16 / 04 / 2024

Yargıtay ve Danıştay 'ın bina sorunu çözüldü!

Yargıtay ve Danıştay 'ın bina sorunu çözüldü!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 6 yeni daire oluşturulan Yargıtay ile 2 yeni daire kurulan Danıştay 'ın bina sorununun çözüldüğünü açıkladı



Yargıtay 'a Kızılay 'daki Emekli Sandığı binası tahsis edilirken, Danıştay 'a Atatürk Bulvarı üzerinde bina kiralandı. Ergin, konuyla ilgili şunları söyledi: “Başbakanımız, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker 'le önceki gün yaptığımız görüşme sonrası hazırlıkların tamamlanması talimatı verdi. Başbakanlık için hazırlanmış ve tadilatı tamamlanmış olan Emekli Sandığı binası Yargıtay 'a tahsis edildi. 20-25 gün içinde hizmete alınacak. Danıştay 'a da İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı 'na ait kiralanan bina verildi. 10 güne kadar orası da hazır olacak. Yeni üye ve dairelerle beraber Yargıtay 'da bekleyen çok sayıdaki dosyanın bir an önce sonuçlanması sağlanacak. ”

Ergin, Danıştay 'ın Anıtkabir ziyareti konusunda ise “HSYK Başkanvekilimiz gerekli açıklamayı yaptı. Bu yeterli cevabı içeriyor. MGK toplantısında olduğum için üyelerin seçildiği HSYK toplantısına katılamadım. Seçimi HSYK 'nın 21 üyesi yaptı ” diye konuştu.

Görev dağılımı

Yargıtay Başkanlar Kurulu pazartesi toplanıp 6 yeni dairenin görev alanlarını belirleyecek ve geçici yetkilendirme yapacak. Yeni üyeler, deneyim kazanmaları için dairelere dağıtılacak. Başkan seçilmek için 6 yılı doldurma şartı olduğu için 6 yeni daire başkanı eski üyelerden seçilecek. Yeni dairelerin faaliyet geçmesiyle Yargıtay 'da 32 olan daire sayısı 38 'e, üye sayısı 250 'den 137 artışla 387 üyeye çıktı. Böylece Yargıtay dünyanın en fazla üyeli yüksek mahkemesi oldu. Danıştay Başkanlar Kurulu da pazartesi toplanıp yeni tahsis edilen İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı 'na ait 9 katlı binada 2 yeni dairenin mi kurulacağını yoksa tetkik hakimlerinin mi taşınacaklarını karara bağlayacak. şžu anda 13 daireli olan Danıştay da 2 yeni dairenin faaliyete geçmesiyle 14 'ü dava, 1 'i idari daire olmak üzere 15 daireden oluşacak. 95 olan üye sayısı 61 artışla 156 'ya yükselecek.

Maaşlar bütçede yok

Danıştay 'a tahsis edilen binadaki 200 metrekarelik yemekhane bölünüp oda yapılacak. Adalet Bakanlığı, dosyaların güvenli taşınması için Yargıtay ve Danıştay 'a minibüs verecek. 2 binaya da özel güvenlik sistemi kurulacak ve X-Ray cihazı konulacak. Ödenek ayrılmadığı için yeni üyelerin, tetkik hakimlerin ve personelin maaşları için ek ödenek istenecek.

Mahkemeye düşenin Allah yardımcısı olsun

TÜRKİYE 'deki yargılama süresinin şiirlere, şarkılara, öykülere konu olduğunu belirten Adalet Bakanı Ergin, “Mahkemeye düştünüz mü Allah yardımcınız olsun. 8 senede mi biter, 10 senede mi biter, 15 senede mi biter Yargılama süresi çok uzun ” dedi. Mersin 'in Mut İlçesi 'nde Adalet Sarayı 'nın açılışına katılan Ergin, mevzuatta değişiklik yapıldığını, eksikliklerinin de giderilmeye başlandığını söyledi.
Hürriyet/Oya ARMUTçU


Geri Dön