak sürekli huzursuz olacakları, bu huzursuzluklarının kronikleşeceği, huzur içerisinde ve sağlıklı yaşama hakkından mahrum kalacağı düşüncesiyle, insan sağlığına öncelik verme anlayışı altında verilen önceki kararda direnilmiştir." Bunun üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal etti. Kurul, oy çokluğuyla Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin direnme kararını onadı.


Geri Dön